Jedlová v Lužických horách – turistika, běžky i sjezdovky

Jedlová v Lužických horách – turistika, běžky i sjezdovky

Tisk

jedlova 200Jednou z typických dominant Lužických hor na severu Čech je Jedlová hora, která se svou nadmořskou výškou 774 m řadí na třetí místo za Luž a Pěnkavčí vrch. Díky dobré dostupnosti autem i vlakem se stala oblíbeným cílem turistů z širokého okolí, kteří jsou po výšlapu odměněni pohledem na štíhlou siluetu místní rozhledny. Příznivci zimních sportů se mohou vyřádit v místním ski areálu a spoustu kalorií mohou spálit i zdoláváním kilometrů na upravených běžeckých tratích.

Zvolíte-li cestu vlakem a patříte-li mezi turisty a běžkaře, je pro vás ideálním výchozím místem nádraží Jedlová. Přímo odtud vedou jak běžecké tratě po hřebenech, tak značená turistická stezka až na vrchol. Rychlou chůzí se dostanete nahoru zrhuba za půl hodiny, vycházkovým tempem asi za hodinu. Vyhlídková věž s cimbuřím, zdobeným špičatou věžičkou, bývá v mrazivých dnech obalena námrazou, která jí propůjčuje něžný a křehký vzhled. Ale věž je postavena z kamene a v poměrně nedávných dobách prošla rekonstrukcí, takže je skutečně bytelná stejně jako točité dřevěné schodiště, které vás dovede spolehlivě až na ochoz. Odtud je, při dobré viditelnosti, krásný výhled po celých Lužických horách. Hned vedle rozhledny je budova hostince, kde se vymrzlí turisté mohou ohřát a občerstvit.

jedlova3

Vrchol Jedlové byl až do druhé světové války velmi významným a oblíbeným výletním místem. V roce 1943 ale z hostince odešli poslední obyvatelé a opuštěné stavby začaly chátrat. Od konce 60. let, kdy se zřítilo schodiště, byla rozhledna nepřístupná a pozdější pokusy o její rekonstrukci nebyly úspěšné. Teprve v říjnu 1992 byla uzavřena smlouva se stavební firmou Josefa Krejčího z Rumburka, která ještě na podzim rekonstrukci věže zahájila. Za podpory jiřetínského obecního úřadu a s přispěním okolních měst a obcí byla rozhledna podle starých plánů opravena a 3. července 1993 podruhé slavnostně otevřena.

Na otevření sousedního hostince, jehož rekonstrukce byla již zcela v režii manželů Krejčových, si návštěvníci museli počkat až do 18. srpna 1995. (www.luzicke-hory.cz)

jedlova

Ski areál Jedlová nabízí dobré podmínky pro lyžování i snowboarding. Dvě sjezdové tratě o celkové délce 1200 m jsou opatřeny vlekem s kotvami pro 2 osoby. Pohodu při večerním lyžování si můžete vychutnat na dobře osvětlené sjezdovce od 16:30 do 19:00 hodin.

Je zde připravena i lyžařská škola včetně nového, 70m dlouhého dětského vleku. Vás nebo vaše děti zde naučí lyžování i snowboarding. Z parkoviště, kde můžete zanechat své auto, vás ke sjezdovkám odveze místní skibus, za který dospělí zaplatí 20,- korun a děti jej mají zdarma.

Jedlová je vyhledávaným místem milovníků bílé stopy. Celková délka upravovaných a značených tratí je cca 7km. Pro milovníky bruslení je zde běžecký areál pro bruslení o délce 700m. Ve spolupráci se svazkem obcí Tolštejn se připravuje jejich modernizace, značení a pravidelná úprava. Do budoucna je v plánu propojení areálu s běžeckým areálem v sousedním německém Jonsdorfu.

Aktuální informace včetně ceníku lyžování najdete na www.sport-jedlova.cz .

Věřím, že přiložené, aktuální fotografie vás nalákají k poznávání tohoto kraje plného romantických míst. Výlet na Jedlovou můžete ještě zkombinovat s návštěvou nedalekého Tolštejna či Jiřetína pod Jedlovou a jeho křížové cesty.

jedlova2

Foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jožo Ráž: „Hrajem hlavne pre seba a pre svojich najbližších.“

jozo razSlovenská skupina Elán nyní jede velké turné s podtitulem „Best of Elán“ a před Vánoci má v plánu komornější unplugged turné „S vámi“. S námi udělal rozhovor Jožo Ráž, který mimo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Severská krimi s psychologem Sebastianem počtvrté

maco200Již čtvrté pokračování detektivních případů s policejním psychologem Sebastianem Bergmanem je konečně tady. Autoři Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth i tentokrát přicházejí s velice kvalitní severskou detektivkou s názvem Němá dívka.

...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

...