Zaposlouchejte se do známých hitů Hradišťanu a Spirituál kvintetu - můžete jej vyhrát

Zaposlouchejte se do známých hitů Hradišťanu a Spirituál kvintetu - můžete jej vyhrát

Tisk

hradistan 200V červnu vyšlo v nakladatelství Indies Scope dvojalbum plné hitů Hradišťanu a Spirituál kvintetu. Tyto umělce doplňuje také operní sólistka Dagmar Pecková. Pusťte si jej i vy!



Jak vznikl takový projekt?

Hradišťan a Jiří Pavlica, Spirituál kvintet a Dagmar Pecková připravili první společné vystoupení v roce 2018. O rok později pak vznikl tento záznam, a to až na poslední zastávce z jejich úspěšného turné. V úvodní promluvě druhého CD je popsáno, jak se tito umělci spojili s Dagmar Peckovou. Souviselo to s oslavou 55. narozenin Spirituál Kvintetu a dohoda zněla tak, že se Dagmar Pecková naučí nějaké jejich spirituály a oni nějaké opery a takto další roky hráli.

Pohlazení po duši

První album obsahuje celkem 21 písníček od Hradišťanu a Spirituál kvintetu. Velmi mile mě překvapilo, jak lehce se tyto dvě skupiny prolínají a při poslechu vás jejich spojení vůbec nijak neruší. Posluchači se mohou těšit na ty nejznámější písně, mohou si je připomenout i zanotovat. Já sama jsem z nich byla nadšená – mnoho z nich pro mě totiž bylo vzpomínkou na večery u kytary nebo s rodiči, kteří si hlavně Spirituály rádi pouštěli.

Od prvních tónů hladí zhudebněná Skácelova slova v Na dně každé písně a v podobné atmosféře funguje lidovka Lásko, milá lásko nebo známá Modlitba pro vodu. Několikrát po sobě jsem si byla schopná pouštět píseň Nechvátej osude, kdy na mě velmi působil text (Nemysli na osud nezoufej člověče/radost a naději dál v duši své měj/obejmi šanci žít dřív než ti uteče/dojdeš kam souzeno děj se co děj) a vánoční atmosféru mi vždy připomněl song Další rok přibyl na víčka.

Na veselejší strunu mi pak hrály klasiky od Spirituál Kvintetu jako je Babylonská věž, Do ráje nevede most, Žízeň nebo Batalion. U nich jsem si téměř vždy musela zpívat a vybavovaly se mi také pohodové chvíle na letních táborech.

hradistan spiritual

Hudební zážitek

Druhé CD má písní jen 11, ale to jej ničím neznevažuje. Zpěv Dagmar Peckové nabízí jedinečný hudební zážitek, i když určitě není pro každého a je potřeba se na něj více soustředit. Dobrovolně bych si operní pěvkyni nepustila, ale tady jsem to brala jako něco výjimečného navíc, jako přidanou hodnotu.

Zaujal mě hned první spirituál Steel Away, hymnus Salve Regina a nejvíce mě dostala píseň Summertime. Ta má jedinečné aranžmá a moc bych si ji takto přála slyšet i naživo. Závěrečná píseň Pocestný je moc krásná tečka a jsem ráda, že je na albu právě jako poslední. Je totiž takovým poselstvím, které je neustále platné.

A krom toho až své pouti
Přejedem a přejdem,
V jedné hospodě na nocleh
Pán -nepán se sejdem.

hradistan dagmar peckova

O interpretech

Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou je ojedinělým hudebním tělesem s vysokou uměleckou i interpretační úrovní, nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, jehož silným inspiračním zdrojem byla zejména v počátcích jeho existence lidová tradice.

Dnes je Hradišťan profesionálním tělesem, které programově pracuje nejen s odkazem tradice a jejím filozofickým přesahem, ale v tvorbě Jiřího Pavlici často a rád proniká za hranice hudebních žánrů. Spolupracuje s osobnostmi a tělesy z různých kultur světa, je častým hostem domácích i zahraničních festivalů tradiční, alternativní, ale i vážné hudby. Hradišťan natočil více než 20 samostatných CD a na mnoha dalších hostoval.

Spirituál kvintet je jedna z prvních českých folkových skupin, která byla založena už v roce 1960. Stála na pódiích spolu s Pete Seegerem, prezidenty Václavem Havlem a G. H. W. Bushem, hrála pro prezidenta Billa Clintona a první dámy mnoha států. Hraje již 60 let pro posluchače všech věkových kategorií doma i v zahraničí.

Dagmar Pecková je renomovaná operní a koncertní pěvkyně. Je absolventkou pražské konzervatoře. Na počátku své hvězdné kariéry se stala vítězkou Pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Od počátku své pěvecké kariéry úzce spolupracuje s prof. Antonií Denygrovou, dlouholetou sólistkou ND a Státní opery. Dnes je Dagmar Pecková hostem předních evropských operních scén – Stuttgart, Berlín, Drážďany, Basilej, Paříž, Hamburk, Londýn, Lausanne a v blízké budoucnosti se k těmto metropolím připojí i Praha, kde vystoupí v roli Carmen. Na všech jevištích se představuje ve významných rolích světové operní literatury.

Album můžete také vyhrát!

Soutěžní úkol: Kdy a kde se uskutečnil koncert, ze kterého je tato nahrávka?
Správnou odpověď naleznete zde.

Odpověď zasílejte na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , do předmětu mailu napište Hradišťan a nezapomeňte připojit celé jméno. Duplicitní a neúplné maily budou ze soutěže vyřazeny.
Uzávěrka soutěže bude 23. srpna 2020

Z došlých odpovědí, které budou splňovat všechny uvedené podmínky, vylosujeme dva výherce, kteří si budou moci stáhnout CD Hradišťan & Spirituál kvintet & Dagmar Pecková ve formátu mp3.

Výsledky se jménem výherců zveřejníme po ukončení soutěže v souhrnném článku v rubrice Soutěž a informaci o výhře zašleme mailem.

Každý poslech tohoto dvojCD jsem si moc užívala, broukala jsem si u něj, vzpomínala a brala jej jako skvělé odreagování a vám to doporučuji také!

hradistan obalka

Hradišťan & Jiří Pavlica & Spirituál kvintet & Dagmar Pecková
Interpret: Hradišťan a Jiří Pavlica, Spirituál kvintet, Dagmar Pecková
Žánr: folk
Skladby: CD 1: Na dně každé písně, Lásko, milá lásko, Svět se mi vznášel, Nechvátej osude, Joan Krstitel, Vstávej, Rozpomínání, Další rok přibyl na víčka, Modlitba za vodu, Krátký popis léta, Svět s náma houpá, Do ráje nevede most, Babylonská věž, Tak jen pojď, Zahrady v Morlough Shore, Za všechno může lhaní, Žízeň, Starý příběh, Batalion, Až se k nám právo vrátí, Za svou pravdou stát
CD 2: Jak to začalo, Steel Away, Jméno zná i král, Šémeš, Summertime, Habanera, Ej, lásko – Polajka – Zelené jsem sela, Biblická píseň č. 5, Salve Regina, Missa Brevis: Sanctus, Pocestný
Stopáž: 73:22 + 45:02
Vydavatelství: Indies Scope
Hodnocení: 95 %

https://www.indies.eu/alba/4952/hradistan-a-spiritual-kvintet-a-dagmar-peckova/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... polská klavíristka Milena Antoniewicz

milena-antoniewicz 200Tento rozhovor vám můžeme předložit díky laskavému svolení pana Františka Brikcia – děkujeme! Červnový koncert VIOLONCELLO A KLAVÍR I., polské klavíristky Mileny Antoniewicz a českého violo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Temná vize budoucnosti po rusku, toť Metro 2035

metro2035 200Knižní klub v dubnu vydal završení dnes již kultovní série Metro, příběhů mladého Arťoma, tentokráte tedy Metro 2035. Do třetice všeho dobrého i zlého se setkáváme s tímto hrdinou, řešíme jeho dilemata i život v organismu tak složitém, komple...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...