Slovenský večer v rámci Benátské noci

Slovenský večer v rámci Benátské noci

Tisk

altLetošní ročník Benátské noci bude premiérovým. Končí éra Malé skály, začíná nová etapa ve Vesci. Ovšem nejen to je změna. Další je, i když poněkud méně razantní, tematicky laděný předvečer festivalu. S podtitulem Slovenská noc se představí sedm sousedních hudebních stálic i nováčků. Na koho se můžou návštěvníci těšit?

 

Zřejmě, co se popularity týče, jsou největším hostem No Name. Kapela, která povětšinou zakončovala ročníky na Malé skále, dostávala z vyčerpaného publika po třech festivalových dnech ještě zbytky energie (a vždy dostala maximum!), se letos předvede první den. Možná patříte mezi jejich “nefanoušky” jako já. Doma si je takřka nikdy nepustím, ale jakmile je možnost slyšet je na živo, neváhám ani minutu. Ačkoliv jsou většině lidí známí jako kapela hrající z CZ a SK rádií svůj rockověji laděný popík, tak jako koncertní kapela jsou excelentní! Výborný zážitek umí tahle šestice kluků z Košic naservírovat a nikdy nezklame.

Klasickou rockovou nálož pak předvedou Horkýže Slíže. Tahle punk-rocková kapela letos slaví dvacet let existence. Ano, už dvě desetiletí masíruje uši všem svým fanouškům chytlavými texty, svou přímou a lehce vulgární muzikou, která ale nesmí chybět na pořádném fesťáku. Horkýže Slíže jsou už tak nějak klasika, pár jejich písniček takřka zlidovělo a návštěvníci Benátské noci paří na ně takřka každý rok. Takže ani letošek nebude výjimkou.

Další sázkou pořadatelů na klasiku je pak Peter Nagy, netřeba ho komukoliv představovat. S Miro Žbirkou a Richardem Müllerem patří k nejúspěšnějším slovenským zpěvákům několika posledních desetiletí. Na svém kontě má slušnou řádku alb, tisíce koncertů a (zajisté) doma na poličce vyskládané Slavíky. Jeho jméno je takřka synonymem pro slovenskou pop kulturu a právě proto nebude ve čtvrtek večer ve Vesci chybět.

alt


Svým ostříleným kolegům z hudební branže pak budou “konkurovat”nováčci. Popcorn drama je kapela stará sotva tři roky, ale už nyní dost úspěšná. Nejenže se zapsala jako předskokan na velkých událostech (například koncert Anastacie, Kataríny Knechtovej či Marka Ztraceného), ale na práci debutového alba se podílí producent Carmena Rizzo, velikán, který spolupracoval se jmény jako Seal nebo Alanis Morissete.

Hudebně o něco starší jsou The Paranoid, mají za sebou deset let působení. V současné sestavě se pak divákům představují poslední čtyři roky a stejně tak dlouho se drží v podvědomí posluchačů. Z “garážové” kapely se díky soutěži BlastBeat dostali do rádií, hitparád a na festivaly. A i tady naloží svůj nekompromisní sreamo rock návštěvníkům!

alt


Jedinou ženou, která se na Slovenském večeru postaví na podium, nebude nikdo jiný, než jedna z nejoblíbenějších slovenských zpěvaček současnosti. Krystina ale válcuje rádia i u nás. Kdo by neznal baladu Pri oltári? Tuhle písničku, a třeba i ty, se kterými se zpěvačka probojovala do nadnárodního kola Eurovize, rozhodně zazpívá. Možná přidá i Life is game, oficiální hymnu pro Mistrovství světa v hokeji 2011, která vznikla ze spolupráce její a producenta Martina Kavuliče. Ten je tak nějak osudovým pro tuhle krásku, především on jí pomohl se dostat na hudebního nebe.


O závěrečnou klasiku se pak postará Tublatanka, také jedna ze stálic československé hudební scény. Partička, která je pyšná na lidovost a tradice, ale nemá s dechovkou nic společného, jak by mohl neznalému název špatně napovídat. I tady bude znít rock, kytary a chraplák do mikrofonu.

Umíte si představit slibněji znějící warm-up day Benátské noci? Pravidelní návštěvníci mají možná trochu obavy, jak dopadne přesunutí akce, co všechno se změní a zda k lepšímu či horšímu. Za tenhle program jde ale zatím jen dát palec nahoru. Takovýhle nadupaný předvečer festivalu tu ještě za celých dvacet let nebyl!

Slovenský večer
Datum a místo konání akce: 26. července 2012 Areál Vesec - Liberec
Pořadatel: ŠIMMI AG, a.s.


Zdroj foto: tublatanka.sk, theparanoid.sk, popcorndrama.sk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dánský thriller roku: Chlapec v kufru

chlapec v kufru uperexChlapec v kufru je dánský thriller od dvou autorek Lene Kaaberbalové a Agnete Friisové, který byl přeložený do 27 jazyků. Jeho úspěchu se člověk nemusí divit, příběh chytne a nepustí. 

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Autor*vize*meze*televize

tele200Jaká je podoba televize? Jakým jazykem se vyjadřuje? Co svými pořady sděluje? V čem se liší poslání veřejnoprávních a soukromých televizí? Jak se vytváří iluze reality, potažmo "jediné" pravdy? O tom všem pojednávaly příspěvky na konferenci, která zaštítě...