Křest knihy Luboše Nečase „Marta Kubišová“ aneb když autor „Modlitbu pro Martu“ rozdrtil

Křest knihy Luboše Nečase „Marta Kubišová“ aneb když autor „Modlitbu pro Martu“ rozdrtil

Tisk

lubos necas marta kubisovaV pražském Divadle Ungelt jsme se 29. listopadu 2012 zúčastnili křtu knihy s transparentním názvem „Marta Kubišová“. Kromě usměvavé protagonistky Marty K. jsme mohli obdivovat kmotry a kmotřičky knižní novinky jako blonďatou dlouhovlásku herečku Chantall Poullain, něžnou zpěvačku a textařku Hanu Zagorovou, herce Jana Potměšila jako vždy dobře naloženého, ale také tmavovlasou dceru Marty Kubišové Kateřinu Moravcovou a samozřejmě Milana Heina, rodinného přítele a nepokrevního bratra Marty K. a majitele Divadla Ungelt (Kamenná scéna/ Letní scéna). Role moderátora celé akce se ujal sám autor knihy (textař, novinář, redaktor, editor, šéfredaktor, scenárista, autor námětů i dramaturg pro CME) Luboš Nečas.

Autor a novinář Luboš Nečas vyjádřil nelíčenou velkou radost, že jsme se sešli, že knížka spatřila konečně světlo světa jako kamínek k naší další radosti nad Martou Kubišovou. Ta totiž slavila své narozeniny právě při křtu desky „MODI“ Lucie Bílé ve dnech 31. října 2012 a v té době převzala francouzský Řád čestné legie, kterým se mohou pyšnit jako František Kupka, Václav Havel a Milan Kundera.

Když „Modlitbu“rozdrtíme

Jak se nám svěřila Marta Kubišová, další knihu si napíše už sama, že už přece má na svém stole pořád tu první kapitolu, že její dceru Kačenku mrzí, že Marta v těch těžkých letech neemigrovala do Francie. Notným překvapením křtu byl návrh autora knihy, abychom autobiografickou knihu šampaňským nepolévali, a tak ji neumatlali, a protože kladivem rozdrtil „Modlitbu“ (jako osud drtil Martu před sametem). Chvilku jsme moc to nechápali, až když Luboš Nečas vzal do ruky bílou misku s černou drtí ze staré singl vinylové desky „Modlitba pro Martu“, tak nám konečně svitlo. Dobrej fór?! A tou drtí jsme pak knihu pokřtili. Ještě předtím Marta Kubišová políbila vnitřní bílou stranu z pokřtívané knihy a my jsme ihned spatřili nefalšovaný otisk rtů Marty Kubišové, o který si vyžádala do knihy, kterou jí darovalo vydavatelství, ještě sama paní Hana Zagorová. Naštěstí zůstalo jen u těch dvou knih, Marta nemusela olibovat všechny ostatní knihy svých kmotrů a kmotřiček. Možná by to ani nešlo, záleží na tom, jak by paní Marta K. měla trvanlivou rtěnku. Marta Kubišová pokřtěný výtisk schovala pro svého bratra Jana pobývajícího v současné době v Kanadě.

lubos necas marta kubisova

6 CD „Zlatá šedesátá“

Držitelka tří Zlatých slavíků, členka tria Golden Kids a signatářka a mluvčí Charty 77 měla komunistickým režimem dvě desítky let zakázáno veřejně zpívat. Přestože do doby, než jí komunistický režim zakázal vystupovat, stačila vydat pouze jedno album Songy a balady, vydala letos narozeninový projekt šesti CD s názvem „Zlatá šedesátá“ se skladbami z let 1963 až 1978. Zpěvačka, která se po dlouhé době zákazů objevila před lidmi v prosinci 1988 na demonstraci k výročí vyhlášení Deklarace lidských práv, je respektována nejen pro svůj hlas, ale i občanské postoje.

lubos necas marta kubisova

Marta Kubišová snad už plakat nechce

"Myslíte, že by mi nějak pomohlo, kdybych byla bolestínská a litovala se? Vždyť tím nikdo z nás nikdy nic nevyřešil, ani to člověka nikam neposune. Těch dvacet let je prostě jednou provždy v nenávratnu. Pryč, a jako by snad ani nebyly - jede se dál. Řekla bych dokonce, že mi ten nepříliš pozitivní dvacetiletý hlasový klid leccos dal," říká v biografické publikaci vydavatelství XYZ Kubišová.

lubos necas marta kubisova

Popis svého dramatického osudu podává sama zpěvačka. Od prvního listopadového dne roku 1942, kdy přišla v Českých Budějovicích na svět, v krátkých záblescích vzpomínek postupuje přes šťastné chvíle dětství a první kontakt s hudbou, obtížný vstup do života, kdy nemohla studovat vysněnou medicínu, až k prvnímu angažmá v pardubickém Stop divadle. Popisuje vzlety, pády i překvapení v podobě návratu k profesi po roce 1989.

"Marta je jediná tuzemská zpěvačka, se kterou si přeji nazpívat duet. Jsem ráda, že mohu být na křtu knihy tak čistého člověka," uvedla Hana Zagorová.

lubos necas marta kubisova

O Divadle Ungelt

Pražské Divadlo Ungelt je komorní scénou pro necelou stovku diváků. Zaměřuje se na hry pro dvě až čtyři postavy, nabízející výjimečné příležitosti výjimečným hercům. Za čtrnáct let své existence si divadlo vydobylo nezaměnitelné místo na mapě divadelní Prahy. Divadlo je součástí stejnojmenného areálu v srdci Prahy. Ungelt, nebo též Týnský dvůr, byl od 11. století opevněným kupeckým dvorem. Soukromé Divadlo Ungelt bylo slavnostně otevřeno 2. října 1995 panem Milošem Kopeckým, který divadlu daroval své oblíbené otáčivé křeslo.

Ceny Thálie jsou v klubu vystaveny

Již 3x získali herci Divadla Ungelt nejprestižnější české divadelní ocenění - Cenu Thálie. V roce 1997 ji obdržela Alena Vránová za roli Gertrudy Matthews ve hře „Bouřlivé jaro“, v roce 2001 Marta Kubišová za své účinkování v muzikálu Andrew Lloyd Webbera „Líp se loučí v neděli“ a v roce 2006 Vilma Cibulková (už nehraje v Divadle Ungelt) za roli slečny Fischerové v představení „Picasso“. Na Cenu Thálie byli nominováni i František Němec za roli sira Cecila ve hře „Ledňáček“, Vendula Křížová za titulní roli ve hře“Sylvie“, Richard Krajčo za ztvárnění postavy Richieho ve hře „Láska a porozumění“ a Milan Kňažko za roli Pabla Picassa ve hře „Picasso“. František Němec za roli sira Cecila ve hře „Ledňáček“ získal Cenu Sazky a Společnosti Divadelních novin za nejlepší herecký výkon v sezóně 2007/2008. Od roku 2005 uvádí Divadlo Ungelt během léta svá představení na Letní scéně Divadla Ungelt pod otevřeným nebem na hradčanském Novém Světě.

lubos necas marta kubisova

Divadelní klub

V unikátních románských sklepních prostorech z 11. století si můžeme v Divadelním klubu poklábosit i občerstvit se. Zajímavostí klubu je, že veškeré židle, na které si sedáme, jsou darované význačnými osobností českého společenského a kulturního života. Klub otvíráme v hrací dny od 17 do 24 hodin. Po 18. hodině pro diváky večerního představení klub rezervujeme.

Dárci židlí v abecedním pořadí

Zlata ADAMOVSKÁ, Jitka ASTEROVÁ, Norbert AUERBACH, Jiří BARTOŠKA, Prof. MUDr. Vladimír BENEŠ, DrSc., Martin BEZOUŠKA, Lucie BÍLÁ, Ing. Michal BORGES, Jana BREJCHOVÁ, Tereza BRODSKÁ, Hana BUREŠOVÁ, Zuzana BYDŽOVSKÁ a Miroslav ETZLER, Aleš CIBULKA, Vilma CIBULKOVÁ, COMMERZBANK, Martina DELIŠOVÁ, Magdalena DIETLOVÁ a Dr. Milan SLÁDEK, Michal DOČEKAL, Zeno DOSTÁL, Jaromír DULAVA, Josef DVOŘÁK, Helena DVOŘÁKOVÁ, Monika ELŠÍKOVÁ, Fero FENIČ, Ladislav FIALKA, Květa FIALOVÁ, pes FILIP, Ing. Jan FISCHER CSc., Jefim FIŠTEJN, MUDr. Alfred GEBHARD, Václav HAUPT, Dagmar a Václav HAVLOVI, Bohumila a Walter HEINOVI, Šárka HEJNOVÁ, Ljuba HERMANOVÁ, Hana a Karel HEŘMÁNKOVI, MUDr. Radkin HONZÁK, Prof. MUDr. Cyril HÖSCHL, DrSc., FRCPsych. PhDr. Slavomil Hubálek, Eva a Václav HUDEČKOVI, František HUSÁK, Vítězslav JANDÁK, Nina JIRÁNKOVÁ,MUDr. Milan JIRÁSEK, Jiří JUST, PhDr. Vladimír JURAČKA, Ivan KLÁNSKÝ, Jan KANZELSBERGER, Dušan KLEIN, Milan KŇAŽKO, Miloš KOPECKÝ, Petr KOSTKA, Ing. Martin KRAFL, Richard KRAJČO, Pavel KŘÍŽ, JUDr. Tomáš KRAUS, Vendula KŘÍŽOVÁ, Marta KUBIŠOVÁ, Jiří LÁBUS, Pavel LIŠKA, Radovan LUKAVSKÝ, Jana MALÁ, Dana a Petr MALÁSKOVI, Zuzana a Matěj MINÁČOVI, Jitka MOLAVCOVÁ, Otakar MOTEJL, Petr MOTLOCH, Kamila MOUČKOVÁ, Ladislav MRKVIČKA, Jiří MUCHA, Světlana NÁLEPKOVÁ, Václav NECKÁŘ, Luděk NEKUDA, Jitka NĚMCOVÁ, František NĚMEC, Mathilde NOSTITZ, Ota ORNEST, Jeňýk PACÁK, Irena PAVLÁSKOVÁ, Halina PAWLOWSKÁ, Mgr. Robert PERGL, Libor PEŠEK, Prof. MUDr. Jan PIRK, Dr.Sc., Viktor POLESNÝ, Václav POSTRÁNECKÝ, Chantal POULLAIN, Michal PROKOP, Jindřich POLÁK, Vlasta PRŮCHOVÁ-HAMMEROVÁ, Vlastimil RIEDL, Pražská realitní kancelář ROYAL – Ing. Jaroslav Košťál, Linda RYBOVÁ, Alena SCHÄFEROVÁ, Jiří SCHMITZER, Jan a Libuše SCHNEIDEROVI, Vladimír a Petr SÍSOVI, Jan SKALICKÝ, Marta SKARLANDTOVÁ, Tomáš SLÁMA, Ladislav SMOČEK, Jiří STACH, Simona STAŠOVÁ, Jiří SUCHÝ, Jiří SVOBODA, Dana SYSLOVÁ, Petr ŠTĚPÁNEK, Jana ŠTĚPÁNKOVÁ, Karel ŠTOLBA, David ŠVEHLÍK, Libuše ŠVORMOVÁ, Jan TEPLÝ, Pavel TIGRID, TON a.s., TRICO, Vilém UDATNÝ, Milan UHDE, Marta VANČUROVÁ, Eva URBANOVÁ, Petra a Josef VAVROUŠKOVI, Ondřej VETCHÝ, Pavel VĚTROVEC, Oldřich VÍZNER, Alena VRÁNOVÁ, Pavel VRBA, Petr WEIGL, PhDr. Petr WEISS, Anna WETLINSKÁ, Valérie ZAWADSKÁ, Zdeněk ZDENĚK, Stanislav ZINDULKA

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Modřany

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Modré okenice

motto 200Miluji povídky. Dobře napsané povídky, a to nehovořím o gramatické úpravě. Musím je přečíst jedním dechem a vědět, co jsem vlastně četla. Potřebuji zažít ten pocit sounáležitosti s postavami daného děje. Žel, tady jsem ten pocit neměla. Nejspíš je to ...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Nejlepší český film roku je podle kritiků PŘIŠLA V NOCI

prislavnoci perexPrávě vyhlášené Ceny české filmové kritiky opanovala černá komedie PŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček proměnil 3 z 5 nominací a od českých kritiček a kritiků si vysloužil ceny za nejlepší film, režii a ...