Figury a sny

Figury a sny

Tisk

Poruchy vitalni AktivityNutno pochválit vydavatele, kteří dbají na to, aby zapomenuté nahrávky z alternativní scény mohly být technicky ošetřeny a zachovány třeba i pro horší časy. Album Poruchy Vitální Aktivity od skupiny P.V.A. je dobrým příkladem oživovacího procesu.  

 

Fotografie na zadní straně digipacku napovídá, že kapela je trochu „retro“ – tři týpci s podivně nasvícenými obličeji se vezou ve starém embéčku (vůz Škoda 1000 MB). Proto nečekejte nic nového, co by bylo vyhoněno marketingovými urychlovači a určeno tak maximálně pro dvě sezóny.

Punkrocková kapela P.V.A. vznikla už v roce 1994 v žánrově pestré Plzni a má za sebou kus muzikantského života. První nahrávka dostala název Prasata Vyšší Autority (1995), zatímco druhá kazeta vyšla pod jiným rozluštěním záhadné zkratky – Poruchy Vitální Aktivity (1998). Album číslo tři Tvař se významně (2003) se zrodilo krátce před tím, než tohle trio ukončilo činnost. Avšak po šestileté pauze se probudilo a od té doby ho lze považovat za existující.

Poruchy vitalni Aktivity

Zásluhou vydavatelství PHR se kapela P.V.A. před nedávnem připomněla albem Poruchy Vitální Aktivity, na kterém najdete celkem 27 skladeb. Ze dvou třetin obsahuje oživenou studiovou nahrávku z února 1998 a dále bonus v podobě záznamu živého vystoupení na festivalu ve Znojmě (červen 2010).  

Hudební složka zde není to podstatné, z čeho by si posluchač okamžitě sedl na zadek. Stejně tak tu nenajdete příliš originální a silné popěvky. Muzika je v dobrém slova smyslu „obyčejná“, působí jako podporovatelka pro texty, které by mohly „fungovat“ i samostatně – což vás možná napadne po jejich přečtení (jsou totiž součástí obalu). V tvorbě P.V.A. najdete jednak minipříběhy a jednak sny a představy. Mezi figurami, hrdiny jednotlivých songů, se objevuje například „ředitel veliký firmy“, „holčička z předměstí“, „bába, které věří novinám“, sebevrah, „chlapeček“ násilník nebo devatenáctiletý flákač. Nejsou to žádné pohádkové postavy, ale lidé současnosti. Některé z nich možná potkáváte ve vašem městě.

Poruchy vitalni Aktivity

Zasněné a ne tak jednoznačné písně se jmenují K ránu, Rybník nebo Jezero – „Stojím pod tvým mrakem a volám o tvůj déšť, abych mohl polykat svobodný kapky…“ Zvláštní optiku nabízí skladba Corrida, text je napsán z pohledu býka – „Už toužím po vysvobození/ když už se ten mladík rozhodne a smrtelnou ránu do mě zabodne?“ Mimochodem, řezných ran je tu víc: „ze zápěstí stříká krev“ v písni Holčička a „tepnu trefuje“ i Sebevrah. Špatně skončí také stařena (Naše bába věří všemu, co píšou v novinách), která je sražena na přechodu  vozidlem Škoda 1203 a proto se dostane do černé kroniky… K pousmání vybízí rýmování v písni o ztracené lásce (Jak můžeš zapálit joint?) – „Tráva je teď pro tebe hlavní/ žiješ v partě huličů/ s jedním z nich spíš a chodíš a von ti šahá na…“ (více se dozvíte při poslechu).
 
Poznávacím znamením P.V.A. je poněkud ležérní hlas, který ve většině písní působí jako symbol lhostejnosti. Jakoby kapela do sebe nasála cosi důležitého z vašeho okolí a pak to zase do vás pustila. Že by tohle nevyřčené poselství nějak souviselo s všeobecnou otupělostí?                
 
Poruchy Vitální Aktivity
Interpret: P.V.A.  
Žánr: punkrock    
Skladby: 1/ Vstaň a ´di, 2/ Chlapeček, 3/ Válka, 4/ Corrida, 5/ Naše bába věří všemu, co píšou v novinách, 6/ Louka, 7/ Holčička, 8/ Euthanasie, 9/ K ránu, 10/ Sebevrah, 11/ Měsíc, 12/ Časoprostor, 13/ Jezero, 14/ Kůň, 15/ Maska, 16/ Sounds from the Phone, 17/ Rybník, 18/ Ptáček z klece, 19/ Outro.
BONUS: 20/ Jak můžeš zapálit joint?, 21/ V kanále, 22/ Ředitel, 23/ Corrida, 24/ K ránu, 25/ Jezero, 26/ Ptáček z klece, 27/ Skapunque.   
Stopáž: 69:58   
Vydavatelství: Papagájův Hlasatel Records, 2011  
Hodnocení: 75  %

Zdroj foto /obálka: www.phr.cz, www.bandzone.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Nejradši se učím texty zásadně v lese, doma to ani neumím,“ říká herec Jan Hönig

jan honig200Randle Patrick McMurphy se s ničím moc nepárá. Je to chlap, který za všech okolností říká, co si myslí. Má kladný vztah k ženám, alkoholu, hazardu... To je charakteristika postavy, která hraje prim v inscenaci Přelet nad kukaččiným hnízdem a kterou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...

Divadlo

”Demokracie není právo do všeho mluvit, ale povinnost vědět, co mluvit,” říká Rudolf Jelínek

altJeden z nejznámějších českých herců všech věkových generací, Rudolf Jelínek, má za sebou neskutečnou filmovou a divadelní kariéru, bohaté zkušenosti s dabingem a lidé ho na ulici spíše než jménem oslovují jako majora Jiřího Hradce...

Film

Alfréd Hitchcock, roztomilý tlusťoch na zabití

hitchock200Americký film Hitchcock reřiséra Sachi Gervasiho mapuje zlomové období v životě režiséra a scénáristy Alfreda Hitchcocka, kdy se rozhodl natočit horor podle románu Psycho. Ten pojednává o sériovém ...