Bluesové srdce a démoni Pepy Streichla

Bluesové srdce a démoni Pepy Streichla

Tisk

pepa streich archivy se otvirajiUnikátní album Koncert 1984, které vyšlo v edici Archivy se otevírají, zachycuje písničkáře Pepu Streichla ve skvělé formě. Alespoň tak dnes působí nahrávka. Málokdo však tehdy tušil, s čím vším musel ostravský bard vnitřně zápasit.

 

Bluesově a folkově naladěné máničky, nositelé vytahaných svetrů Pepu Streichla uznávali a mnohým to vydrželo dodnes. V době koncertu, který se konal zhruba pět let před vypuknutím sametové revoluce v restauraci Zátiší v Orlové, bylo P.S. pětatřicet let. Jeho hraní a zpívání už tehdy znělo zrale a živočišně. Mezi čtrnácti skladbami je pouze jedna, kterou si sám neotextoval, Bouraný dům je totiž zhudebněným dílem básníka Konstantina Biebla.  Streichlův styl vyrostl především ze zalíbení v zámořské bluesové muzice, tuto prvotní inspiraci však přetavil v osobitý projev. Jeho písničky plují v bluesových i folkových vodách. Na rozdíl od jiných písničkářů osmdesátých let při skládání až tolik nevyužíval ironii, satiru nebo protirežimní narážky.

Hlavním znakem uceleného repertoáru je smutek vycházející z vnitřních pocitů protagonisty. Smutek v srdci přenášený do kulis drsného regionu. Smutek jako dorozumívací prostředek s publikem. Těžko odhadovat, kolik posluchačů mohlo tušit, jakou roli hraje v životě Pepy Streichla alkohol a že se někdy kolem roku 1977 zapletl s komunistickou Státní bezpečností, k čemuž se ve svobodnějších časech veřejně přiznal a prohlásil, že se za toto období stydí.  Zjednodušeně řečeno, Streichelovy písničky jsou působivé náladovky. Tematický se často zabývá ženami, láskou, vztahy, zklamáním, hořkými pocity. Je zjevné, že v repertoáru z roku 1984 je zakódována nadčasovost. Co fungovalo tehdy, může fungovat i dnes.

Výběr nejsilnějšího momentu alba je ryze subjektivní, ale když si poslechnete Polovinu, možná vám také tělem projede nůž – „…napůl si zapláču/napůl padám k zemi/napůl už nedýchám/jen půl smrti není…“ Tato píseň má ponurý doprovod, je napínavá, procítěná, naléhavá. Ani se nechce věřit, že trvá víc než pět minut. Pokud třeba hledáte folkovou ukolébavku na dobrou noc, není nic lepšího, než si pustit skladbu Nakreslím si.

pepa streich archivy se otviraji

K hudebnímu projevu Pepy Streichla patří nejen zručná a vynalézavá hra na kytaru, ale také foukací harmonika, na kterou se prý naučil hrát už ve svých dvanácti letech. V některých písních (Zprávy, Vojáci lásky…) vytváří s pomocí foukačky výrazné melodické linky. Na „retro“ albu jsou také dvě perly, které jen potvrzuji Streichlovo propojení s „razovitym“ ostravským regionem – no jen si pusťte do uší skladby Gavirňa blues a Cici blues. V nich je přesně to kouzlo, které v Praze málokdo chápe.

Kdo chce více pochopit společenskou atmosféru před rokem 1989 a doplnit si znalosti o hudební scéně v nesvobodné době, neměl by Pepu Streichla minout. Jeho tvorba i naznačené životní peripetie jsou svědectvím o tom, kterak se hrálo, zpívalo a žilo.

Koncert 1984 (edice Archivy se otevírají)
Interpret: Pepa Streichl
Žánr: Blues/folk
Skladby a mluvené slovo:
1/ Dvacet pět, 2/ K svátku, 3/ Jak je ti, 4/ Zprávy, 5/ Svět v zrnku prachu, 6/ Minutu před půlnocí, 7/ Vojáci lásky, 8/ Gavirňa blues, 9/ Beze jména, 10/ Polovina, 11/ Cici blues, 12/ Nakreslím si, 13/ Bouraný dům, 14/ Džínová nevěsta
Stopáž: 43:36
Vydavatelství: EMI, 2012
Hodnocení: 85 %

Recenzi na další album z edice Archivy se otevírají (Pavel Dobeš: Koncert 1984) si můžete přečíst ZDE.

Zdroj foto /obálka: www.emimusic.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

zbor perexModerátor a organizátor kulturních vystoupení Jiří Zbořil jezdí po republice s Divadlem Evy Hruškové, s Janem Přeučilem nebo se zpěvačkou Marcelou Březinovou. „Je vidět, že lidé byli dlouho doma a strašně jim chybí sociální kontakt - pobavit se, dá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vdovin průvodce sexem a randěním

VdovinPruvodce perexTahle knížka má obálku jako krajkové punčochy. Prostě je to obálka, která tak trochu říká, o čem je uvnitř řeč. Název Vdovin průvodce sexem a randěním ve mně vyvolal zvláštní pocit. Nebylo to ...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

anifilm perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animo...