Open Air Festival plný hvězd

Open Air Festival plný hvězd

Tisk

open air festival klusOd čtvrtka do soboty proběhl v Panenském Týnci festival s názvem Open Air Festival, ve kterém vystoupila jména jako Fatboy Slim, Bloody Beetroots DJ Set, Booka Shade nebo Rizzle Kicks. Tímto článkem bych chtěl shrnout vše, co se mi z hlediska návštěvníka líbilo i nelíbilo na této akci.

 

 

Již velmi časně, kdy byla zveřejněna první jména na oficiálních webových stránkách, jsme měli jasno, že akci navštívíme, a proto jsme rychle zakoupili VIP vstupenky na Open Air Festival, který se konal na začátku srpna – a to konkrétně 9. až 11.srpna – na letišti v blízkosti malebného městečka Panenský Týnec. Jak měsíce plynuly, stále jsme čekali, jestli v docela „chudě“ vypadajícím line-upu ještě něco nepřibyde. Bohužel, až na pár českých kapel se program nijak viditelně nezvětšil, ale přesto nás nalákal, když se před námi zobrazila jména Fatboy Slim a sice ne přímo Gorillaz, ale jejich Sound System.

Při příjezdu do Panenského Týnce jsme se snažili najít cestu na letiště, jediný ukazatel, který byl viditelný, byl s nápisem ARTISTS. Asi brzký příjezd a nebo někdo odebral ukazatel pro návštěvníky, každopádně nás organizátoři navedli a my byli na místě. Bylo vidět, že festival teprve začíná a městečko se pomalinku, stan po stanu, auto po autě, naplňuje. Páskování proběhlo obratem, díky VIP vstupence jsme mohli zaparkovat přímo v městečku, což bylo docela příjemné. Celkově jsme přemýšleli, jaký je rozdíl mezi normálním a VIP vstupem. Po dlouhém dumání bylo zjištěno, že si vlastně nemusíte zvlášť kupovat místo ve stanovém městečku, místo na parkování a nemusíte se se zavazadlem trmácet po dlouhé letištní promenádě a můžete navštívit VIP bary, kde se drinku dočkáte během chvilky.

VIP Stanové městečko

Velikou výhodou, jak již jsem zmiňoval, byla možnost zaparkovat svůj vůz v blízkosti stanu a nebo přespat přímo v autě a mít tak vše hezky pod dohledem. Sprchy byly udržovány po celou dobu festivalu v čistotě (nebo alespoň v ranních hodinách tomu tak bylo), teplá voda tekla, velice komfortní a bez větších front. Vedle sprch řada záchodů, které postrádaly toaletní papír, a když už tam nějaký byl, tak jen naprosto obyčejný. Samozřejmě, že to stačí, ale předpokládal jsem, že když je partnerem tohoto festivalu firma Harmony, tak že se o tuto záležitost postará. Každopádně to není zase taková věda, jen malé bezvýznamné mínus. Odpadkové koše byly rozdělené do několika skupin, avšak občas přetékaly přes okraj.

open air festival

ČTVRTEČNÍ PROGRAM

Areál se měl otevírat ve tři hodiny. Lehounce se to protáhlo a za hodinu jsme mohli navštívit první část festival parku. Na začátku po levé straně stany, šapitó Yes Clubu, kde se konal menší Summer of Love, několik stánků s jídlem, pitím, oblečením, stánky partnerů, kde jste mohli vyhrát různé ceny, udělat si hezkou fotku z festivalu, uprostřed rozložený kamion Google+, krásné hostesky s welcome drinkem...

Pivo

Velkým zklamáním bylo pivo a přetřískaná cena plechovkového ochuceného Staropramenu. Chuť byla taková všelijaká, ale do krku moc neteklo a akorát z toho bolela hlava. Možná by to chtělo do příště popřemýšlet o jiné chmelové dobrotě. Ale jak se říká, jiný kraj – jiný mrav (jiné pivo).

Amundsen Stage – povedená 6x destilovaná záležitost

Místo toho však velice potěšil Amundsen stánek, který se ve večerních hodinách proměňoval na velmi oblíbenou a navštěvovanou část, kde si den co den DJ Dan Coley odehrál za gramofony sedmihodinový set plný opravdu velmi příjemných melodií elektronické hudby, díky němuž byl taneční parket zaplněn takřka nonstop až do ranních hodin. Od minimalu přes electro, kolem dubstepu do drum and bassu a liquid funku. Ve dne zde probíhala barmanská show, kde jste si mohli namíchat koktejl dle vlastní chuti s vtipným doprovodem barmanů. Kousek od baru byl nenápadný vchod do temné komůrky, kde jste si mohli za pomocí senzorů tvořit svoji vlastní hudbu. Zábavné a velice zajímavé. Usoudili jsme, že v tom by se dala vidět budoucnost živých vystoupení DJů a elektronických projektů.


Mezitím v naplněném a pořádně zahřátém šapitó MF Dnes vystupovala kapela Wohnout. Zahráli všechny své pecky včetně jejich zelenavé písničky Sej Konopí a ve vzduchu byla cítit zelená bylinka. Na Yes Stage tou dobou se za gramofony střídali DJs pod jedním jménem Sunflower Bitches a tím zahájili menší Summer of Love. Ve večerních hodinách je vystřídal Aleš Bleha se svým vzpomínkovým setem a stan docela zaplnil. Areál duněl až do ranních hodin a my se připravovali na páteční hlavní festivalový den.

PÁTEČNÍ PROGRAM

V pátek, který byl asi nejdůležitějším dnem, co se programu týče, se první půlka areálu otevřela v jednu hodinu, tentokráte i na čas a začali se scházet nedočkavé partičky lidí, aby mohly hned hodinu poté navštívit druhou hlavní půlku letiště, kde se většina hvězd představovala přesně dle načasovaného line-upu.

Vítězové YouTube Festu – Bek Ofis

Jako první, kteří to celé zahájili, zahráli pražští Bek Ofis, mimochodem vítězové YouTube Festu. Frontman Jan J. Nedvěd přišel stylově v gumákách, aby tak vzdal hold českým sportovcům v Londýně na Olympijských hrách. Dlouho však v nich nevydržel, jelikož sluníčko, které nás přišlo také navštívit, vcelku pěkně pražilo a tak byl nucen je během koncertu sundat. V polovině koncertu kolem pódia na trávníku usedlo několik partiček lidí a kluci si to velice užívali.

open air festival klus

Pak se během několika dalších hodin prostřídali na pódiích umělci jako Xindl X; Tomáš Klus, s kterým dav s nadšením zpíval jeho texty; Skyline rozproudili a pomalu rozehřívali publikum na hlavní program večera, stejně tomu tak bylo u 100°C.

open air festival xindl x

Monkey Business

Co stojí za velkou zmínku byl vynikající hudební zážitek s Monkey Business v kompletní sestavě společně s hostem Terezou Černochovou, který nás opravdu přesvědčil o tom, že se právem drží na předních žebříčkách českého funky. Jako obvykle byli velice styloví a vyběhli na pódium v mini sukýnkách a džískách, při čemž, jak je u Matěje Rupperta zvykem, ukázal i co skrývá pod ní. Rozeskákali několikatisícový dav a jejich hitovka „Peace of my Life“ jak v originále, tak v rychlejší verzi na závěr byla třešničkou na dortu celého vystoupení.

open air festival monky bussines

Po tomto koncertu byl čas na odpočinek u Support Lesbiens, kteří zahráli své známé pecky a dokonce si Tonya Graves hned po vystoupení Monkey Business střihla jejich společný hit Keeper.

Půl desáta hodina odbyla a od bicí soupravy zazněly první tóny německého dua Booka Shade. Zajímavý hudební koncept a velmi propracované electro dohromady s minimalem a částečným click’n’cuts s vokodérovanými vokály a opepřenými výškami.

Gorillaz Sound System

Vše se to hezky poslouchalo, ale byl však čas se přesunout a zabrat nějaké pěkné místo na vystoupení Gorillaz Sound System. Měli jsme zůstat na Booka Shade… To snad ani nemysleli vážně? Naprostý propadák, absolutně neposlouchatelné. Kdyby tento počin slyšel sám Damon Albarn, asi by jeho vyslaným pěšákům moc nepoděkoval. DJ za gramofony absolutně nesehraný s bubeníky, kteří se snažili alespoň rozproudit dav před pódiem. Chaotické mixy, celé pokopané až amaterské. Tohle opravdu nemělo nic společného s Gorillaz. Ano, možná tam občas byly slyšet vokály a linky známých hitů, ale myslím si, že nebudu jediný, který si Sound System představoval trochu jinak. Co dodat… Snad: Příště dovezte raději originál Gorillaz, i když to je finančně neutáhnutelná záležitost.

To je on, mého srdce šampion - Fatboy Slim

Znechucení jsme si šli spravit náladu čekáním na hrdinu, tátu, ikonu, symbol elektronické hudby, průkopníka stylů Big Beat, Trip Hop, Rave dohromady s funky beaty a melodiemi. Dvanáctá hodina! Je to tady! Poprvé v České republice! Pro ty, kteří ho znají od raných začátků jeho tvorby, stačilo už jenom vidět tu veselou postavičku s prošedivělými vlásky, avšak plnou energie a odhodlání dát do toho naprosto všechno a roztancovat ten mnohatisícový, netrpělivý a po hudbě hladový dav. Na obrovském promítacím prostoru seskládaném z několika obrazovek se náhle zjevila obří hlava černocha, který nám představil pana DJe. Jakmile zaznělo jeho jméno, na pódium vběhnul Fatboy Slim v celé své kráse a hned se ujmul gramofonů. Začátek přesně dle mého gusta a očekávání, úžasné nájezdy, funky plochy a breakbeatové bicí linky, avšak menší zklamání přišlo, když se pozornost přesunula do skoro až techno stylu společně s menšími stereotypními beaty. K závěru opět famózní zážitek, úžasná vizualizace, která při poslední písni odhalila tlustého chlapečka z alba „You’ve Come a Long Way, Baby“ zahaleného jen v intimních partiích bílým ručníkem. Na odchod nechal hrát orchestrální hudbu a některé páry si i po dvou hodinách ještě zavzpomínaly na taneční. Fyzicky vyčerpávající dvouhodinový set Fatboye Slima nás i přesto dostal do kolen a plní zážitků jsme měli čas připravit se na poslední festivalový den.

open air festival

SOBOTNÍ PROGRAM

V sobotu se areál otevíral ještě dřív, a to konkrétně v půl jedné, a otevíral se komplet celý. Programově jsme nevěděli, na co tak zajít a proto jme se vydali na Staropramen Cool Grep Stage, kde dováděli na pódiu Ester Kočičková, Luboš Nohavica a kapela Kujooni s vtipným podtitulem Hudba, Tanec, Klobása. Nevěřili jsme tomu, ale ve finále to byl humorný a velice povedený koncert.

Po poděkování publiku bylo na čase vyrazit do šapitó MF Dnes, kde akorát končil Kašpárek v Rohlíku, který nás zavedl zpátky do dětských let, ale přitom potěšil na poslech i na pohled. Zde se vyřádily rodiny, které se rozhodly se svými malými ratolestmi navštívit Open Air Festival. Malé děti mávaly a kočárky se houpaly.

Na Stojáka! v sedě

Návštěvníci tohoto stanu se začínali pomalu usazovat, protože věděli, že je čeká hodina a půl s Karlem Hynkem, Lukášem Pavláskem a Danielem Čechem a s nimi Na Stojáka! Kdo navštívil, neprohloupil, stále se bylo čemu smát, občas jsme se tedy i setkali s kontroverznějším humorem Lukáše, ale hned to dokázal obrátit na jiné téma, třeba onanie :) S Karlem jsme si zavzpomínali například na letní dovolenou u moře nebo na prehistorické počítačové hry. Daniel nám zúčtoval poplatky za smích a za doprovodu jeho beatboxu a vymyšlených slov publikem (například pletací jehlice nebo Toi Toiky) si to DJ Debil (Karel Hynek) a MC Hovado (Lukáš Pavlásek) rozdali v hip-hop battle.

Anna K

S úsměvem na rtech jsme se po skončení představení odebrali na hlavní O2 Main Stage, kde se připravovala na svůj počin Anna K. Bohužel, technika jí moc nepřála a tak byla nucena zpívat bez odposlechu do sluchátka, což dokázala na jedničku a i publikum to ocenilo. Samozřejmě se o tom pořád zmiňovala a při poslední písni jako zázrakem se z pochmurné oblohy prodralo sluníčko a svítilo přímo na zpěvačku. V tu chvíli to bylo opravdu nádherné. Celkově se mi koncert líbil, jen na mne občas působil lehce depresivně a docházelo mi, že se pomalu, ale jistě blíží konec festivalu a člověku to vhánělo až slzy do očí.

Ivan Mládek a Banjo Band

Po tomto grandiózním zakončení Anny K jsme čekali na legendu českého humoru, trampských písniček a známých hitů jako Jožin z Bažin, hlavního uvaděče Čundr Country Šou – Ivana Mládka. Vystoupili snad všichni, koho jsme si zaryli z televize do paměti, až na nebožtíka Ivo Pešáka. Měli jsme možnost okusit osobitý humor Ivana Mládka, koktavou historku Milana Pitkina, příběh z Ameriky ‚Libuny‘ Libuše Roubychové, originální až skoro šmoulí hlas Lenky Plačkové a starou známou bábinu Kalamity Jane, která se na konci převlékla za pana Pešáka. Výborná vzpomínka a evidentně se publikum, včetně nás, velice bavilo. Za tento oddychový koncert organizátorům hluboce a vřele děkuji.

Mandrage

Uvolnění a připravení na večerní velká jména jsme se vydali na koncert plzeňských matadorů, kteří svoji kariéru velmi dobře rozjeli, a to Mandrage. Zahráli všechny své známé hity od „Kapky proti slzám“ přes „Už mě víckrát neuvidíš“ po jejich nové album „Moje krevní skupina“, zahostoval si s nimi a zajamoval svým scratchováním DJ Friky a speciálně pro Open Air Festival si kapela vymyslela, že návštěvníci natočí na svých záznamových aparátech video, z kterého vytvoří klip k jejich písni Diplomat. Uvidíme, jak se to klukům povede.

open air festival mandrage

Nejrozjetější koncert? Rizzle Kicks

Zpátky do šapitó, tady se schyluje k pořádný pařbě! A taky, že ano. Plně zaplněný stan netrpělivě očekával příchod dvou rozesmátých a nabuzených mladíků z královských ostrovů, plných energie a pozitivního myšlení. Pecky jako „When I was a youngster“, „Down With the Trumpets“ nebo „Miss Cigaret“, při které si jeden z dua zapálil a vychutnával cigaretku, naprosto dostala do varu všechny návštěvníky. Skákání do výšin, pohupování nahoru a dolů a přitakávání rukou nebo rovnou oběma a úsměv na tváři. Naprosto úžasný zážitek, při kterém jsme zapomněli, že už zbývá jen pár umělců a pak zpět do svých měst, příbytků, vesnic, domečků… Každopádně jsme nepochopili jednu věc a to: Proč taková pecka nehrála na hlavních stagích? Proč místo toho do stanu nenacpali například Nightwork? Kdo ví…

Při příchodu k hlavním pódiím jsme si ještě stihli poslechnout dva rádiové hity od Mando Diao – Gloria a Dance With Somebody. Nightwork předvedli to samé jako vždy. Přišlo mi, že i to, jak šla jedna písnička za druhou je standard každého koncertu. Nechci kapelu však nijak hanit, je to jen můj názor a jejich slávu jim přeju.

Bloody Beetroots na závěr

Čekání na poslední hvězdu večera probíhalo už od začátku, co stavěli pódium pro toto maskované duo. Musí se nechat, že co se týče vizuální stránky, bylo to opravdu dokonalé. Jedna hodina večer a před publikem se představují tito dva DJové oblečeni ve svých kostýmech. Vyšlapávají několik schodů do výšin, kde se nachází jejich aparatura a před námi velkými písmeny „Bloody Beetroots DJ Set“. První tóny jsou naprosto rozkládající a plné mohutných úderů s elektronickými prvky podobné hudebním projektům jako Justice nebo Digitalism, které okamžitě roztančily všechny kolem. Ovšem podobně, jak to bylo u Fatboye Slima, bylo očekáváno krapet něco jiného. Jejich beaty přecházely do hard techno prvků společně se stereotypními přebassovanými údery. Když jsem si později na YouTube prohlížel amatérský záznam DJ Setu Bloody Beetroots na Grape Festivalu, předvedli skoro to samé.

Celkově shrnuto

Festival se, i přes nějaké ty nedostatky a různé drobnosti ve finále, velice povedl a budu na něj velmi rád vzpomínat. Dokonce i počasí mu přálo, sice nesvítilo sluníčko a nebylo to na krátký rukáv a šortky, ale co je důležité – nepršelo (sice v sobotu k ránu lehonce sprchlo, ale nebylo to nic mohutného), čili se pro letošek stává skoro nejsušším letním festivalem. Každopádně se vám tvrzení nemusí líbit, ale každý to vnímá jinak.

A jak se líbil festival Vám? Co se Vám nelíbilo a co naopak potěšilo?


Open Air Festival
Fatboy Slim, Amy Macdonald, Mando Diao, Bloody Beetroots DJ Set, Gorillaz Sound System, Booka Shade (Live), Rizzle Kicks, Monkey Business, Support Lesbiens, Skyline, 100°C, Ivan Mládek, Anna K, Ester Kočičková + Luboš Nohavica + Kujooni, Nightwork a další…
Datum a místo konání: 9. – 11.8.2012, Panenský Týnec
Pořadatel: Abaton System, s.r.o.
Hodnocení: 75%

Zdroj foto: Open Air Festival a Ondřej Černík


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Pobořilová: „Zaskáčete si v těsné blízkosti interpretů v jedoucím trolejbuse! To přece chcete někdy vyprávět svým dětem!“

Poborilova 200Ve středu 15. dubna proběhne 6. ročník netradičního hudebního festivalu Busfest, který se odehrává na palubě jedoucích zlínských trolejbusů. Centrum veškerého dění bude klasicky situováno na točně u Sportovní haly, kde odpoledne vypukne boha...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Černé ovce a beránek Boží je román nejen o hledání Boha

cerne ovce 200V nakladatelství Host vydali nedávno debut spisovatelky Joanny Cannon s názvem Černé ovce a beránek Boží, který se po necelých dvou týdnů prodeje dostal na třetí místo žebříčku The Sunday Times Bestseller. Nepřehlédněte ho ani vy.

...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...