Tiché písně pro zásah do srdce

Tiché písně pro zásah do srdce

Tisk

hotel v tiche uliciHudba, která by mohla znít na první schůzce leckteré milenecké dvojice. Hudba pro večer a noc. Hudba pro chvíle, kdy se ocitnete daleko od hlučícího davu. Tak na první poslech působí Hotel v tiché ulici, nové album Lady Šimíčkové a Ivo Cicvárka.

 

Chcete poslouchat příběhy, v nichž ani slovo není zbytečné? Máte je mít! „Bílá místa v minulosti/ odkvetlé zapomněnky/ paměť čistá, nepřesnosti/ jen mírné oči paní Zdeňky,“ zpívá se ve skladbě Zapomněnky. A najednou máte dojem, že v té staré vile sedíte taky. „Strach už nemá/ jenom revma/ a tichý úsměv/ jinak je němá.“ Všechno je, jak má být a klavír společně se saxofonem a kontrabasem spolu vytvoří náladu, která je uvěřitelná a pohlcující. „Jí proužek světla dopadá na peršany/ jako by rozlil se na ně sám dobrý Bůh…“  Každé slovo a každý tón má svůj smysl. A bude zřejmě překvapen ten, kdo zjistí, že takhle je to ve všech písních tohoto alba.
 
Lada a Ivo se znají od roku 2007 a při vystoupeních si většinou vystačí se zpěvem a nutným hudebním doprovodem. Ona je vynikající textařka a on skvělý muzikant (klavír, kytara, samply, akordeon…). Škatulka folk je jim těsná, jejich tvorba má blízko k šansonu a citlivé ucho zaslechne i nevtíravé jazzové vlivy.

cicvarek kaminkova hotel v tiche ulici

Když se konečně rozhodli vejít do studia, při nahrávání třinácti skladeb jim pomohla doprovodná kapela – Vilém Spilka (kytara), Petr Pospíšil (kontrabas), Honza Vašina (saxofon), Martin Kleibl (bicí) a Luboš Malina (banjo, irská flétna). Toto seskupení pracuje pro celek, nikdo nemá potřebu se předvádět a uhýbat do slepých uliček. Hudbu k devíti písním složil Ivo Cicvárek, tři pocházejí z dílny Slávka Janouška a jednu (i s textem) dodal Pepa Streichl. Autorkou dvanácti textů je Lada Šimíčková.

Můžete poslouchat postupně i na přeskáčku, ale slabou píseň nenajdete. Žádná výplň ani vata! Pokud se týká hudby, za strategicky významnou zbraň nutno označit Cicvárkův klavír. Například se to projevuje v písních Mezičas nebo Chvíle do rána. A když stejný muzikant sáhne po akordeonu, zamilujete si Oděsu, v níž by se jistě uplatnil i Jaromír Nohavica. V Indiánském snáři pro změnu „bodují“ samply a irská flétna (Luboš Malina). Z příběhových textů nápadně vyčnívá Angela pojednávající o svérázně ženě -  „Šílená Angela není, ne/ každému nadává/ s citovým zabarvením/ jen někdy únava/ už nad ní vyhrává/ kdy někdo z vás to vezme po ní?“

hotel v tiche ulici

Člověk by rád často poslouchal další a další nové písně v tomto duchu a kvalitě. Jenže spěch není na místě. Album Hotel v tiché ulici je důkazem, že nahrávat by se mělo jen tehdy, když nadejde ten správný čas. Lada Šimíčková, Ivo Cicvárek a jejich přátelé se tentokrát trefili – dokonale!    

Hotel v tiché ulici
Interpret: Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek
Žánr: Folk
Skladby: 1/ Proměna, 2/ Angela, 3/ Mezičas, 4/ Chvíle do rána, 5/ Indiánský snář, 6/ Oděsa, 7/ Holubí, 8/ Zapomněnky, 9/ Zakřičeli racci, 10/ White star line, 11/ Nezvěstná, 12/ Pustá Rybná. Bonus: 13/ Muži.    
Stopáž: 42:05   
Vydavatelství: Indies Scope, 2012  
Hodnocení: 95  %

Zdroj foto - obálka: indies.eu  
Zdroj foto: bandzone.cz, autor fotografie: Marek Kamínek


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Malátný: „Nejsem od přírody zrovna optimista, ale po narození dcerky jsem si tak nějak srovnal život.“

michal malatny chinaskiSkupina Chinaski si léto užívala plnými doušky, a to především na festivalech. Mají však za sebou i dovolenou, můžeme je slyšet ve znělce k novému seriálu Ententýky a příští rok se snad dočkáme i další...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nezapomínejte na úsměv

Jde to i s usmevem 200Nakladatelství Portál vydalo další knihu psychiatra, publicisty a pedagoga Karla Nešpora, tentokrát zaměřenou na úsměv a humor. Nemračte se a začtěte se radši do této útlé knížečky.

 

...

Divadlo

Wintonovy děti přežily. Jejich příběhy ale často neměly šťastný konec

Kabaret Winton perexBěhem prvních osmi měsíců roku 1939 dostali Nicholas Winton (Matěj Anděl) a jeho spolupracovníci 669 dětí z pomnichovského Československa. V hotelu Šroubek na Václavském náměstí bydlel tenkrát necelý měsíc, pak se vrátil do Vel...

Film

Vraždy v kruhu

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

...