Senátem zazněl koncert na podporu vězněného právníka

Senátem zazněl koncert na podporu vězněného právníka

Tisk
ImageKoncert na podporu čínského právníka Kao Č´-šenga, který je neprávem vězněm za obhajobu lidí praktikujících Falun Gong, se uskutečnil v Senátu. Herec Jan Potměšil přečetl úryvky z jeho knihy Za Čínu spravedlivější, kde popisuje přechod z chudého venkova do právnického prostředí i kruté mučení.



Záštitu nad koncertem, který podpořil vězněného čínského právníka Kao Č´-šenga, převzala místopředsedkyně Senátu Alena Palečková (ODS). Organizátorem bylo občanské sdružení New Tang Dynasty ČR. Bez nároku na honorář vystoupili zpěvačka Marta Kubišová, violistka Jitka Hosprová, herec Jan Potměšil, který přečetl úryvky z knihy disidenta Za Čínu spravedlivější, a průvodkyně večerem Kateřina Jacques.

V závěru koncertu zazpíval a na kytaru zahrál Američan Daniel žijící v Hodoníně. S tím se organizátoři náhodně seznámili na protestu, který se krátce před koncertem konal před čínskou ambasádou v Praze a kde byl přečten otevřený dopis Evropskému parlamentu, české vládě, čínskému velvyslanectví i vězněnému právníkovi. Dopis byl přečten i v rámci koncertu. Signatáři z řad organizátorů koncertu a účinkujících, k nimž se posléze přidali další, v něm připomněli, že “je třeba žádat okamžité propuštění nezákonně vězněného advokáta Kao Č´-šenga i statisíců nevinných praktikujících Falun Gongu, zadržovaných ve vězeních, pracovních táborech, záchytných centrech a psychiatrických léčebnách v Číně”.

O tom, co bude potom, se rozhoduje teď, zpívala Kubišová

“Při četbě knihy Kao Č´-šenga na mě dolehla veškerá tíha teroru v Číně,”
uvedl pro RegionOnline.cz (ROL.CZ)  Jan Potměšil. “Kao je člověk, právník a také symbol pevných morálních zásad a spravedlivé obrany utlačovaných,” řekla pro ROL.CZ Kateřina Jacques.



Při moderování koncertu uvedla, že jedno staré přísloví praví, že pravda vyvolává nenávist, čehož je vězněný právník podle jejích slov důkazem. “Příběh Kao Č´-šenga asi zaujme každého. Udělat něco na jeho podporu je nutné. Když si představíme, že v době, kdy my si tady užíváme už dvaadvacet let svobody, které se často ani nevážíme, jsou lidé neprávem vězněni v tak krutých podmínkách, není možné k tomu mlčet,” uvedla pro ROL.CZ senátorka Alena Palečková.

Lidé, kteří zaplnili senátní Valdštejnský sál, si v podání violistky Jitky Hosprové vyslechli kupříkladu skladbu Gideona Kleina, jenž patřil k terezínským skladatelům, kteří – ač vězněni – do poslední chvíle života v ghettu psali hudbu a pořádali koncerty. Marta Kubišová zazpívala například svoji novější píseň s  textem Jana Schneidera Teď. “Místo slůvek až, pak, kdyby, okamžitě říkat rozhodné slovo teď… Teď, když každý přesvědčen je o tom, že žijeme teď a ne až někdy potom… Vždyť o tom, co bude potom, se rozhoduje teď, právě teď…,” zpívala Kubišová.

Záznam koncertu je možné vidět na www.velkaepocha.cz nebo www.ntdtv.cz.

Zdroj: RegionOnline.cz
Zdroj foto: Martin Bursík
Popisky k fotkám: Účinkující s knížkou Kao Č´-šenga, Valdštejnský sál v Senátu byl plný


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Arto Paasilinna tentokrát přizval ke svému příběhu slonici

chobot 200Čeští čtenáři si měli zatím možnost přečíst přibližně třetinu Paasilinnovy tvorby. Takže ví, že autor rád své příběhy proplétá se zvířaty – ať už se jedná třeba o Zajícův rok, Les oběšených lišek – a nebojte se hororového názvu, jde o velice milý p...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

Jeden svět a pár dokumentárních střípků

JedenSvet20015. ročník dokumentárního filmového festivalu opět přinesl ohromné množství kvalitních, zajímavých i nepochopitelných snímků. Včera se naposledy zaplnily sály sedmi pražských kin diváky lačnícími po poznání. I my jsme se samozřejmě vydali na ně...