Oslava jara aneb PRAŽSKÝ MAJÁLES

Oslava jara aneb PRAŽSKÝ MAJÁLES

Tisk

altPátek 4. května patřil největší oslavě jara u nás a zejména pak pražským studentům. Do Prahy přicestoval Majáles a tak se mohlo celý den a celou noc tančit a slavit. Mohlo je ale bohužel to správné slovo.

 

 

 

Festivalový dojem je dost jednostranný. Někdo se potká s přáteli ve výborné partě, někdo se opije tak, že mu nevadí špatné nazvučení kapel a někdo je jednoduše dost nenáročný na mobilní „sociálky“ nebo na lidi okolo. Jeden si může festival uložit v paměti jako výborný zážitek, jiný z té samé akce může přijít domů značně znechucený. Co potom tedy patří do objektivního hodnocení festivalu?

První zmínku v historii o oslavě Máje najdeme v česko-neměckém slovníku s doslovným překladem „radovánky v máji“ z roku 1890. Klasickou festivalovou podobu jakou známe dnes, si nejdéle buduje majáles Plzeňský, jehož obyvatelé si open air užívají od roku 1990. Letošní pražský Majáles se konal s pořadovým číslem osm. A za těch pár let stihl vystřídat několik lokalit. Tančilo se na Jižáku, Edenu i Džbánu. Před dvěma lety pořadatelé umístili oslavu do Stromovky a od té doby jí zůstávají věrní. Stejně jako slibu, že další ročník už bude na tom podstatně lépe s organizací. Jedním ze zlepšováků má být od loňského roku rozšíření prostorů zajišťující lepší „průchodnost“. Nebo spíš více prodaných lístků?

alt

Již týden před samotnou akcí hlásily webové stránky, že vstupenky jsou takřka vyprodané a šance jejich zakoupení na místě velmi mizivé. A i přestože v osm hodin večer byl před pokladnami doslova živý štrúdl, nikdo nikoho neotočil na podpatku se zpátečkou. Ovšem prostor nebyl nafukovací, lidí i pro lidumily naprosto neúnosný počet a projít z jednoho konce areálu na druhý vyžadovalo silnou dávku trpělivosti, velmi ostré lokty a především dostatek času. Ten ale možná měli jen ti, kteří přišli za alkoholem (a že jich bylo dost) a ne za hudebním programem. Kapel bylo hodně, většina se zvučnými a mediálně přitažlivými jmény a silnou fanouškovskou základnou. Že by druhý kámen úrazu? I při nejlepší vůli se nedalo stihnout vše, co chtěl průměrný návštěvník vidět. A i přes pořadatelskou snahu sjednotit stage (jedna například byla ve znamení ska, na další se rapovalo) se vystupující překrývali. Ovšem nejen časově, ale bohužel i zvukově. Fanynkami milovaný moment unplugged „udegéčkovského“ Hvězdáře rušil hudební nářez z pódia opodál. A chvílemi pro jistotu nebylo slyšet takřka nic, zvuk vypadával po celý den i večer.

alt

Po celém areálu bylo pět stanovišť s mobilním sociálním zařízením, vzdušnou čarou kousek odkudkoliv. Prokličkování mezi davy nastavovalo vzdálenost, že se toi toi zdály kilometry daleko, tekoucí voda byla sen už půl hodiny po otevření areálu a bojím si představit, co si mysleli ti, kteří po skončení akce měli na starost úklid. Zoufale málo odpadkových košů se ve finále proměnily v jeden velký. Celá, místy hodně rozblácená, plocha posetá kelímky a tácky od nejrůznějších festivalových lahůdek, připomínala minimálně třídenní rockové řádění. Jen za úklidovou četu doufám, že se do práce nemuseli pustit hned po skončení open airu. Bez jediného osvětlení by to byl asi nesnadný úkol.

alt

Drobné mouchy? Neztrácí se pak v organizačních nešvarech festivalu výborná vystoupení účinkujících, leckdy vtipné doprovodné programy a promo akce? Méně je někdy více. A u letošního pražského Majálesu to platí dvojnásob. O pár kapel méně by zajistilo více pozornosti těm na pódiích, při dodržení kapacity prostoru by se nestály kilometrové fronty na langoše a halušky a lidé by si nemuseli brousit lokty. Snad jen u toho zvuku…bych řekla více!

Pražský Majáles 2012
Datum a místo konání: 4. května 2012, Stromovka
Hodnocení: 38%


Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (1.část )

Brabec perexNa rozhovor se skvělým hercem a znamenitým dabérem Vladimírem Brabcem jsem dorazila s asi 20 minutovým zpožděním. Dole mi otevřela jeho manželka a poslala mě nahoru – prý už na mě čekají a ona že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kniha, na které si „pochutnáte“ – Café museum

Cafe museum 200Můžete mi věřit, je to stoprocentní pravda. Polský publicista, gurmán a spisovatel Robert Makłowicz nás provede zeměmi střední Evropy – pohybuje se po území někdejšího mocnářství, otvírá okénka do historie, představuje nám...

Divadlo

Milostný příběh prokletých básníků v podání Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka

foto La fabrika perexPoutavou výukou dějepisu je divadelní hra Úplné zatmění, kterou má na programu pražská La fabrika. Divoký život dvou přátel a milenců je totiž příběhem prokletých básníků Paula Marie Verlaine (30. března 1844 Mety – 8. ledn...

Film

Rafani: 31 konců/ 31 začátků

altDne 25.6.2012 vešel do distribuce osobitý dokument - debut umělecké skupiny Rafani 31 konců/ 31 začátků, lze ho tak zdarma zhlédnout na serveru Doc Alliance Films (http:/...