Precedens: s Bárou i bez

Precedens: s Bárou i bez

Tisk

PRECEDENS-30-let-200Výběrové album Precedens 30 let zachycuje vývoj jedné z důležitých kapel české rockové historie. Devatenáct písní pochází ze sedmi řadových desek a zároveň svádí k zamyšlení, jak je možné, že značka spojená s pnutím silných osobností přežila až do dnešních dnů.

 

 

Kořeny kapely Precedens sahají na začátek osmdesátých let, kdy se v naší zemi vzedmula nová vlna hudby, která začala promlouvat jiným jazykem než její předchůdkyně. Najednou tu bylo něco čerstvějšího než podzemní alternativa nebo profesorský jazzrock. Bylo to jiné, bylo to svěží. A kdo to nemohl poslouchat už tehdy naživo, měl by to teď dohnat doposlechem.

Výběrové cédéčko Precedens 30 let je něco jako ochutnávka, která vás může nasměrovat k pídění se po starších nahrávkách kapely, která po celou dobu stojí a padá s působením skladatele a textaře Martina Němce. To on za všechno může! Přitom fanoušci kapely vedou nekonečné debaty o tom, kdy byl Precedens vlastně nejlepší. V „prapra“ sestavě s Janem Saharou Hedlem? Nebo v prvním období s Bárou Basikovou? Či snad v době, kdy stál u mikrofonu Petr Kolář?

Je těžké soudit a jednoznačně odpovědět na předchozí otázky. Jisté je, že Martin Němec po celou dobu držel kapelu na vodou a svou skladatelskou kreativitou určoval styl. Vklad jmenované trojice byl různorodý. S Hedlem přišla dekadentní živočišnost, s Basikovou zase tajemství a jemná rafinovanost, s Kolářem pro změnu rockerství a hlas s obrovským potenciálem.

Mnozí pamětníci novovlnné éry jistě uvítají, že na tomto albu najdou tři kousky z kultovní LP desky Doba ledová (kromě titulní písně ještě Dívčí válku a Odplouváš dál). Přesvědčivější otisk bezčasí, odcizení a existenciální úzkosti konce osmdesátých let byste těžko jinde hledali. Je dobře, že se do tohoto výběru dostaly také dvě ukázky Hedlovy tvůrčí geniality, písně Tisíc jmen a Annemarie. Jestliže ortodoxní příznivci nedoceňují stopu zpěváka Petra Koláře z období 1995-2002, měli by si bez předsudků poslechnout Berlínskou zeď, Anděla, Zatmění a Nostalgii. Prvně jmenovaná skladba je nasycena chlapácko-rockerskou energií, zatímco hitový Anděl přesně ukazuje, kudy se dostat do rádií a přitom neznít nablble. Další dvě skladby už v době svého vzniku naznačily, že na české scéně je zpěvák s netušenými výrazovými možnostmi.

Jako zajímavý bonbónek působí remix písně Soumrak bohů, který by jistě zabodoval v některém současném rádiu. Potíž je v tom, že Precedens se na playlistech objevuje zřídka. Škoda, velká škoda, protože písně z Němcovy tvůrčí dílny se hezky poslouchají a často z nich tak příjemně mrazí. Člověk si zkrátka posiluje své chmury, což může vyvolat úlevný pocit „nejsem v tom sám“. Pro takovou chvíli doporučuji i píseň Černý nebe z roku 2005, kdy u mikrofonu stála Bára Basiková ( „… žádná cesta tam/ žádná cesta nazpátek…“).

PRECEDENS-30-let

Precedens 30 let
Interpret: Precedens
Žánr: Alternativní pop/rock
Skladby:
1/ Doba ledová, 2/ Věž z písku, 3/ Dívčí válka, 4/ Odplouváš dál, 5/ Tichá noc, 6/ Stárnem, 7/ Létající kůň, 8/ Soumrak bohů (remix), 9/ Kristiáne, vstávej“, 10/ Tisíc jmen, 11/ Annemarie, 12/ Berlínská zeď, 13/ Anděl, 14/ Zatmění, 15/ Nostalgie, 16/ Die Grübchen, 17/ Černý nebe, 18/ iAmor Muerto!, 19/ Nemůžu zapomenout
Stopáž: 77:21
Vydavatelství: EMI, 2012
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto /obálka: emimusic.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Maková válka: Čína, bohové a čínský zvěrokruh

big makova-valka-csT-487671 (2)

Hlavní hrdince Rin je na počátku románu 14 let. Žije u pěstounů, v provincii Kohouta, na dálném jihu, stará se o jejich krám a roznáší pro ně nelegální opium. Jakmile se ...

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BRATŘI

Bratri1Film BRATŘI, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role bratrů Mašínů v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří posk...