Křest kompletu 12 CD: Semaforská vzpomínka na normalizační léta

Křest kompletu 12 CD: Semaforská vzpomínka na normalizační léta

Tisk

12CD semaforu suchyMilovníci semaforské poetiky, zpozorněte! Ve středu, 7.listopadu 2012, se v divadle Semafor křtilo. Na svět přišel komplet 12 CD divadla Semafor mapující tvorbu jeho zakladatele a guru Jiřího Suchého a spol. ze 70. a 80. let..



Něco s tím Suchým udělejte!

Všichni, včetně produkční Nadi Dvorské, editora kompletu Lukáše Berného a hudebního redaktora Jana Koláře, který pomáhal v hudebním vydavatelství Panton při realizaci nejedné ze semaforských nahrávek, v úvodu křtu vzpomněli, že Jiří Suchý tenkrát patřil k autorům, jež měli z oficiálních míst zákaz. Kvůli tomu se nařízení z nejvyšších míst různě obcházela a nejednou docházelo i k humorným situacím. Telefonický příkaz: Něco už s tím Suchým udělejte! (míněno: Co nejdříve s ním skoncujte!) se dal vyložit různě. Třeba i tak: Nějakou nahrávku s ním konečně natočte (má se přece něco udělat!). Ten kdo neměl oficiální písemný příkaz: Nesmíte! se proto odvážil. Jiří Suchý vzpomínky na léta minulá, která pro něj nebyla vždy jednoduchá, ovšem bere s humorem sobě vlastním, a tak dnes zbývají naštěstí už jenom příjemné vzpomínky.

Pomohl i básník Vítězného února

Na historii vzniku nahrávek vzpomněl i Jan Kolář, tehdejší hudební redaktor a člen textové komise vydavatelství Panton. Zmínil se, že jeho projekt semaforských singlů, EP a alb Semaforu podpořil silou svojí politické autority básník Vítězného února, Václav Hons. Z titulu předsedy textové komise Hons tenkrát postupoval velice liberálně, a to i vůči autorům, jež byli zrovna v nemilosti. Paradoxně i díky němu tak dnes můžeme držet komplet, který navazuje na set 11 semaforských CD ze 60. let vydaný v loňském roce. Nikdo ani na vteřinu nezapochybuje, že jde o počin zasluhující pozornost, a to nejenom v okruhu milovníků semaforské poetiky, ale v českých zemích vůbec.

12CD semaforu suchy

Nečekaná spojení textaře a hudebníků

Obrovskou péči vyhledávání nahrávek, dokumentaci všeho, co, kdy a kde o Semaforu vyšlo, věnoval editor Lukáš Berný. Jak trefně poznamenal Jiří Suchý, je teď větším odborníkem na Semafor, než on sám. Berného dílkem je doprovodný booklet, který obsahuje ke každému z 12 kousků CD zasvěcený komentář se znalostí dobových souvislostí (kéž by něco tak dokonalého doprovázelo každé významnější CD, to by srdce znalých hudebních a divadelních fanoušků jásala!). Fajšmekry ale jistě potěší třeba záverečné, dvanácté CD s raritami. Najdeme na něm například písničku Dívenka z duhy z dílny Ferdinand Havlík/Jiří Suchý v na Semafor nezvykle rockové podobě a zpívané Petrem Novákem, zkrátka skladby o jejichž existenci mnohdy neměli tušení ani skalní příznivci. Byly to texty pro jiné interprety, kteří v Semaforu nikdy nevystupovali. Například Za výlohou obchodního domu, k němuž složil hudbu Michael Kocáb, hraje Pražský výběr a zpívá Jana Kratochvílová.

Shrnuto a podtrženo, tomuhle kompletu se nedá vytknout v podstatě nic a srdce každého semaforomila 100% potěší. Tvoří dokonalý celek, ke kterému přispěla i mistrovská zvukařská práce Oldřicha Slezáka při čištění starších a méně kvalitních zvukových nahrávek nebo decentní grafická úprava Stanislava Dvorského.

12 CD 298 písní a výstupů
Interpret: Jiří Suchý & Comp. Semafor --- léta 70. a 80.
Vydavatelství: Supraphon 2012
Stopáž: 943 minut
Vybral a sestavil: Lukáš Berný
Mastering: Oldřich Slezák ve Studiu ADK-Prague
Producent: Naďa Dvorská
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Supraphon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

„Chtěla jsem vydat knihu dlouhá léta,“ říká Petra Soukupová

altPetra Soukupová. Jméno skloňované ve světě literatury posledních let dost často. Její tři knihy mají své místo v nejedné domácí knihovničce a v těch veřejných se musíte na přečtení jejích příběhů zařadit do fronty. Prvotinou K moři...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Představujeme vám projekty, které na podzim nabídne veřejnoprávní televize

ct 200Česká televize oslavila tento rok šedesáté výročí od svého založení. A i když má ty největší oslavy jubilea za sebou, bude podzimní schéma doprovázené ještě jejich dozvuky. Nebudou však chybět ani nové projekty, které dostanou prostor vedle...