Rockové i popové pecky v novém kabátu á la Ukulele Orchestra jako Brno

Rockové i popové pecky v novém kabátu á la Ukulele Orchestra jako Brno

Tisk

ukulele orchestraRockové i popové pecky skupin AC/DC, Rolling Stones, Boba Marleyho, Nirvany nebo Michaela Jacksona a spousty dalších světových interpretů v netradičním podání můžete zažít s hudebníky z kapely Ukulele Orchestra jako Brno. Sdružení amatérských ukulelistů zní velmi profesionálně a pravdou je, jak sami tvrdí: "Hrajeme na plné u-KULE-le!"

 

Útulné a stylové prostředí brněnského whisky baru Valevil hostilo dvanáctičlenný orchestr již podruhé a opět bylo plno. Tak plno, že v poněkud maličko zapadlém, ale velmi zajímavém baru, nezbylo mezi diváky a muzikanty prakticky žádné místo. Nebylo zde ani pódium a když šel někdo ven na čerstvý vzduch, musel si dávat velký pozor, aby někomu neshodil hudební nástroj ze židle. Myslel jsem si, že hudba bude spíše k poslechu a že si budu u stolu maximálně tak podupávat nohou. Pánové ale vypadali odhodlaně a už při zvukové zkoušce, kdy zazněla část písně Satisfaction od Rolling Stones, jsem tušil, že asi dlouho sedět nevydržím. Ono, když se do toho opře dvanáct urostlých chlapů, nechá to málokoho z účastníků koncertu nehybným. I přes velmi stísněné prostory pro orchestr, kdy se dokonce několikrát stalo, že hudebníci z první řady nechtěně shazovali noty kolegům z řady druhé, dokázali tito nadšenci pro strunné nástroje maličkých rozměrů vytvořit výbornou atmosféru a získat si na svou stranu další nové příznivce. V prvních řadách se divoce tančilo, až jsem měl strach, jestli ten pouhý metr místa mezi křepčícím publikem a hudebníky bude dostatečnou vzdáleností.

ukulele orchestra

Autor: David Harok

Překvapivě jsem se o přestávce, při rozhovoru se členem orchestru, dozvěděl, že tito ukulelisté mají za sebou například loňský koncert na Náměstí svobody v Brně na vánočních trzích a letos budou znovu k vidění na velkém pódiu. Podařilo se jim také nahrát první CD s názvem Živě z Brna, na kterém je záznam jednoho z jejich vystoupení.

ukulele orchestra

Autor: Gábina Oaklandová

Myslím si, že orchestr s tak originálním složením, zvukem a překvapivým podáním chyběl a Ukulele Orchestra jako Brno toto prázdné místo seriózně zaplnili. I když jsem měl obavu, že pro velký počet jejich členů by mohli znít uřvaně, opak byl pravdou. Vše ladilo, jednotlivé nástroje se doplňovaly a nic nebylo přehnaně překombinované. Celkově jsem měl z celého večera dobrý pocit a ještě dlouho mi zněly v uších chytlavé melodie a vysoké tóny těchto „dětských kytar“.

ukulele orchestra

Autor: Gábina Oaklandová

Zdroj foto: Facebook Ukulele Orchestra jako Brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům na samotě Michaely Klevisové míří na obrazovky České televize

Klevisova200Jedna z nejprodávanějších spisovatelek současnosti Michaela Klevisová obdržela v roce 2012 za román Dům na samotě Cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku. A právě touto knihou se Česká televize nechala inspirovat a natočila stejnojmenný fil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

CoolMom in da house

coolmom-in-da-house perexŘíká se, že pokud si z náročných situací umíte udělat srandu a berete život s nadhledem, vyčerpání a bolest vás tolik nepohltí. Kamila Štěpánková, autorka knihy CoolMom in da house, je toho přesným důkazem.

...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Tři tisíce na měsíc, exekuce, azyláky. Dokument o životě samoživitelek a samoživitele

Samozivy 200Samoživy. Takový název nese nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové, díky němuž máme možnost seznámit se s příběhy devíti žen, které vychovávají své děti samy, bez partnera a bez alimentů, a jednoho muže, jenž si osvojil čtyři děti, kte...