75letý Pavel Bobek se může životu dál smát

75letý Pavel Bobek se může životu dál smát

Tisk

pavel bobek„Cítím se naštěstí dobře,“ řekl zpěvák Pavel Bobek v neděli 7. října 2012 v úvodu svého narozeninového koncertu v pražském divadle ABC. Po vzoru své slavné písničky naštěstí nebere život, navzdory zdravotním problémům, nijak tragicky.

 

Přestože nedávno pětasedmdesátiletého (16. září 1937) zpěváka české country Pavla Bobka už delší dobu pronásledují zdravotní potíže, tentokrát bylo vidět, že mu zpívání před sálem plným nadšeného tleskajícího publika jednoznačně svědčí.

Život je kruh

Koncert z cyklu Hudebních legend, který natáčela Česká televize, se vydařil. Úvodní slovo obstaral moderátor a herec Vladimír Čech, po přestávce došlo jeho prostřednictvím i na několik diváckých dotazů pro oslavence. Zazněly klasické, lety prověřené hity včetně úvodní písně „Má dívka N“, kterou Bobek pravidelně zahajuje svá vystoupení, i některé nové skladby z posledních dvou CD Víc nehledám (natočeného jako pocta bardovi americké country hudby Johnnymu Cashovi) a nejnovějšího nazvaného Kruhy. Sám zpěvák také velmi trefně poznamenal, že všechno v životě se odvíjí v kruzích.

pavel bobek

Country šansoniér

„Můj hlas stařecky zhrubl,“ dodal sice během vystoupení Bobek, ale je vidět, že přes všechny problémy, které život přináší, se umí přenést s neuvěřitelnou noblesou a pokorou. Ostatně, je pochopitelné, že zpěvák neuzpívá totéž v pětačtyřiceti i v pětasedmdesáti letech. Na naší hudební scéně se ale Bobek pohybuje už úctyhodné půlstoletí a odžitá léta rozhodně nejsou v jeho případě na škodu. Svým projevem připomíná francouzské šansoniéry, kteří už mají něco za sebou, a právě v tom spočívá neopakovatelnost jejich hlasu.

Tiché namlouvání písniček

Velkým plusem pro Bobkovu kariéru v posledních letech je doprovodná kapela Malina band. Skvělí muzikanti pocházející z Druhé trávy Roberta Křesťana mají vzácnou schopnost sloužit písním a zpěvákovi a nedrat se do popředí, byť by na to muzikantsky měli. A to je dobře. Bobek si navíc během svého hudebního působení vytvořil pověst člověka, který podle moderátora Čecha kolem každé písničky „dlouze chodí a namlouvá si ji“. Umí tak dokonale vycítit, co mu přesně bude sedět a navíc si vybírá ty nejlepší spolupracovníky nejenom hudební (v minulosti Country beat Jiřího Brabce), ale i textařské: stačí připomenout Jiřího Grossmanna, Vladimíra Poštulku, Michaela Žantovského nebo Pavla Vrbu.

pavel bobek

Přišel i Gott

Protože šlo o narozeninový koncert, nechyběli na něm hosté a gratulanti. Slavný duet „S tím blázen si nic nezačínej“ zazpívala s Pavlem Bobkem nestárnoucí Marie Rottrová. V dalších skladbách z nových alb mu vypomohly zpěvačky Pavlína Jíšová, Svatava Štěpánková a Katka García. Několik písniček ze svého repertoáru zazpíval i Robert Křesťan, který hudbu prožívá do poslední noty, což je na něm i z povzdálí vidět. V závěru nechyběl ani Karel Gott, který ovšem nepřišel zpívat, ale popřát oslavenci.

Zdroj foto: pavelbobek.cz a Yellow Pro


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá z profesí mě obohacuje něčím jiným

archiv Jana ChládkovámZpěvačka, rozhlasová moderátorka a dramaturgyně Jana Chládková je velkou milovnicí zvířat, ráda cestuje a v roce 2023 vydala své třetí CD. Přiznává, že práce v rozhlase je také jejím velkým ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Leden – měsíc oslavence Umberta Eca
ImageJeden z klíčových autorů nakladatelství Argo Umberto Eco slaví 5. ledna význačné životní jubileum - osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti v češtině vychází i jeho nejnovější kniha Od...

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

Proměny filmového vyprávění

film perexPro vnímavější diváky narozené dříve než v 80. letech nebývají vrcholem filmového umu ani tak ohromující trikové efekty a formálně bezchybná klipovitá vypravěčství, nýbrž soustředěná výpověď o světě, v němž žijeme. Filmaři se odjakživa pokoušeli "něc...