18. Rock for People: den nultý

18. Rock for People: den nultý

Tisk

altUž je to tady! Začal festival, držící všechna ”nej”. Prý nejlepší, největší, nejpohodovější a…letos, zdá se, zatím i nejdeštivější. Osmnáctiny se většinou slaví tekoucími proudy alkoholu, na RFP ovšem proudy ”dešťovky”. Jak to vypadá, když v zahajovací den panuje počasí jako ze zlých snů pořadatelů i návštěvníků? Pořád vesele: ”Nemá náhodou někdo navíc holinky? Nutný! Vyměnim za flašku rumu!” (zoufalý hlas z davu).

Sto lidí se vydalo na festival cyklojízdou, vlakové linky zaznamenaly rekordní prodeje do cílové stanice Hradec Králové a počasí se ”rozhodlo”, že všem nedočkavcům, kterým bylo úterý určeno, pár věcí lehce zkomplikuje. Do stanového městečka se přijíždělo již v pondělí (přece jen se na akci vypravují lidé nejen z druhého konce republiky, ale i ze sousedních zemí) a samotný Festival park se otevřel následujícího dne ve dvě hodiny odpoledne. Ovšem hodinu předtím ČHMU pro Královéhradecký kraj vydal upozornění na velmi silné bouřky. Pracovníci stav vyhlásili minimálně do středečního rána. Pořadatelé pak ihned zveřejňovali na oficiálních stránkách festivalu rady a informace, jak lépe, a především bezpečněji, nesmlouvavé počasí překonat. Přesto ale přívalové deště o srážkách 60 mm/m2 za dvě hodiny několik věcí značně zkomplikovaly.

alt

Především programy na jednotlivých stage byly do jisté míry narušeny. Na všech místech pořadatelé dělali, co bylo v jejich silách. Vzhledem k tomu, že několikrát vypadl v celém areálu proud díky silné bouřce, extrémnímu dešti a krupobití, nebylo, bohužel, technicky možné, zachovat původní plánovaný harmonogram. Přesto se hrálo, sice se zpožděním, ale kapely i organizátoři se postupně snažili dohnat skluz. Například na Talent and Jam Stage Medvěd 009 začali řádit až po 23. hodině (tedy zhruba s hodinovým opožděním), přesto se ale dočkali stovek diváků a značně živého ”kotle”. Podobně na tom bylo i vystoupení  kultovní ska slovenské kapely Polemic, kde publikum skupinu neúnavně vyvolávalo čtyřicet minut, ale rozhodně to stálo za to. ”Kluci nikdy nezklamou,” smála se holčina z davu.

alt


Živo pak bylo v krytých prostorech, kde vládli DJ´s za pulty. Evropa 2 stage či Prima Cool talent se otřásaly v základech, a to nejen díky živým beatům, ale především díky tančícím davům. Stejně na tom byla i 24hodinová zóna před vstupem do samotného Festival parku, která nabízí ”střechu” nad hlavou. Zóna je umístěná před stanovým městečkem, kromě muziky se čepuje i pivo, alko koktejly nebo nealko nápoje. A tak i ve dvě ráno se tu schází neúnavní pařmeni, či noční sovy.

Všichni na jedné lodi

”Lidi ve stanovém městečku jsou naprosto perfektní, a vzhledem k šílenému počasí, co tu dnes bylo, jsme opravdu s pomocí všech přečkali,” jeden z facebookových statusů, který jen potvrzuje to, že lidi spojují nejen emoce pozitivní, ale i v potížích si dokážou pomoci. Kde kdo si vyměňuje informace, na sociálních sítích se to jen hemží odkazy, fotkami a aktuálními fakty o počasí. Kdo má dvě pláštěnky, o jednu se rád podělí. Holinky se půjčují těžko (a asi jen tak někdo dvoje neveze), takže někteří návštěvníci vítají nabídku RFP Merche, kde se vedle triček, plavek a dalšího zboží, prodávají i holinky. Kdo někdy zažil festival, který plave, tak moc dobře ví, že je to rázem nejhodnotnější část výbavy! A přímo tyhle festivalové jsou vystylované právě do designu fesťáku, takže pak kupujícím zůstane prima suvenýr.

alt

Asi každý, kdo se ukládal v úterý večer do spacáku, si opravdu přál, aby se vzbudil minimálně do sucha, v lepším případě do sluníčka. Každopádně, ať už bude počasí v dalších festivalových dnech jakékoliv, tak atmosféra rozhodně bude skvělá. A tohle je předpověď, která se nemýlí!

Zdroj foto: www.rockforpeople.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Kalinová: Dobrá duše pražského veletrhu Svět knihy

svet knihyO rozhovor jsme požádali paní Danu Kalinovou, dámu, která je už dlouhých devatenáct let duší pražského veletrhu Svět knihy. S ředitelkou této úspěšné akce jsme si povídali právě o zmiňovaném svátku všech českých ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Strážce dveří: akčňárna jako žádná jiná!

strazce dveri200Hned začátkem roku jsme měli možnost natrefit na vynikající akční román od autora Jamese Byrnea. Nakladatelství Kalibr vydalo jeho strhující příběh s názvem Strážce dveří. Pokud holdujete přímočaré akci a napětí, nepohrdnete konspirační...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

O myšce a medvědovi aneb přátelství se učit také musíme?

Ernest-et-Celestine 200V těchto skutečně vydařených zimních dnech do našich kin přichází nová animovaná filmová pohádka O myšce a medvědovi, tentokrát konečně z evropského kontinentu, ze sladké Francie. Příběh neobyčejného přátel...