Střípky psychedelického folku

Střípky psychedelického folku

Tisk
ImageV dnešním článku bych se rád věnoval několika více či méně zapomenutým interpretům psychedelického folku, tj. hudby kombinující prvky klasického folku a psychedelického rocku. Mezi nejvýraznější zástupce tohoto žánru jistě patří Syd Barett. Vzpomenu také seskupení Comus či písničkáře Simona Finna. Je rok 1970, posluchači prahnou po zvukových experimentech a studiových kejklích. Hudební vydavatelství chrlí jednu desku za druhou a ve snaze zaujmout vydávají takřka cokoliv.


Psychedelický folk se snaží stejně jako i ostatní psychedelické odrůdy navodit v posluchačích pocity, které se podobají užití psychedelických látek. Texty se zabývají sny, démonickými vizemi či halucinacemi. Hudebníci nacházejí inspiraci v pohanských kulturách, v Indii či v antických mytologiích. Časté jsou také motivy z Tolkienových knih, a to především u britských kapel. Objevují se exotické nástroje, drnkání sitár a dlouhé improvizace. Mezi průkopníky psychedelického folku patří skupiny Jefferson Airplane, H.P.Lovercraft, Kaleidoscope, Grateful Dead a řada dalších. V následujícím textu se zaměřím na 4 méně známé interprety. Nejedná se o nijak objektivní výběr, řadu výraznějších hudebníků daného žánru neznám/znám jen povrchně.

Přední postavou psychedelického rocku se stal Syd Barrett. Tento britský kytarista a skladatel je spojován především s kapelou Pink Floyd, jíž byl členem mezi lety 1964 – 1968. Po nuceném odchodu se však Syd krátce věnoval také sólové tvorbě. V poměrně krátké době vyprodukoval dvě dlouhohrající studiové nahrávky - Madcap Laughts  a Barrett. Syd rezignoval na zvukové hříčky a kouzla. Na sólových nahrávkách zní především akustická kytara a Sydův zlomený hlas. Samotné natáčení probíhalo vysoce netradičním způsobem. Syd nejprve nahrál kytaru a zpěv. Přizvaní hudebníci později přihráli vlastní party, přičemž Syd do výsledného zvuku již nijak nezasahoval. Výsledkem je vskutku prazvláštní mišmaš folku, bluesu a psychedelie.

Image

Seskupení Comus stojí za zmínku především díky debutovému albu s názvem First Utterance. Hráči šli až na samou dřeň. Ze zvuků houslí, akustických kytar, divokých perkusí i zvířecího zpěvu zaznívá mystická atmosféra bájných stvůr, hlubokých hvozdů a tajemných obřadů rozježených kněží. Netřeba zdůrazňovat, že nahrávka se díky své jinakosti stala kultovní záležitostí a že se nesetkala s komerčním úspěchem.

Syn mexických přistěhovalců Sixto Diaz Rodriguez „proslul“ albem Cold Fact z roku 1970. Pravdou je, že v době vydání se deska neprodávala nijak dobře. Rodriguez byl odkázán na vystupování po motorkářských klubech a zaplivaných putikách. Album však bylo znovuobjeveno v devadesátých letech. Úvodní píseň Sugar Man je příkladnou ukázkou psychedelického rocku/folku. Následuje rocková vypalovačka Only Good For Conversation. Zbytek alba je směsí půvabných folkových skladeb.

Simon Finn
vydal své první album v roce 1970. Album nese název Pass The Distance. Přední strana obalu zachycuje dvě postavy jdoucí po cestě kamsi do dáli. Výjev působí poměrně optimisticky, je vyveden v hřejivých pastelových barvách. Zadní strana obalu zachycuje stejný výjev, avšak převládá puchmurně tmavý odstín. Cesta je zvrásněna a lemována psychotickými vizemi. Stejně protikladná dokáže být také Simonova hudba. Temné vize jsou lemovány poklidnými romantickými baladami, ty však nepřechází v kýčovitá vyznání. Simon se ve svých písních zabývá pokrytectím v moderním světě, křesťanstvím a koncem světa. Nejvýraznější skladbou je takřka sedmiminutový Jerusalem – repetativní sled akordů, gradující zvuk kláves a uhrančivý Simonův zpěv, jenž se postupně překlene ve zvířecí jekot. Je překvapující, že v roce 2005 začal Simon znovu vystupovat (po 35 letech) a nahrávat desky. V příštím roce vystoupí např. ve Francii a Španělsku.


Zdroj: http://cs.wikipedia.org


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Thomas V: „Díky trance music jsem poznal lidi, na které nechci nikdy v životě zapomenout“

thomas 20015. srpna budou účastníci Summerparty svědky hned několika premiér. Na parníku Tyrš se totiž v ten večer představí  tři DJs, z nichž dva budou před větším publikem hrát vůbec poprvé. Nejzkušenější z nich, ostravský BluEye, už letos Tyrše svým vystou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Radši nekoukat/ Beletrie pro dospělé

radsi 200Pro mě je Motto už dávno symbolem pohody a odpočinku. Hlavně proto, že každá kniha je plná příběhů, u kterých si opravdu odpočinu. A proto jsem už dopředu věděla, že tahle knížka formátu „tak akorát do kabelky“ nazvaná Radši nekoukat mě jistojistě ...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Světoběžný dokumentarista Joris Ivens

ivens 200Akademie múzických umění vydala již několik zasvěcených monografií věnovaných světově uznávaným filmařům, najmě dokumentaristům (nalezneme tu jména jako Jean-Luc Godard, Chris Marker, Karel Vachek, Jan Němec). Nyní přibyl svazek pojednávající o Joris...