Pevný a košatý strom

Pevný a košatý strom

Tisk

peter ipa 68Jazzový guru Peter Lipa nahrál a nazpíval překvapivě svěží album. Jeho název navíc připomíná jednu tragickou událost novodobých dějin. Vydavatelský počin Lipa 68 je názornou ukázkou, jak i v pokročilém věku rozdávat muzikantskou radost a poutat pozornost mladšího publika.   

 

Když je vám skoro sedmdesát a ještě máte sílu na pokračování v tom, co jste dělali téměř celý život, můžete buďto konzervovat své staré zvyky, nebo se pokusit alespoň trochu vystoupit z vlastního stínu, aniž by to působilo trapně či nedůvěryhodně.

Ať už těch dvanáct kousků na albu Lipa 68 poslouchám od začátku, od konce nebo napřeskáčku, vychází mi, že prešovský rodák Peter Lipa se vydal tou druhou cestou. Je na něm sympatické, že nezakejsnul. Otevřel se novým možnostem, spojil síly s kvalitními spolupracovníky a dopracoval se k tvaru, který může zaujmout nejen pravidelné návštěvníky jazzových klubů.  

Pod většinou písní je podepsán protagonista alba spolu se svým synem. Je evidentní, že tvorba v podání rodinného dua je šťastným řešením. Autorství textů svěřil zpěvák lidem, s jejichž poetikou vnitřně ladí – o slova se podělili Milan Lasica, Rudo Rusiňák, Juraj Paliesek, Peter Kollár, Christian Weber, Linda de Bruyn Taylor. Slovenština přechází v angličtinu a zase nazpátek, písně v rodném i světovém jazyce jsou tu zastoupeny v poměru „vyváženém“.  

Vítané trendové osvěžení přinesl slovenský rapper Opak, jehož nenásilné účinkování posouvá celé album do multižánrových vod a přibližuje ho mladému publiku. Výrazný podíl na hudební kvalitě této nahrávky mají určitě i všichni ti, kteří se snažili ve studiu odvést maximum – kytarista Ruggero Robin, saxofonista Michal Žáček, foukací harmonikář Hendrik Merkens, kontrabasista Juraj Griglák, trumpetista Ĺubor Priehradník, mandolinista Stano Palúch, kytarista Maťo Zajko, klavírista Juraj Tatár, basista Martin Gašpar, bubeník Marcel Buntaj, vokalistky Svetlana Rymarenko a Saša Okálová.  

peter lipa 68

Právě um a cit všech muzikantů dodal všem skladbám nálady, které mají mít. Střídají se tu výzvy k tanci s melancholií. Nahrávka je jako stvořená pro noční jízdu autem, kdy namísto slunce svítí lampy a reklamní poutače. Anebo pro chvíle, kdy vjíždíte do ranní mlhy a tušíte nějakou naději – „A ráno raňajkujem v hmle/a hmla ma zbaví samoty/a tiene bledé sú a mdlé/a ktovie, možno si to ty/a z hmly vystupujú spomienky…“  (Hmla).    

Peter Lipa je typ zpěváka, kterého mohou Češi Slovákům právem závidět. Jen tak mimochodem, tohle mě poprvé napadlo už někdy v 80. letech, kdy jsem poprvé viděl a slyšel kapelu Blues Band Luboše Andršta s Lipou u mikrofonu. Tehdy měl Lipa a jeho přátelé schopnost držet styl a přitom zaujmout i část rockového (alternativního) publika.

Dnes je na tom podobně. Klobouk dolů!   
 
Lipa 68
Interpret: Peter Lipa
Žánr:  Jazz/blues/pop
Skladby:  1/ Hopeful Spring and Weeping Summer, 2/ Čo mám rád, 3/ Ghosts, 4/ A Bag of Gifts, 5/ Kam sa stratí svetlo, 6/ Woodoo Doll, 7/ Smiem prosiť?, 8/ Water in My Shoes, 9/ Stromy sa ĺubia postojačky, 10/ Úder pod pás, 11/ Time, 12/ Hmla   
Stopáž: 46:56  
Vydavatelství: East-West Promotion, 2012   
Exkluzivní distribuce v ČR: Indies Scope   
Hodnocení: 90 %


Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Život byl pes: Kniha nejen pro všechny milovníky psů

zivot byl pes 200Že je naše země národ pejskařů, to je všeobecně známo. Ostatně o tom svědčí i fakt, že kniha pro pejskaře Život byl pes od autorky Heleny Rytířové se dočkala druhého vydání, tentokráte v květnu u nakladatelství Grada.

...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Minulost je minulostí… dokud tě nedostihne.

temne200Od června mohou diváci v českých kineh zhlédnout mysteriozní  thriller s názvem Temné kouty. Režisérem a scénáristou je Gilles Paquet-Brenner, který v roce 2010 získal cenu diváka a nejlepší režie na filmovém festivalu v Tokiu za film Klíč k minulost...