Hodně ostré songy

Hodně ostré songy

Tisk

altNaštvanost může být nadčasová. Alespoň v případě slovenské punkrockové kapely Davová psychóza to platí dvojnásobně. Legendární album Kríza vedomia, které nedávno vyšlo v reedici, se totiž až překvapivě snadno trefuje do společenské atmosféry posledních dnů.

 

 

Taky jste někde četli, že „kapitalismus nefunguje“? Toužíte po jiném „spravedlivějším“ systému? Štve vás korupce? Trápí vás, že státu odevzdáváte tolik peněz na daních? Vadí vám arogance mocných? Hledáte někoho, kdo vám promluví z duše?

Kapela Davová psychóza jela na zmíněné pocitové a názorové vlně už před čtrnácti lety. V roce 1998 nahrála a vydala album Kríza vedomia. Sada ostrých písní měla u fanoušků punkových protestsongů velký úspěch. Nyní se vrací, aby připomněla, že leckteré problémy nezmizely.

Hrozba nacionalistických vášní, nedodržování lidských práv, diktát peněz, globalizace, ohrožení přírody, podvyživené dětí v zaostalých zemích… To jsou stále žhavá témata. V nekompromisních textech se objevují i naléhavé otázky. Kupříkladu v písni Rieka se slovenští punkeři ptají, zda jsou na světě lidé, kteří ještě neochutnali vynikající chuť Coca-Coly a jestli na zemi existují místa, kde lidská ruka nepřinesla smrt a utrpení.

alt

Davová psychóza je vskutku angažovaná, řekněme politická kapela. Její hudba vyznačující se pořádnou dávkou energie a rychlým tempem zde funguje jako podpora pro texty, které se podobají kázáním a projevům aktivistů. Žádné laciné rýmovačky pro zábavu. Tohle je obžaloba „nedokonalého“ systému, tvrdá kritika neřešených problémů, vytrvalé tepání do živého.

Co je podstatné, mezi řádky a silnými slovy zní touha po osobní svobodě, toleranci a lásce. Jenže – jak se dostat k cíli? Třeba tím, že vezmu kytaru a budu zpívat o  „svinstvu“, kterého je všude kolem nás dostatek? I to je cesta… Nebýt lhostejný.

Na někoho může Kríza vedomia působit jako „nepřijatelný levičácký extrém“, na jiného jako „nová inspirace pro 21. století“ a někdo uzná, že jsou názory, o nichž se vyplatí občas přemýšlet a hledat jejich reálné zdroje. Ať to máte jakkoliv, Davová psychóza a její dílo patří k základnímu vzdělání každého příznivce česko-slovenského punkrocku.        

Kríza vedomia
Interpret: Davová psychóza
Žánr: punkrock    
Skladby: 1/ Intro, 2/ Horiaca Európa, 3/ Ĺudská práva, 4/ Práca, 5/ Urob zo mňa sviňu, 6/ Dovtedy, pokým nebude neskoro, 7/ Ilúzia, alebo realita, 8/ Rieka, 9/ Žiť neznamená trpieť, 10/ Boj o život, 11/ Epitaf pre Boha, 12/ Búrka, 13/ Kočovníci, 14/ Ohnivý kóň, 15/ Čierná diera.  
Stopáž: 44:43   
Vydavatelství: Papagájův Hlasatel Records, 2012  
Hodnocení:  85  %

Zdroj foto /obálka: www.phr.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Chcete vědět, jaký je váš „chronotyp“?

sila praveho okamziku200Populárně naučná kniha Síla správného okamžiku láká čtenáře jak působivým názvem, tak i svým vysvětlujícím podtitulem, který zní: „Poznejte svůj CHRONOTYP a s ním nejlepší čas na jídlo, běhání, cvičení či rozhovor o zvýše...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Bulhaři představují svou filmovou tvorbu

bulhari slanchevo200Bulharské filmy téměř neznáme. Do tuzemských kin se jeden takový naposledy dostal před více než deseti lety (Dopis do Ameriky), v poslední době se bulharské tvorby občas dotkne televizní Cinemax (Tilt, Ten...