Tomáš Kočko a jeho palírna

Tomáš Kočko a jeho palírna

Tisk

tomas kocko cestou na jihVšichni potřebujeme něco, co nás občas zahřeje… Zkuste album Cestou na jih! Tuto nahrávku má na svědomí vynalézavý moravský muzikant Tomáš Kočko. S Orchestrem a hosty předvádí velmi chutné produkty své tvůrčí palírny.

 

 

Zpívá se tu o lásce, o ženách, o mužích, o smrti, o pití, o síle živlů…, a nutí vás to přemýšlet, milovat, nenávidět, smutnit, plakat, tančit, dívat se do mraků… Ale pozor: než vyrazíte na cestu pohostinnou moravskou zemí, dobře si prohlédněte mapu ve skládacím (dvojjazyčném) bookletu. Ať víte, odkud kam směřujete. Frýdek-Místek, Valašská Bystřice, Žítková, Lopeník, Velká nad Veličkou, Uherčice, Velké Pavlovice, Vrbica. Z etnoregionů jsou tu zastoupeny: Lašsko, Moravské Valašsko, Moravské Kopanice, Hanácké Slovácko, Horňácko.

Tomáš Kočko tentokrát nenahrál autorské album, ale pustil se především do interpretací lidových písní. Mezi námi, záslužná činnost! Aranžérská kreativita a pestré nástrojové obsazení dávají jednotlivým písničkám nový náboj. Ve skladbě Máš, máš/Mamko, mamko, kterou lze označit za hit, se skvělé proplétají kytary, viola, šalmaje, zobcová flétna, cimbál, tamburína a podmanivé ženské hlasy (Zuzana Lapčíková, Libuše Černá).

Při poslechu dalších skladeb snadno zjistíte, že ve studiu se sešla parta muzikantů, kteří si s dědictvím předků radostně pohráli. Patříte k posluchačům, kteří chtějí být překvapováni? Pak vás asi potěší dixilendový šmrnc písně Pytal se mě jeden chlapec, prostor tu dostávají klarinet, trubka, pozoun, banjo i akordeon. Pokud byste měli chuť na temperamentní tanec, přepněte si okamžitě na I feel o poštaris, původně cikánská lidová „odevšad“ má v sobě opravdu hodně energie. Ale ještě si nesedejte, v tempu vás udrží pekelně rozjetá cimbálovka Nemožu uležeť/Pivečko mladencom. Tuhle rychlost by mohli závidět i někteří neopunkeři.

tomas kocko cestou na jih

I když toto album je poskládáno z nepůvodního materiálu, jednu autorskou píseň mezi ně protagonista celého projektu úspěšně propašoval. Jmenuje se Poslední božec. Možná si řeknete, kdo jiný by dokázal udržet takhle magické napětí, snad Nick Cave či Lou Reed. Nemohu si pomoct, tady Tomáš Kočko významně zabodoval.

Charakteristickým znakem alba je nejen zmiňovaná pestrost, ale také moravská zpěvnost, vyrostlá z hrdosti a vědomí tradic. Mezi zpěvy a tóny tušíte kouzla přírody, slunce, déšť i mlhu. Když si pustíte do uší baladu Ach, voděnko studená, napadne vás, že je něco silnější než vy. Písně přetvořené T.K. a jeho přáteli umějí nadnášet a zároveň tlačit k pokoře. 
Něco vám řeknu: album Cestou na jih by se krásně poslouchalo ve venkovském kostele.

Cestou na jih
Interpret: Tomáš Kočko & Orchestr
Žánr: World music
Skladby: 1/ Povídali, že sem umreu, 2/ Máš, máš/Mamko, mamko, 3/Na vrch Lopeníka, 4/ Okolo Pavlovic, 5/ Ach, voděnko studená, 6/ Poslední božec, 7/ Pytal se mě jeden chlapec, 8/ Nemožu uležeť/Pivečko mladencom, 9/ I feel o poštaris.
Bonus: 10/ I feel o poštaris (Radiomix – MP3), 11/ Máš, máš/Mamko, mamko (Zuzana Lapčíková s dcerou Magdou – MP3), 12/ Cestou na jih (Trailer – AV).
Stopáž: 35:03
Vydavatelství: Indies Happy Trails, 2012
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto/obálka: indiesrec.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tajemná procházka rudolfínskou Prahou aneb Juraj Červenák a jeho Krev prvorozených

cervenak perexDo rukou se mi dostala nejnovější kniha slovenského autora Juraje Červenáka, která v nakladatelství Argo vyšla v listopadu. Krev prvorozených se řadí mezi historické detektivky a jako taková nese všechny její atributy – spád, logiku, tajemno...

Divadlo

Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

vitka200Od románové tvorby si Kateřina Tučková „odskočila" k divadlu a brněnský Host nedávno vydal knižně její scénář ke hře Vitka, uvedenou brněnským Divadlem Husa na provázku. Které  jiné město u nás by také mělo inscenovat osud brněnské rodačky Vítězslavy Kaprálové, jejíž hudebn...

Film

Let’s Dance: Revolution aneb filmová inspirace pro ctitele tanců „free style“

lets danceStačí krok a svět se změní. Do kin přichází čtvrté pokračování americké taneční série Let’s Dance, tentokrát s titulem Let’s Dance: Revolution. A taneční revoluce na pozadí rozpálených ulic v Miami plné úděsnýc...