Hrdý Budžes - Pusťte si do ucha Báru Hrzánovou

Hrdý Budžes - Pusťte si do ucha Báru Hrzánovou

Tisk

hrdy budzes hrzanovaHrdý Budžes, veleúspěšná kniha a ještě úspěšnější divadelní hra, je nyní k sehnání také jako audiokniha na audioteka.cz. Originální příběh malé Helenky z Ničína sklízí úspěchy v jakémkoliv formátu. Všichni nečtenáři a nedivadelníci tak mají možnost nechat se vtáhnout do dob nedávných a připomenout si tragikomiku Husákových raných let. Audioknihu namluvila, jak jinak, Barbora Hrzánová, která k příběhu Helenky Součkové tak nějak už přirostla a postavila na něm svoji životní roli.

Helenka: "Když jsem vyšla ven, byla už tma a zase začalo sněžit. Tak jsem se chvilku zastavila před kulturákem a dívala jsem se dolů. Na Ničín. Na světýlka. Byly krásný, žlutý a oranžový a na těch nejvyšších budovách svítily červený komunistický hvězdičky."

Zábavná lehkomyslná próza, bestseller Ireny Douskové, je poskládaná ze střípků života Helenky, která jako osmiletá žačka základní školy vnímá životní události poněkud zábavně nevinným způsobem. Její pohled na zdánlivě obyčejné věci surově zachycuje období československé normalizace. Helenčina hloubavost, v tak útlém věku nevídaná, okořeněná naivními dětskými otázkami je velkým srdcem prostého příběhu. Školní starosti a radosti Helenky jsou doplněny o příběhy maminky a jejích nejbližších přátel pracujících v divadle, kteří komunistickou ideologii tak nějak nepodporují. S tím si ale Helenka hlavu neláme, ji totiž trápí, že je „tlustá“. Jednou ale ve školním rozhlase uslyší báseň "o hrdém Budžesovi", která ji fascinuje natolik, že se rozhodne být stejně vytrvalá a nebojácná jako hrdina z básničky.

„Včera nesmírně byl důležitej den. Včera jsem ve školním rozhlase slyšela krásnou básničku o jednom pánovi. Jmenoval se Hrdý Budžes, byl velice statečnej a vytrval, i když měl všelijaký potíže.“

hrdy budzes hrzanova

Knižní předloha vyšla v roce 1998 a ihned po uvedení do prodeje rozšířila zorničky mnoha čtenářům a literárním kritikům. Velký zájem o knihu vygradoval uvedením divadelní hry, která doposud stále reprízuje s vytrvalým úspěchem. Nahrání audioknihy bylo pak jen otázkou času.

A jak to všechno dopadlo? Nakonec Helenka odhalí, že hrdý Budžes nebyl žádný hrdina, ani indián ani partyzán, jak si myslela. Přijde na to, že hrdý Budžes nebyl vůbec! Ve školním rozhlasu předčítali báseň Stanislava Kostky Neumanna „A hrdý buď, žes vytrval, žes neposkvrnil ústa ani hruď falešnou řečí.“.

hrdy budzes hrzanova

Hrdý Budžes
Autor: Irena Dousková
Interpret: Barbora Hrzánová
Délka: 1 hod. 55 min.
Obsah:
1. Jak byla Olinka mrtvá
2. Jak byl Pepíček v pekle
3. Jak mě málem sežrali vlci
4. Jak jsme vyhrabali partyzána
5. Jak začalo to spiknutí
6. Jak Berenčičová vyskočila z okna
7. Jak mě zradila Kačenka
8. Jak si paní ňujorková vykloubila ruku
9. Jak to všechno dobře dopadlo
Vydáno: supraphon, audioteka.cz
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: audioteka.cz, ceskatelevize.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Balet a Twerk? V dnešní turbulentní době je třeba upoutat vždy netradičně

balet twerk 200Dva natáčecí dny, 15 lidí na place, 3 kamery, 1 jeřáb a 1 smeták, to je bilance tvorby kontroverzního propagačního videa baletu Národního divadla Brno s názvem Balet a Twerk. Jeho cílem bylo přiblížit ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Životní kotrmelce Hanky Dvorské

Zivot se mnou pekne cvici perexDalší knižní biografii ze série, kterou bychom mohli nazvat „inspirativní ženy - sportovkyně“ vydalo ve spolupráci s nakladatelstvím Euromedia Group nakladatelství Labyrint. Tentokrát dostala prosto...

Divadlo

Komediomat začal novou sezónu zostra!

komediomat atomPrázdniny se přehouply a nejen ve Zlíně začala nová divadelní sezóna. Právě v rámci ní se v Baťově městě opět ukázala improvizační show Komediomat, která sice bojovala s hranicí morálnosti, ale o to byla vtipnější.

Film

Bez kalhot: spojení tance a nahých mužů funguje i na plátně

Jaký je asi svět striptérů? Jak vypadá jejich vystoupení na jevišti si dokáže představit asi každý. Jaký je ale život mužů, kteří se bez ostychu, za nějaký ten úplatek, svlékají, to už je pro většinu z nás větší záhada. Do této doby jsme si s tím mohli tak na...