Masters of Rock 2012: FREEDOM CALL

Masters of Rock 2012: FREEDOM CALL

Tisk

altJsou metalové kapely temné a pochmurné, s ponurými obličeji na nás burácejí své doom - black - deathmetalové drsňárny a jejich texty jsou dobrým materiálem pro deprese. Ale jsou i kapely, řekněme, normální, sem tam balada, nějaká ta rebelie na hraně zákona, sex, drogy a rock’n‘roll - a pak dloooouho nic - a z toho nejopačnějšího bodu všehomíra přicházejí s úsměvy od ucha k uchu, s balónky a mávátky - Freedom Call!!!

 

Tuhle německou kapelu založil v roce 1998 zpěvák a kytarista Chris Bay spolu s dlouholetým kamarádem Danem Zimmermannem. Oba spolu v té době působili v kapele Gamma Ray, Dan u bicích a Chris jako zvukař - ale očividně jim to ke štěstí nestačilo. Kapelu doplnili basák Ilker Ersin a kytarista Sascha Gerstner, vydali demo se šesti písněmi a rok nato debut Stairway to Fairyland. První živý koncert odehráli jako předkapela na francouzském turné skupin Angra a Edguy. Na podzim téhož roku nahráli mini LP Taragon a koncem roku 2000 své druhé album Crystal Empire. V březnu 2001 Sascha Gerstner kapelu opustil a rok nato se usadil u Helloween. Byl nahrazen Cedrikem Dupontem, švýcarským kytaristou kapely Symphorce. V lednu 2002 začali v nové sestavě nahrávat další album Eternity, které si produkovali sami. Koncem roku 2002 jeli na turné s kapelou Blind Guardian, během něhož nahráli živák Live Invasion. Na turné s nimi hrál klávesista Nils Neumann, který se poté stal na čas pátým členem skupiny, ale stálého klávesáka Freedom Call neměli a nemají. Po delší přestávce bylo nahráno album The Circle of Life, které vyšlo v květnu roku 2005. Brzy po jeho vydání došlo k dalším změnám sestavy a v dvouletých intervalech vznikla další alba Dimensions (2007) a Legend Of The Shadowking (2009). Na následném turné nahradil Dana Zimmermanna, který se víc soustředil na Gamma Ray, bubeník Klaus Sperling a později se stal z dočasného náhradníka plnohodnotným členem skupiny, takže jediným zakládajícím členem v kapele zůstává Chris Bay.

V únoru 2012 vyšlo zatím poslední album skupiny s epickým názvem Land of the Crimson Dawn. V něm skupina svůj happymetalový styl vypilovala k naprosté dokonalosti. No uznejte - která kapela vám naservíruje na jediném albu hity s názvy jako Rockstars, Space Legends, Power and Glory nebo Rockin‘ Radio? Pozornosti fanoušků určitě neujde ani video k písni Hero on Video, kde se navzdory maskám odhalí drsné heavymetalové osobnosti všech protagonistů kapely.

Mně se na první poslech nejvíc zalíbila příjemná a melodická píseň Eternity - ale po několika protočeních CD v přehrávači mi víc uvízla v hlavě drsná death / blackmetalová vypalovačka Killer Gear s děsivým námětem démonické počítačové hry World of Warcraft, v níž se Chris pokouší i o cosi hodně vzdáleně připomínajícího growling (a vůbec mu to nejde). A moc se mi líbí dlouholetý zvyk kapely - aby na ně svět nezapomněl - občas se v textech svých písní neostýchají představit, na tomto albu dokonce dvakrát.

alt

Freedom Call je rozhodně kapela, která se nebere moc vážně. Prezentují se jako heavymetaloví bojovníci, jejichž zbraně sestávají z kytar, bicích a válečného vozu vrchovatě naloženého dobrou náladou. Jejich hudba je veselá, optimistická (někdy až skoro příliš) a v podstatě přímočará a jednoduchá. Jejich vícehlasé chorály a překrývání vokálních linek mi občas připadají jako vystřižené z některého alba Blind Guardian. Ale abych jim nekřivdila - balady jim sice moc nejdou, jsou příliš přeslazené nebo přesolené, ale dokážou udělat i krásné skladby s klidnější atmosférou, jako třeba The Quest, která není zas až tak moc rozjuchaná, ale oplývá krásnými melodiemi, i když text mi přijde, poněkud zbytečně, příliš patetický. Je to perfektní kapela na letní festivalové odpoledne, kdy má člověk náladu si zaskákat a zahulákat - i když od nich nezná skoro nic, při druhém opakování refrénu se většinou chytí. Takže se už moc těším na letošní Masters of Rock a jejich vystoupení. A doufám, že bude BANG BANG!!!

Sestava 2012:

Chris Bay - zpěv, kytara (1998-)
Lars Rettkowitz - kytara (2005-)
Klaus Sperling - bicí (2010-)
Samy Saemann - basová kytara (2009-)

Zdrof foto: freedom-call.net


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Doreen Virtue: Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas

Chci zmenit svuj zivot200Je asi fádní psát o knihách Doreen Virtue, že jsou revoluční. Andělská psycholožka umírňuje a tohle je druhá kniha od ní, při které mám pocit celistvosti. A to i bez andělů. Opravdu fundované rady, preci...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Hollywoodský matador Clint Eastwood se dočkal bohaté knižní Retrospektivy

clint IIIClint Eastwood patří k největším hollywoodským legendám a ikonám. Nejdříve si vybudoval jméno jako úspěšný herec, byť s trochu omezeným rejstříkem, posléze také jako výtečný a dvěma Oscary (western Nesmiřitelní, d...