Na Colours of Ostrava míří Alanis Morissette i hvězdy africké hudby

Na Colours of Ostrava míří Alanis Morissette i hvězdy africké hudby

Tisk
 
Image
Nenechte si ujít nejsilnější program historie festivalu! Stále více populární festival Colours of Ostrava dospěl do takového stádia, že jsou pořadatelé nuceni zvučná jména některých interpretů odmítat, ba někteří si sami žádají o možnost zahrát si na tomto „barevném“ multikulturním hudebním setkání. Příkladem za všechny je i osmatřicetiletá kanadská zpěvačka, kytaristka a písničkářka Alanis Morissette, která za svoji hudební kariéru získala zatím sedm cen Grammy a dvanáct cen Juno Awards (kanadské hudební ceny), byla nominována dvakrát na Zlatý Globus i na Oscara. Dle slov ředitelky festivalu Zlaty Holušové se zpěvačka sama ozvala managementu festivalu s možnou eventualitou účinkování.

 

Nový koncept nabízí i nové nečekané možnosti

S příchodem nabídky na přemístění festivalu do bývalých oceláren vysokých pecí Vítkovice vznikly i nové alternativy, jak ještě více přiblížit hudební těleso návštěvníkům a spojit kulturně hudební program s výjimečnou architekturou bývalých hutí, železáren a dolů. Myšlenka se zrodila již v minulém roce, kdy mimo řeč proběhla diskuze s primátorem města Ostravy Petrem Kajnarem a vedením festivalu. Návrh přišel ve vhodnou dobu, neboť jak sami pořadatelé festivalu vzpomenuli, bývalý koncept (Černé louky a Slezskoostravského hradu), kde se nedaly realizovat veškeré vize, neumožňoval další rozvoj festivalu. Nový areál bude připraven tak, aby zde festival mohl v červenci bez problémů proběhnout. V jedné části nabídne velké open-air scény, kempink na trávě a v zeleni i další travnaté zóny určené k odpočinku nebo zpevněné plochy ke stání a tanci při koncertech. Druhá – více industriální část – nabídne nejen několik zastřešených scén včetně unikátního plynojemu, ale i procházku skrze unikátní industriální architekturu, která bude zrekonstruována a připravena pro bezpečný pohyb návštěvníků. Vedlejší část bývalého dolu Hlubina nabídne další zastřešené objekty s tradičně bohatým doprovodným programem – diskusemi, kinem, workshopy, noční taneční scénou, restaurací či místem pro interaktivní setkávání. Celá proměna Vítkovického areálu probíhá pod dohledem architekta Jana Pleskota. Zajímavostí budou i nově připravené a jednoduché trasy, které zaručí rychlý přesun k jednotlivým pódiím tak, aby žádný návštěvník nepřišel o svého interpreta.

Plánované scény:

  • hlavní open-air scéna – Česká spořitelna stage
  • druhá hlavní open-air scéna – ArcelorMittal stage, která se bude s hlavní v programu střídat
  • krytá scéna pod vysokými pecemi
  • workshopová scéna
  • kino
  • v jedné budově oddělené scény – diskuse, taneční night stage, interactiv stage, divadla
  • dětská scéna, dětský koutek a kojící stan
  • menší open air scéna - OKD Fresh stage
  • Plynojem – divadla a hudba
  • klub - krytá scéna v bývalé 6. ústředně – Kofola stage

 Na letošních Colours také vystoupí přední osobnosti hudby černého kontinentu. „Africká hudba měla na Colours vždy své důležité místo, ale letos je výběr kapel skutečně skvostný,“ uvádí Zlata Holušová. K již ohlášeným saharským kočovníkům Tamikrest přibyly další velké hvězdy: nevidomí manželé Amadou & Mariam z Mali, kteří hráli s Manu Chaem, U2, Coldplay či Damonem Albarnem, Staff Benda Bilili, rozjařená kapela vozíčkářů z Konga, Bassekou Kouyate & Ngoni Ba z Mali, zpívající virtuóz na loutnu ngoni, o kterém legendární kytarista Ali Farka Touré prohlásil, že má ruce jako černé diamanty, Sauti Sol, v současnosti nejpopulárnější kapela z Keni reprezentující tavící kotlík metropole Nairobi a městskou kosmopolitní hudbu nejmladší keňské generace, a Hugh Masekela, legendární jihoafrický trumpetista a zpěvák.


„Na letošních Colours nebude Björk jediným hudebním zástupcem Islandu,“ doplňuje Zlata Holušová. Podmanivě něžný indie pop nabídne kapela Hjaltalín, jedna z nejlepších islandských skupin, která nabízí hudbu s barevným vnitřním žárem korunovaným soulovým hlasem zpěvačky Sigríður Thorlacius.

 

Ze zahraničních kapel jsou dále potvrzeni například: Björk, Bobby McFerrin, ZAZ, Animal Collective, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Kronos Quartet, Parov Stelar Band, Ibrahim Maalouf, Tamikrest, Celso Piňa, Banco de Gaia, Orquesta Típica Fernández Fierro, Portico Quartet, Euzen či Shtetl Superstars. Z českých: A Banquet, Bonus, Bratři Ebenové, Čokovoko, Dan Bárta a Illustratosphere, Fiordmoss, Floex, Goodfellas, HiFi, Laura a její tygři, Midi Lidi, Michal Prokop a Framus Five, Mňága a Žďorp, Nebe, Panenka vyzutá, Petr Váša, Please The Trees a sbor Elpida, Prince of Tennis, Pub Animals, Skyline. A také dvě slovenské: Hudba z Marsu a Billy Barman.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, na e-shopu na eshop.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Současná cena 1.690 Kč platí pro dalších 6.000 ks nebo nejdéle do 31. března 2012. Festival nabídne během čtyř festivalových dní na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby.
 

Zdroj foto a více informací na colours.cz nebo facebook.com/colours.of.ostrava.

 

 

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

TmaNakladatelství Portál vydalo tajuplnou knížečku akorát tak do kapsy. Jmenuje se Tma a je nejen o hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře norské novinářky Sigri Sandberg, která se vypravila na svou dobrodružnou cestu za poznáním světa i svého vlastního nitra. 

...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...