S citem pro píseň

S citem pro píseň

Tisk

oskarpetr 200Některé songy vám projedou hlavou a pět vteřin poté už o nich nevíte. Jiné vydrží ve vzduchu maximálně jednu sezonu. To však není případ tvorby Oskara Petra (*1952) – osobitého umělce, který se před nedávnem připomněl novým albem Jsme starý jako děti.

 


Představte si: léto, večer, moře. Není ideálnější čas pro poslech písní, v nichž je obsažena poezie. „Hluboká jsou lůna dam/ i já s tebou počítám/ námořníčku, sfoukni svíčku/ a pojď si hrát tam v hlubinách/ tam, kde lodí hází…,“ zpívá se kupříkladu v Námořníčkovi. Najednou máte pocit, že k vám promlouvá ten, kdo tvorbu hudby a textů nezaměňuje s pásovou výrobou. Jakoby nepatřil do této doby. Dinosaurus? V dobrém určitě.

Co si budeme nalhávat, O.P. je mezi znalci domácí scény pojem. Někdo ho má rád za jeho nadčasové hity – například pro kapelu Lucie (Medvídek) či pro Anetu Langerovou (Hříšná těla, křídla motýlí), někomu se spíše vybaví sedmdesátá léta a kapela Marsyas se Zuzanou Michnovou a Petrem Kalandrou. Řada lidí nastraží uši ve chvíli, kdy se začne mluvit o autorské tvorbě, zjevně poučené životními zkušenostmi Oskara Petra, který kus života strávil v emigraci (Německo, USA). To kouzlo by se dalo pojmenovat i dvěma slovy: kosmopolitní přesah. Ne, u O.P. žádné „české knedlíky“ nehledejte, těch se zbavil už kdysi.

OSKARPETR

Přestože čtrnáct nově nahraných skladeb má stylový folkrockový kabát, nutno vzít v úvahu, že do této akustické podoby byly přetaveny písně z různých období a tvůrčích cest, jimiž Oskar Petr prošel. Novinky jsou tentokrát v menšině. Zato tu posluchač najde kousky z nezapomenutelné éry už zmiňované skupiny Marsyas (Zmrzlinář, Pin-up girl, Břímě) a především písně z alba Fabrica Atomica (Napiš, Televizní tvář, Pojď se mnou…). Tak trochu překvapivě zde působí cover verze Krylova hitu Morituri te salutant. Originál zůstal i tentokrát nepřekonán.

„Jsme starý jako touha žít v podrobené víře chtění/ od úsvitu do prodlení až k úplné ztrátě dat…,“ zaslechnete v titulní cohenovské baladě Jsme starý jako děti a cítíte, že zrovna tohle nepustíte jedním uchem tam a druhým ven. Oskar Petr má totiž tu vzácnou schopnost zasáhnout vnímavého posluchače.

„Hvězdy a koně letí/ a my nedokážem celou pravdu říct/ ta věčná divadla, divadla/ provazy, železa, propadla (celou pravdu říct)/ každej jen tlachá, tlachá, skutek utek/ Ale já? Já můžu jít…“ (Balada v G.)

Protagonistovi alba výrazně pomohli muzikanti nahrávající pod hlavičkou Společenská událost – houslista Jiří Vopava, bubeník Jiří Zelenka, baskytarista Václav Vávra, kytarista Josef Štěpánek, vokalistka Iva Marešová a další hosté (mezi nimi kytarista Joe Karafiát). Ve studiu tak vznikla úžasná komorní atmosféra, která vytvořila prostor pro vyznění písňových textů.
Oskar Petr zůstává i po šedesátce vzácným druhem s citem pro zdánlivě obyčejnou písničku. I to je důvod, proč stále hledat v jeho starší tvorbě a trpělivě čekat na něco novějšího.


Námořníček

{youtube}PsvA6y0af-8{/youtube}

Název: Jsme starý jako děti
Interpret: Oskar Petr
Žánr: folk/rock/pop 
Skladby: 1/ Břímě, 2/ Zmrzlinář, 3/ Námořníček, 4/ Napiš, 5/ Jin jang, 6/ Fabrica Atomica, 7/ Televizní tvář, 8/ Pojď se mnou, 9/ Balada v G., 10/ Pin-up girl, 11/ Morituri te salutant, 12/ Ulpíván, 13/ Na cestu se dám, 14/ Jsme starý jako děti
Stopáž: 71:14
Vydavatelství: Galén, 2013 
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto: www.galen.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Danielom, bývalým vedúcim redaktorom Dikobrazu o legendárnom karikaturistovi Jiří Winterovi Nepraktovi (1924-2011)

Neprakta perexV tomto roku si kultúrna verejnosť v Čechách pripomína nedožité deväťdesiate narodeniny výtvarníka, ilustrátora a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu. Známy karikaturista bol vedúcou výtvarn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kouzelné mýty po sedmé, tentokráte s příchutí Orientu

Myty 200Pojďte se zasnít a zavzpomínat na klasické pohádkové postavy v jedné z nejlépe napsaných a nakreslených komiksových sérií současnosti, pojďte se začíst do Mýtů. V již sedmé knize vám představí střet západní a kulturní civilizace a vy si tak budete moci...

Divadlo

Milostný příběh prokletých básníků v podání Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka

foto La fabrika perexPoutavou výukou dějepisu je divadelní hra Úplné zatmění, kterou má na programu pražská La fabrika. Divoký život dvou přátel a milenců je totiž příběhem prokletých básníků Paula Marie Verlaine (30. března 1844 Mety – 8. ledn...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...