„L. A. Woman“ znovu na pultech

„L. A. Woman“ znovu na pultech

Tisk
ImageAlbum L. A. Woman legendárních The Doors se v souvislosti se 40. výročím vydání desky dočká speciálního vydání, a to koncem tohoto měsíce. Remasterované album bude doplněno také o disk  druhý, jenž bude obsahovat alternativní verze písní a především dosud nevydanou skladbu She Smell So Nice. Podle krátké ukázky, kterou si lze poslechnout na webových stránkách časopisu RollingStone, můžeme soudit, že se nebude jednat o pouhou vycpávku. Do konceptu alba by nová skladba skvěle zapadla.


Jsou věci, které znáte, a jiné, které ne - známé a neznámé - a mezi nimi jsou dveře. To jsme my. (Ray Manzarek)

Americká kapela The Doors byla založena roku 1965, mezi hudební vrstevníky skupiny patřil kytarový superhrdina Jimi Hendrix, bluesově-rockoví Cream, Creedence Clearwater Revival či psychedeličtí Pink Floyd. Tvorba The Doors se hudbě zmíněných velikánů v lecčems podobá, v lepších momentech však zní ojediněle a nenapodobitelně, ba přímo magicky. Zvuk The Doors je charakteristický jazzovými klávesami Raye Manzarka, bluesovou slide kytarou Robbieho Kriegera, přesnou hrou na bicí Johna Densmora a zejména uhrančivým zpěvem Jima Morrisona. Písně jsou dobře stavěné, časté jsou odlehčující přechody a mezihry. Písně plynou „odněkud někam“. L. A. Woman je šestým studiovým počinem kapely. Debutové album z roku 1967 přineslo výtečnou směs temného psychedelického rocku, několika popových popěvků a také kontroverzní skladbu The End. Morrisonovy ezoterické texty jsou plné bizarních obratů a výjevů.

Ty písničky na mě byly vážně trochu mimo... Moc jsem tomu nerozuměl, pak jsem si ale řekl, že nejsem textař, ale bubeník. (John Densmore)

Šesté album je spíše bluesové než psychedelické. Je to také poslední album, na němž si zazpíval Jim Morrison. Čtyři bouřlivá léta plná sexu, drog a alkoholu si vybrala svou daň. Morrison si nechal narůst vousy a oblékal se jako vandrák. Skupinu opustil během dokončovacích prací na novém albu. Odstěhoval se do Paříže, kde 3. července 1971 zemřel na srdeční záchvat.

Image

Šlo o návrat k základu, ke kořenům. Dali jsme mikrofony a nahrávací zařízení přímo do zkušebny. Místo abychom použili profesionální studio, řekli jsme si: „Hele, natočme tohle album tam, kde zkoušíme, a udělejme ho spontánní, v podstatě naživo.“ (Ray Manzarek o albu L. A. Woman)

Na albu L. A. Woman zní Morrisonův hlas mnohem hruběji než na předchozích plackách. Více prostoru dostala také Robbieho kytara, která kvílí, kváká, zkrátka provádí psí kusy. Výsledkem je blues toho nejdrsnějšího ražení. Album uzavírá sedmiminutová jazzová jízda Riders On The Storm. V této poklidně plynoucí skladbě zazářil především Ray se svými klávesami. Album se dnes řadí mezi klasiku a patří k tomu nejlepšímu, co The Doors během své existence vytvořili.

zdroje: HOPKINS, Jerry. Nikdo to tu nepřežije. ISBN 80-7287-015-7, http://en.wikipedia.org/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ferdinand Havlík: “Zkouší jenom zbabělci”
ImagePrvní, co mě při pohledu na celkem objemnou publikaci Můj život s klarinetem napadlo, že život pana Havlíka byl a je velmi bohatý a pestrý a že má o čem vyprávět. Na téměř 400 stránkách se zachy...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

John Cazale – mistr vedlejších rolí
ImageAl Pacino, Robert De Niro, Gene Hackman, Francis Ford Coppola a Meryl Streep. Všechny tyto výrazné osobnosti se proslavily v průběhu americké nové vlny, jmenované však spojuje také herec John Cazale. Tento zdánlivě nepříliš v...