Martin Chodúr a Bára Basiková: „Koncert s Alexandrovci je životní příležitost!“

Martin Chodúr a Bára Basiková: „Koncert s Alexandrovci je životní příležitost!“

Tisk

altZpěvák Martin Chodúr a zpěvačka Bára Basiková byli osloveni, aby se jako sólisté zúčastnili všech koncertů turné Alexandrovců po České republice. Oba tuto spolupráci s ojedinělým ruským souborem berou velmi vážně, o čemž se můžete přesvědčit v tomto dvojrozhovoru.



Byli jste někdy na koncertě Alexandrovců?

Bára Basiková: Bohužel, nebyla, setkání s nimi letos bude moje první.
Martin Chodúr: Během předešlých vystoupení jsem to nestihl, a když jsem se po lístkách začal shánět, vždy bylo vyprodáno.

Martine, jaký na ně máte profesní názor?

Souhra všech členů sboru mne fascinuje, je to jako velmi složité soukolí hudebníků, které musí bezchybně fungovat, aby výsledek byl perfektní. Jsou to hodiny a hodiny ve zkušebnách, může se to jevit jako normální, že všichni zpívají najednou a každý ví, co má zpívat, ale není to žádná legrace tento stroj uvést do pohybu a vést jej. Velkou zásluhu má na tom dirigent, on je tím řídícím prvkem a ústřední osobou. Velmi si vážím a mám v úctě všechny členy souboru, ale i managementu, který se musí o všechny a o všechno starat.

Báro, kdy jste poprvé slyšela Alexandrovce? Jaký to byl pro Vás osobně zážitek?

Bára: Poměrně nedávno, na internetu jsem viděla jejich famózní vystoupení v USA. Je to vysoce profesionální soubor a má úspěch v celém světě.

Jaká byla Vaše reakce na možnost, abyste s nimi vystoupil(a)?


Martin: To se dá těžko popsat, byl jsem nadšen. A nyní jsem velmi rád za příležitost, která se mi v životě už nemusí opakovat. Také cítím výzvu obstát s tímto skvělým a zkušeným sborem.  
Bára: Pozitivní. Je to naprosto originální těleso a spojení s nimi bude pro mě nová a zajímavá zkušenost.

Čím jsou pro Vás výjimeční? Čím je pro Vás výjimečné vystoupení s tímto souborem po profesionální stránce.

Bára: Jejich výjimečnost spočívá především v mnohačetném pěveckém sboru, složeném ze silných a unikátních mužských hlasů a v rozmanitosti repertoáru.
Martin: Jak jsem se již zmiňoval, je to obrovské soukolí skvělých hudebníků, kteří přesně ví, co a kdy mají zpívat. Jejich výběr je velmi pečlivý, zpívat nebo tančit v tomto sboru je i pro ruské muzikanty a tanečníky pojem a jen málokterému se podaří být jimi angažován. Musí na sobě dlouho, poctivě a tvrdě pracovat, aby byli vůbec připuštěni ke zkoušce. Jen si vezměte, jak probíhá konkurz na obsazení jediného zpěváka nebo tanečníka, když si představíte, kolik je v Rusku talentovaných lidí.  A já mám tu čest s nimi zpívat na jevišti jako sólista.   

alt

Radil Vám někdo při výběru repertoáru pro koncert Alexandrovců? Jaké písně zazpíváte?

Bára: Měla jsem naprosto svobodnou volbu a vybrala jsem náročné a zajímavé písně, které běžně do svého repertoáru nezařazuji.
Martin: Ano, nejprve jsem se radil se svým managerem a také jsme si společně vyslechli názor organizátorů koncertů letošního turné. Jsou profesionálové a jejich názory nelze přehlížet. Nakonec jsme všechny skladby společně předložili managementu Alexandrovců, kteří s navrhovanými skladbami souhlasili. Je to pro mne opravdu silný zážitek, že takový sbor je ochoten nastudovat i mou autorskou skladbu Moskva, kterou jsem pro ně složil.  


Martine, je repertoár Vaší novinkou speciálně pro Alexandrovce, nebo uslyšíme známé písně z Vašeho repertoáru např. v nové aranži?

Martin: Mám ze spolupráce radost a těším se, protože se spojí má autorská práce i světový repertoár. Pro Alexandrovce jsem složil skladbu Moskva, která je svým obsahem ze života mého dobrého kamaráda, který odchází do Moskvy, kde dostal práci a podmínky, po kterých vždy toužil. Prostě job, který se neodmítá. Aby to neměl tak jednoduché, musí se na čas odloučit od své lásky. Bylo to těžké rozhodnutí, ale s dobrým koncem… Dále pro turné nacvičuji světové hity My Way, který zpíval Frank Sinatra nebo Elvis Presley a skladbu Hallelujah, nádhernou baladickou skladbu Leonarda Cohena. Na aranžích pracuje skvělý aranžér Vlastík Šmída. Už se moc těším a na publikum také! Chci podat výkon svého života!  

Martine, otázka opět na Vás, skládáte si celé písně/texty/hudbu sám?
 
Martin: Ano, a při tom se vydávám do tajů svého vnitřního světa a vlastně mi to pomáhá poznat sám sebe. Do textů i hudby někdy projektuji svůj vnitřní svět. Je zajímavé sledovat život skladby, když složíte hudbu, napíšete k ní text a pak s tím jdete před obecenstvo, s napětím s kapelou čekáme, jak tyto dvě věci na sebe budou reagovat. Když to do sebe zapadne, je to skvělé. Někdy nečekaně zabere skladba, kterou jsme zařadili do repertoáru jako náhradní. Je v tom asi trochu nadpřirozena. Navázal jsem spolupráci s panem Vrbou, naší textařskou špičkou, setkali jsme se spolu a dohodli se na spolupráci. Bohužel, krátce na to zemřel. Je těžké dnes hledat textaře, poety, aby byla skladba vyvážená a také sdělovala srozumitelným jazykem svůj obsah. Musí zároveň promlouvat mým jazykem. Také se poohlížím kolem sebe a hledám inspiraci okolo sebe, v lidských příbězích, někdy ani při nejlepší vůli nevymyslíte to, co vám přinese sám život…   

alt

Jak se připravujete na koncert s Alexandrovci a co to obnáší?

Bára: Zkoušky mě teprve čekají a myslím, že nebudou náročné.
Martin: Koncerty s Alexandrovci začínají v květnu a červnu, teď se především věnuji svým posluchačům na koncertních a plesových vystoupeních. Zpívám především pro své posluchače, a proto se pravidelně připravuji na každé své vystoupení. Zjistil jsem, že životospráva opravdu ovlivňuje člověka a tak poctivě snídám, pak cvičím hlasivky na představení, ale také si najdu čas na udržení kondice ve fitku. A také rád poslouchám hudbu, čtu filozofické knihy, setkávám se s přáteli. Nedávno jsem si koupil několik CD Alexandrovců. Pouštím si je a občas s nimi i zpívám v obýváku, abych „zapadl do rodiny“. :-)

Jaké jsou v rámci Vašeho repertoáru nejoblíbenější písně? Nebo máte i nějaké, které máte rádi méně – protože jsou například těžké?

Bára: Naopak! Čím těžší píseň, tím krásnější zážitek. Nejradši mívám samozřejmě písně nové, protože se ještě „neoposlouchaly“ a mohu na nich pracovat, vylepšovat je.
Martin: Pokud jde o převzaté skladby, tak si vybírám takové, se kterými se mohu částečně nebo úplně ztotožnit. Zní to jako klišé, ale je tomu opravdu tak. Když zpíváte, musí Vám také publikum věřit, že to, co zpíváte, myslíte doopravdy. A taky se mi musí skladba líbit. Ze svého repertoáru mám vztah také ke každé skladbě, každá mi připomíná kousek mého života. Některé skladby například Let´s Celebrate nebo Vím jak to je, jsou publikem žádanější, stejně jako například New York, My Way, ale to neznamená, že je více preferuji nebo že jsou pro mě již ohrané. Právě naopak, mám radost, když se písně líbí a zároveň mne to provokuje skládat další.        

 

Báro, vy se společně s přípravou na koncerty Alexandrovců jistě již déle připravujete na účinkování v novém tanečním muzikálu Lucrezia Borgia. Těšíte se na premiéru?

Bára: Samozřejmě, že se těším, je to mé oblíbené představení. Když se uvádělo před devíti lety v Národním divadle v Praze, byla to událost.

A jak moc rozdílné jsou zkoušky na taneční muzikál, klasický muzikál a na koncertní turné?

Bára: Každý projekt má svá specifika a jim je potřeba podřídit všechno. Ať už se učíte choreografii nebo texty, musíte pracovat s velkým nasazením a pílí. Nic není zadarmo, je to velká a krásná dřina.

Martine,  vy jste někdy zvažoval účinkování v muzikálu?

Abych byl upřímný, tak seriózně ne. Již jsem sice dostal, krátce po získání titulu Zlatého Slavíka - Objev roku, nabídku, ale byl jsem velmi časově vytížen, nešlo se podřídit časovému harmonogramu zkoušek. A také si muzikál vyžaduje hereckou průpravu. Režisér by musel mít opravdu trpělivost. :-)

Báro, turné Alexandrovců je celkem 24 koncertů v 19 městech – tedy opravdu hodně. Vyvstává tedy otázka; jak relaxujete, abyste takto náročné turné zvládla ve zdraví a duševní pohodě?

Bára: Pro každého zpěváka je nejlepším odpočinkem dostatečný spánek, a pokud si na něj občas najdu čas, jsem v pohodě.

alt

Martine, je nějaké město v rámci turné, kam se speciálně těšíte a proč?

Martin: Podle tourplánu pojedeme do všech větších měst v České republice i Slovensku. Mám rád Bratislavu pro její chladný půvab večerního panoramatu Bratislavského hradu, také romantickou Prahu. Ale těším se moc také na Brno, České Budějovice i Ostravu. Rád se do všech měst vracím, mám tam svá oblíbená místa, která vždy navštívím, ale mám tam i své publikum, ke kterému se vždy rád vracím. Doufám, že budu mít večer po koncertech čas a s chutí se projdu po hlavních kolonádách.

Nedávno jste společně s Bárou Basikovou vyhráli soutěž „To byl náš HIT“, jak jste se na soutěž připravovali a co pro Vás výhra znamená?

Martin: V prvé řadě si velmi vážím toho, že mou pěveckou partnerkou byla právě Bára Basiková. Je naprostá profesionálka a tak jsme zkoušek neměli tolika, ihned jsme si padli do noty. Přišla se skvělým nápadem, že si stoupneme přesně tak, jak stáli původní interpreti této skladby paní Simonová a pan Chladil. Líbilo se mi to a tak jsme to tak provedli. Výsledek jste mohli vidět na obrazovce. Z výhry mám velkou radost, ale není až tak důležitá jako to, že se jedna z televizních společností snaží udělat pro lidi nějakou televizní zábavu na vyšší úrovni a dát také prostor novým mladým umělcům. Abych byl konkrétní, tak za tímto projektem stojí především pan Sidovský, kterému bych rád touto cestou poděkoval.       

Martine, společně s přípravou na koncerty Alexandrovců připravujete vaše druhé album, na co se jako posluchači můžeme těšit? Prozradíte?

Můžete se těšit na desku, se kterou jsme nespěchali, snažíme se, dát si záležet. Poctivě a trpělivě nahráváme hudební nástroje naživo. Vybrušujeme celkovou kompozici. Elektronické náhražky nástrojů u mě na desce neuslyšíte. Mám v kapele, se kterou koncertuji, skvělé muzikanty a také oblíbený hudební nástroj – kontrabas, který zní skvěle. Album bude obsahovat skladby, např. Stín, Moskva, Nedáváš, které se nám, myslím si, povedly. Album by se mělo dělat srdíčkem a s chutí, aby se hlavně těm, kteří si jej koupí a budou poslouchat, líbilo a mohli si album vychutnat. Necháme se ještě chvíli inspirovat, než album pojmenujeme, třeba nás osloví i nějaký nápad z publika. :-)

Na závěr se Vás obou zeptám, zda máte nějaký vzkaz pro diváky nebo pro vaše fanoušky?

Bára: Aby si určitě nenechali ujít představení Lucrezia Borgia nebo některý z koncertů s Alexandrovci, protože taková příležitost se naskytne jen jednou za život.
Martin: Rád bych Vám poděkoval za podporu, Vážím si Vás, a pokud se chcete dozvědět další informace o nové desce, o mých vystoupeních a také o průběhu koncertů s Alexandrovci, podívejte se na náš fanclubácký Facebook nebo web. Můžete také sledovat web alexandrovci.cz /alexandrovci.info, kde budou i aktuální fotky přímo z koncertních hal a také na Facebook TICKET ART PRAHA, který Vám poskytne aktuální dění z koncertů. Těším se na Vás, Váš Martin!

Zdroj foto: ticket-art.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beata Hlavenková: „Člověk píše, zkouší, skládá, a pak stejně nakonec musí přijít ono políbení múzy, aby to zafungovalo“

BeataHlavenkova 200Beata Hlavenková je velice výraznou osobností nejen české, ale i světové hudební scény. Působí jako skladatelka, zpěvačka, pianistka a producentka. Její tvorba je vždy odvážná, oscilující mezi žánry a vycházející z hluboké znalosti...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Famózní francouzský thriller Syndrom E

syndrom200Nedávno vyšel první díl z pentalogie od spisovatele Francka Thillieze, který má za sebou mnoho knih a patří mezi jednoho z nejlepších francouzských spisovatelů současnosti. Kriminální thriller Syndrom E vyvolal velký ohlas a zaručeně byste po něm...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...