Rock for People se už blíží!

Rock for People se už blíží!

Tisk

altNejvětší český hudební festival se blíží každým dnem. Kultovní Rock for People letos zase o kousek povyrostl, slaví osmnácté narozeniny a historicky největší počet pódií a nejrozsáhlejší program. Festival, jenž je králem všech českých open airů, letos bude zase hostit velká jména. Faith No More, The Prodigy nebo Skrillex, to všechno už za pouhé tři dny!

 

Za osmnáct let, co je festival mezi stálicemi letních open airů se “trochu” rozrostl. V srpnu roku 1995 přišla na první ročník zhruba tisícovka návštěvníků. Za devadesát korun (ano, tehdy skutečně tolik stála vstupenka) si mohli poslechnout osmnáct kapel, přičemž headliners byli tenkrát Support Lesbians. Jednodenní akce se postupem let roztáhla do několika dní, na mnoho pódií a počet účinkujících se zmnohonásobil. Letos, kdy Rock for People dosahuje pomyslné plnoletosti, vystoupí na čtrnácti scénách na dvěstěpadesát hostů. V Čechách nenajdete akci takhle gigantickou! Snad po všech českých městech visí plakáty a poutače, málokomu mohla uniknout jména hvězd nebo lze snad přehlédnout, že u Hradce Králové vystoupí třeba Prodigy? Těžko. Program oslovuje snad všechny věkové kategorie a milovníky mnoha žánrů. Ale to, že RFP po hudební stránce nezklame a přinese zkrátka “něco” navíc, než ostatní akce, už je tak nějak jasné. Jenže festival získává plusové body nejen v line-upu.


Nejde jen o tradici a historii, o jméno festivalu či skutečné hvězdy, které na něm vystoupí. Ale také o politiku pro návštěvníky, o výbornou organizaci ze stran pořadatelů, o detaily, které pak dotváří nezapomenutelné zážitky. Milovníci festivalů moc dobře vědí, jak vypadají areály mnohdy už druhý večer a jaké šílenství si asi musí prožívat ti, jenž ho uklízejí. Právě RFP je ale jedním z mála míst, kde se nikdo v záplavě odpadků topit nemusí. Nejen že se pyšní titulem Čistý festival, ale především poslední dva roky získal ocenění Green and Clean Award, celoevropskou cenu. Málokterý festival může nabídnout zhruba padesát stanovišť s koši na třídění odpadu (plast, papír a hliník), koše na sklo či pohony alternativních energií. Navíc návštěvníci, kteří nejsou zvyklí třídit z domova, organizátoři motivují zálohovaným pytlem na odpadky. RFP vyniká svou organizací i přes několik desítek tisíc účastníků a vykazuje čistou profesionalitu, ale také lidský přístup. Navíc se zapojuje i do dalších projektů, než je jen práce s odpady. Pořadatelé podporují cyklisty, a tak se letos už po čtvrté kdokoliv může na festival vydat na kole. Dvoudenní cesta po trase Praha, Kolín a Hradec Králové není nijak náročná (navíc zavazadla veze doprovodné auto), ale zajisté dost zábavná. Organizátoři myslí ale i na ty, kteří neholdují sportovním výkonům či mají na zádech stany pro celou partu. Z hradeckého hlavního nádraží bude zavedena kyvadlová doprava do areálu, která je samozřejmě pro návštěvníky zajištěna zdarma.



Pořadatelé ovšem nedávají “šance” jen nám návštěvníkům, ale i mladým a nadaným středoevropským a východoevropským kapelám, které nemají zas až takové možnosti se podívat na pódia v zahraničí. Díky projektu Central Eastern European Talent Exchange Program se tak představí zahraniční kapely, které ve své zemi znamenají pro tamní publikum tolik, co naše české milované kapely.

Když se zeptáte na festival kohokoliv, kdo tam někdy byl, rozsvítí se mu oči a začne nadšeně vyprávět a je vcelku jedno, zda se tam vydal loni či před pěti lety. Vždycky je to neopakovatelný zážitek. A pořadatelé slibují, že nejinak tomu bude i letos!

Rock for People
Datum a místo konání: 3. července – 6. července 2012, Festival Park Hradec Králové

Zdroj foto: rockforpeople.cz



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Neckář - rozhovor pro festival Benátská! s Impulsem

neckar 2Na jedinečném festivalu Benátská! s Impulsem, který se bude konat 25. – 28. července 2019 v areálu ve Vesci u Liberce, vystoupí také Václav Neckář i s jeho kapelou Bacily a v doprovodu smyčcového kvarteta! Na co se těší a jaká vystoupení si rozhodně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nora hledá vraha

NoraMěl to být víkend jako každý jiný. Nora jede za svou sestrou Rachel do jejího domu v Cornwallu, aby jej spolu strávily. Mají v plánu dobrou večeři, výlet spolu s Racheliným psem a domluvit plány na Vánoce. Hned je jí divné, že ji Ra...

Divadlo

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  

...

Film

Febiofest zakončilo dojemné drama Pořád jsem to já

febio plakat 200V pátek 17. dubna byly slavnostně ukončeny Regionální ozvěny mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest a tím i celý 22. ročník této oslavy filmu. U této příležitosti byl promítán také Oscarem ověnčený film s názvem Pořád jsem j...