RAGE s albem „21“ stojí za to!

RAGE s albem „21“ stojí za to!

Tisk
ImageNedávno jsme vedli s kamarády na fóru diskusi o tom, jaká kapela, album nebo píseň nás v poslední době dostala na první poslech. (No - použili jsme poněkud jiný výraz, ale jelikož jsme na stránkách Kultura 21, musím se vyvarovat nekulturních vulgarismů). Napsala jsem, mimo jiné, že už se to hodně dlouho nestalo - možná proto, že jsem si toho v posledních pár letech naposlouchala už opravdu hodně a jsem už trochu zmlsaná. Ještě týž večer jsem ale musela svoje mínění opravit. Pustila jsem si totiž nejnovější album německé metalové kapely Rage s názvem 21.

Ne, že by mě překvapilo, že je dobré. U Rage se to už jaksi předpokládá, jde tady přece o léty prověřenou kvalitu a známou firmu v tom nejlepším slova smyslu. Navíc jsem tuhle kapelu měla možnost vidět vloni naživo na Metalfestu a pak ještě sólové vstoupení jejich kytarového mága Victora Smolskiho na Masters of Rock. Takže dobře vím, že tahle trojice odvádí vždycky perfektní práci a zní tak vydatně, jako by jich bylo aspoň dvakrát tolik. Nepovažuji se sice za žádného detailního znalce jejich kompletní diskografie, spíš jsem si jen tak narychlo před festivalem prolétla jejich největší hitovky - ale na to asi jeden ani nemusí být znalec, aby poznal, že jejich nové album je prostě perfektní.

Jejich hudba na mě působí neuvěřitelně optimisticky a pozitivně, přestože si říkají „Hněv“ a názvy i texty jejich písní se jen hemží bolestí, krví, násilím a utrpením, snad s výjimkou prvních dvou skladeb. Úvodní trošku tajemné intro House Wins ve mně vyvolává představu nějakého kasína nebo herny - že by „Oko bere?“ Znalci, opravte mě - moje znalosti hazardních her končí někde u žolíků. Hned jako druhá se rozjede navazující titulní skladba alba - příběh nenapravitelně závislého gamblera. Tajemný a vzrušující začátek se překlopí do chytlavého refrénu, zvuky strun - Smolskiho sólovky i Peavyho basy - jsou prostě dokonalé a bicí Andrého Hilgerse zajímavé a precizní. A v tomhle stylu pak jede celá deska, až k závěrečné baladě Eternally. Nejsou na ní naprosto žádná nudná místa, chytne za uši při prvním poslechu a už nepustí. Ve skladbách Forever Dead a Serial Killer si Peavy vyzkoušel i trošku drsnější styl zpěvu - už ho přímo vidím, jak nás z pódia sériově (nebo seriálově?) zabíjí. Pro ty, kteří s ním ještě neměli tu čest a nemuseli by úplně pochopit mou jemnou ironii - Peavy je úžasný bavič, skvělý frontman a s publikem to neuvěřitelně umí. A když se s tím svým copánkem na bradě zazubí z pódia na fanoušky a hodí nějakou tu svoji hlášku - tak byste se pro něj rozkrájeli.

Image


Píseň Feel My Pain má zase tak překrásné kytarové intro a sólo, že cítím ledacos jiného, ale bolest určitě ne. Victor Smolski je prostě fenomén a bez něj bych si asi Rage už nedokázala představit, při některých jeho parádičkách mám až husí kůži. Ale skvělý výkon podávají všichni tři. Jejich jednadvacáté album je první, které jsem si od nich komplet poslechla od začátku do konce - ale opravdu stojí za to.

Image


Rage přijedou na svém turné k novému albu do Česka už 22.3.2012, vystoupí v pražském klubu Matrix. Více info na webu Masters of Rock.

Sestava:

Peter "Peavy" Wagner – zpěv, baskytara
Victor Smolski – kytara
André Hilgers – bicí

Seznam skladeb alba „21“:


01. House Wins 1:30
02. Twenty One 6:16
03. Forever Dead 6:20
04. Feel My Pain 5:40
05. Serial Killer 5:45
06. Psycho Terror 6:57
07. Destiny 5:15
08. Death Romantic 5:59
09. Black And White 5:19
10. Concrete Wall 3:50
11. Eternally 5:08



Zdroj foto:
rage-on.de

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dráhu modelky se rozhodně nechystám, říká Soňa Drábková

sona perexOkatá a sympatická černovláska. Tak lze charakterizovat Soňu Drábkovou, která v minulých týdnech pózovala Robertu Rohálovi. Společně vytvořili fotografickou kolekci, jejíž vernisáž proběhne začátkem příštího roku v Kroměříži. Zatímco v případě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pusťte si do zahrady motýly!

moje motyli zahrada 200V nakladatelství Grada vyšla menší, ale půvabná kniha od Elke Schwarzer s názvem Moje motýli zahrada a podtitulem Nejlepší rostliny pro motýly a housenky.

...

Divadlo

Novým rektorem JAMU bude MgA. Petr Michálek

jamu michalek 200Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění byl při dnešním zasedání zdejšího akademického senátu zvolený Mg.A. Petr Michálek, který se této vrcholné akademické funkce ujme počátkem února 2022.

...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...