Masters of Rock 2012: GOTTHARD

Masters of Rock 2012: GOTTHARD

Tisk
ImageGotthard je švýcarská hard rock / heavymetalová skupina, kterou založili v roce 1992 zpěvák Steve Lee a kytarista Leo Leoni. Během své již bezmála dvacetileté kariéry prodali přes 2 miliony alb (z toho 1 milion ve Švýcarsku, které má pouhých 7,5 milionů obyvatel), a jsou nejúspěšnější rockovou kapelou ve své zemi. Všechna jejich dosud vydaná alba se na švýcarském žebříčku dostala na první místo a ve světě získali Gotthard mnoho multiplatinových ocenění. Jméno kapely se odvozuje od horského masivu Svatého Gottharda.

5. října 2010 zahynul při motocyklové nehodě jeden ze zakladatelů, zpěvák a frontman skupiny, Steve Lee. Odcestoval se skupinou přátel do USA, aby si splnil svůj dávný sen, na který mu dosud nikdy nezbyl čas - dvoutýdenní přejezd napříč Spojenými státy na Harley-Davidsonech.

Dvanáct motocyklů vyjelo na svou cestu v neděli 3.10.2010. V úterý byli asi 50 mil od Las Vegas a zastavili na kraji silnice, aby se převlékli, protože začínalo pršet. Kolemjedoucí kamión dostal na mokré silnici smyk a přes snahu řidiče o zvládnutí situace narazil do skupinky motocyklů. Jeden z pěti odhozených strojů zasáhl Steva Lee a ten svým zraněním i přes rychle poskytnutou lékařskou pomoc po dvaceti minutách podlehl.

 

Image


Skupinu tato tragická nehoda těžce zasáhla, ale později se rozhodli, že budou pokračovat s novým zpěvákem. O rok později, 11.11.2011, skupina oznámila přijetí nového zpěváka - Nica Maedera, také Švýcara narozeného v roce 1971 v Lausanne a žijícího částečně v Austrálii, částečně ve Švýcarsku. Nic byl vybrán na základě celosvětového konkursu, kterého se zúčastnilo kolem 500 zpěváků. Členové skupiny k tomu uvádějí: Jen jsme Nica uviděli, bylo nám hned jasné, že on je ten pravý. Skvěle k nám sedí a atmosféra v kapele je teď výborná, má úžasný hlas a je to také velký hudebník, hraje na kytaru i na klávesy a dokáže také dobře psát písně. Mohli bychom toho o něm napsat mnohem víc - ale nejlepší je živá ukázka.

Na stránkách skupiny www.gotthard.com je proto volně ke stažení první píseň s novým zpěvákem - "Remember It's Me", k níž bylo natočeno i oficiální video. Skupina v současnosti pracuje na nahrávání nového alba, které připravuje k vydání na jaro 2012. V létě se nám pak přijedou představit v nové sestavě na festival Masters of Rock ve Vizovicích.


Studiová alba:

Gotthard (1992)
Dial Hard (1994)
G. (1996)
Open (1999)
Homerun (2001)
Human Zoo (2003)
Lipservice (2005)
Domino Effect (2007)
Need to Believe (2009)


Členové:

Leo Leoni - kytara
Freddy Scherer - kytara
Marc Lynn - baskytara
Hena Habegger - bicí
Nic Maeder - zpěv

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Kopřivová: Objevování rodinné historie nám pomáhá poznat sama sebe

Monika Kopřivová 1 2023 c archivPKdyž po studiích zahájila svou kariéru v lékárně jako doktorka farmacie, zdaleka ještě netušila, že za několik málo let odvrátí osud její cestu k jinému cíli. Nyní je již...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Není uspávací peřinka jako uspávací peřinka – jedna z nich je Kanafásek!

o kanafaskovi miklinova galinaKdyž se to vezme kolem a kolem, málokteré dítě chce večer do postýlky. To je prošení a smlouvání, aby se ještě nemuselo spát. Co se tím rodiče natrápí, co všechno večer co večer naslibují, aby své ratolesti udrželi pod ...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...