Novodobý Caruso zapěje ve Smetanově síni Obecního domu

Novodobý Caruso zapěje ve Smetanově síni Obecního domu

Tisk

calleja josef 200Tenorista Joseph Calleja, rodák z Malty, patří k nejvyhledávanějším tenoristům na obou stranách Atlantiku. Ve svých 34 letech má ve svém repertoáru 28 hlavních rolí a vystupuje na předních světových scénách včetně newyorské Metropolitní opery, londýnské Covent Garden a Vídeňské státní opery. Britský časopis Gramophone jej koncem září vyhlásil „Umělcem roku 2012“. V rámci svého koncertního turné vystoupí 24.ledna 2013 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Představí zde své nejnovější CD Be My Love: A Tribute to Mario Lanza a doprovodí jej Navarrský symfonický orchestr pod taktovkou Frédérica Chaslina. Album „From Nessun dorma to Be My Love” (Decca, 2012) je Callejovou osobní poctou legendárnímu tenoristovi Mariu Lanzovi. Koncertní program bude složen ze dvou částí. V první polovině zazní operní árie (Puccini, Verdi, atd.) a v druhé půli Neapolitánské písně. Závěr bude patřit hollywoodským hitům.

Joseph Calleja (nar. 1978) je obdařen hlasem, díky kterému je často přirovnáván k „legendárním pěvcům“, jakými byli Jussi Björling, Benjamino Gigli a Enrico Caruso. Zpívat začal v šestnácti letech v chrámovém sboru, profesionálně zpěv studoval s maltézským tenoristou Paulem Asciakem. Debutoval na Maltě v roce 1997 jako Macduff v Macbethovi. O rok později získal cenu v soutěži Hanse Gabora Belvedere ve Vídni a vyhrál soutěž Enrika Carusa v Miláně, v roce 1999 soutěž Operalia Plácida Dominga. V únoru 2012 byl jmenován prvním maltézským kulturním vyslancem. Joseph Calleja nahrává od roku 2003 exkluzívně pro label Decca. Album The Maltese Tenor z roku 2011 se stalo nejprodávanějším titulem v žebříčku vokální klasické hudby v Británii a Německu. Krátce na to byl Joseph Calleja poprvé nominován na cenu Grammy Award, kterou také získal, a to v kategorii Nejlepší operní nahrávka za ztvárnění Alfreda v inscenaci La traviaty v londýnské Covent Garden (Opus Arte, 2011, dirigent Antonio Pappano).

calleja josef3

Navarrský symfonický orchestr byl založen Pablem Sarasatem v roce 1879 a v současné době je nejstarším aktivním orchestálním tělesem ve Španělsku. Orchestr hraje široký repertoár a pravidelně spolupracuje se světoznánými sólisty a dirigenty. Je rovněž považován za jeden z nejlepších španělských orchestrů a je pravidelně zván do koncertních síní i na festivalová pódia jak ve Španělsku tak v zahraničí. V minulých sezónách orchestr navštívil Bilbao, Madrid, Varšavu, Dortmund a Paříž a podnikl koncertní turné v Číně.

Frédéric Chaslin (nar. 1964 v Paříži) je dirigentem, pianistou a skladatelem. V letech 1999-2002 dirigoval také Jeruzalémský symfonický orchestr, a působil i ve Vídeňské státní opeře. Má dva syny z předchozího manželství s francouzskou mezzosopranistkou Elsou Maurus.

calleja josef2

Koncertní turné From Nessun dorma to Be My Love startovalo již v listopadu v Londýně a dále se přesouvalo přes Pamplonu do Paříže, Mnichova a nyní míří k nám, do Prahy. Dále pokračuje do Vídně, Amsterdamu a 3. února končí v Baden-Badenu. V únoru se Joseph Calleja vrátí do Bavorské státní opery jako Tebaldo (Bellini: Kapuleti a Montekové), v březnu ho čeká Lyrická opera v Chicagu (Rodolfo v nové inscenaci Bohémy po boku Anny Netrebko), v květnu a červnu pak Frankfurtská opera (Riccardo v Maškarním plese) a Německá opera v Berlíně (Nadir v koncertním uvedení Bizetovy opery Lovci perel), v červenci mnichovský Gateig (Edgardo v koncertním uvedení Donizettiho opery Lucia di Lammermoor) a Bavorská státní opera (Vévoda v Rigolettovi).

Mario Lanza, na jehož počest se turné koná, se narodil 31.1. 1921 ve Filadelfii jako Alfredo Arnold Cocozza. Jako americký tenor a hollywoodská filmová hvězda se na vrcholu slávy nacházel koncem čtyřicátých let a v letech padesátých. Jeho hlas mnozí považují za konkurenci hlasu Enrica Carusa, kterého Lanza hrál ve filmu Velký Caruso (1951). Lanza byl schopný zpívat všechny hudební styly. Přestože kritici ne vždy chválili jeho velice emotivní styl, Lanza byl nesmírně populární a mnoho jeho nahrávek je oceňováno ještě dnes. Díky špatné životosprávě trpěl nejrůznějšími chorobami a v říjnu roku 1959 zemřel, ve věku 38 let, v důsledku plicní embólie. V roce 1994 tenor José Carreras vzdal Lanzovi hold („Jestli jsem operní pěvec, je to díky Mariu Lanzovi“) celosvětovým turné. Podobně, jako letos Joseph Calleja. Slavní tenoři Caruso, Lanza i Carreras tedy mají svého důstojného následovníka.

calleja josef

Termín a místo konání: Obecní dům Praha, 24.1.2013 v 19:30 hodin

Zdroj informací a foto: http://josephcalleja.com , http://www.nachtigallartists.cz, http://cs.wikipedia.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Brejšová: Cestování je součástí mého života

archiv Lucie BrejšováVše u ní začalo již v dětském věku, když s rodiči cestovala po rodných Čechách. Poznávat svět se Lucie Brejšová rozhodla po maturitě a tehdy ji cesta zavála do Anglie. Od té doby procestovala se svým manželem celou Evropu, navštívili Argentinu,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kdo půjde z kola ven?
ImageV těchto dnech přichází do kin film, inspirovaný románem Johna le Carrého Jeden musí z kola ven. Samotný román je považován za nejlepší thriller, co kdy le Carré napsal. Inspirací pro jeho špionážní detektivní romány mu byly i jeh...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana