Supraphon získal hudebního Oscara za nahrávku, která vznikla před třiasedmdesáti lety!

Supraphon získal hudebního Oscara za nahrávku, která vznikla před třiasedmdesáti lety!

Tisk

talich ma vlastSpeciální ocenění na prestižních cenách Gramophone Awards získala ve čtvrtek 27. 9. 2012 v Londýně nahrávka z roku 1939 se Smetanovou Mou vlastí v podání České filharmonie s dirigentem Václavem Talichem.

 

Slavnostní udělení prestižních hudebních cen Gramophone Awards probíhá dnes 27. 9. v luxusním londýnském hotelu Dorchester. Zástupci vydavatelství Supraphon a vnučky legendárního dirigenta Václava Talicha převzali speciální cenu (kategorie Special  Achievement ) Gramophone Award 2012 za CD s archivní nahrávkou Smetanovy Mé vlasti, která vznikla za zcela výjimečných okolností 5. června 1939 v protektorátní Praze v Národním divadle. „Emocionální náboj okamžiku dal vzniknout patrně nejlepší nahrávce Mé vlasti řízené legendárním dirigentem Václavem Talichem. V záznamu nahrávky je dojemné slyšet, jak nadšené publikum po dlouhotrvajících ovacích spontánně završilo koncert zpěvem české národní hymny,“ dodává producent Supraphonu Matouš Vlčinský.

talich dirigent


Záznam koncertu se zachoval díky přímému přenosu do několika evropských měst. Nahrávku pořídil Norský rozhlas, který disponoval nejmodernější dobovou technologií záznamu zvuku. Významný kritik Rob Cowan v časopise Gramophone ji označil za snad nejsilnější Mou vlast, jaká kdy byla natočena.

talich ma vlast

„Je to pro nás velká pocta, už když si uvědomíme, z jak obrovského množství nahrávek z celého světa se vybírá. Jen za posledních šest let Supraphon získal šestkrát Gramophone Award a pět našich alb bylo nominovaných – to je skvělá bilance nejen pro české vydavatelství, ale hlavně pro samotnou českou hudbu,“ říká ředitelka Supraphonu Iva Milerová, která k tomu zároveň dodává: „…letošní speciální ocenění pro strhující živou nahrávku z protektorátní Prahy roku 1939, která je opravdovým klenotem v diskografii České filharmonie, korunuje její nezvyklý osud.“

talich vaclav dirigent

Britské Gramophone Awards jsou přezdívány „Oscaři klasické hudby“. Už pětatřicet let je udělují kritici píšící pro britský časopis Gramophone. Ten vychází od roku 1923 a každý měsíc přináší recenze, rozhovory, portréty a články o nejnovějších trendech ve vývoji audiovizuální techniky. Ze stovek nahrávek vydaných v období mezi 1. červnem a 31. květnem vybírají porotci pro každou z kategorií šest nejlepších. Umělci přebírají ocenění z rukou celebrit britského kulturního života na velkolepé galashow v Londýně.  V roce 2011 získala Gramophone Award supraphonská nahrávka souboru Pavel Haas Quartet – a to ve dvou kategoriích – ocenění pro komorní nahrávky a hlavní cenu pro nahrávku roku.

Zdroj foto: Supraphon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je důležitá pro každého z nás, jen tomu občas nedáváme takovou váhu

archiv Markéta Fassati 5„Patřím k těm šťastným lidem na světě, pro které je práce zábavou i posláním,“ přiznává sopranista Markéta Fassati, která zpívala na mnoha světových pódiích snad ve všech evropských jazycích a ráda zpívá široký hudební...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Divné hlášky z knihkupectví aneb knihkupec ten tvrdý chleba má

divne hlasky perexVe vydavatelství CPress vyšla nyní útlá humorná knížečka s názvem Divné hlášky z knihkupectví. Pokud děláte tuto bohulibou činnost, jako je prodej knih, je pro vás tento počin povinností.

 

...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

Kino Světozor chystá nový cyklus, ve kterém představí nedistribuční snímky z celého světa

svetozor 200Na rok 2022 si kino Světozor připravilo pro své diváky novinku. Ve středu 16. února zahájí nepravidelný cyklus zaměřující se na kvalitní filmy z festivalů, pro které žádná distribuční společnost nemá v plánu českou premiéru. Cyklus ponese jméno „Sv...