Benátská noc: den třetí

Benátská noc: den třetí

Tisk

benatska noc 200Benátská noc už je za námi. Jak vypadal poslední festivalový den? Sice se na nedělní atmosféře už značně podepisovala únava a především vedro, které hraničilo s maximem únosnosti, přesto se ale v programu objevilo několik zajímavých hudebních momentů.



45+

Nejen takovouto teplotní hranici mohl leckdo cítit, ale i hudebně jsem se ocitli v kategorii 'pro starší a pokročilé'. Nedělním programem zlehka zamíchala zrušená legenda Žlutý pes a později i odvolaný Ivan Hlas. Program odpolední 'klasiky' zachraňovali tedy ostravští Buty a nestárnoucí madam Věra Špinarová. Ta do hodinového vystoupení vtěsnala všechny své notoricky známé hity a lehce překvapilo, že nejvíce ovací nacházela u té nejmladší generace.

benatska spinarova

Jedno z nejočekávanějších nedělních vystoupení odstartovalo před sedmou podvečerní. Zvlášť po zrušení dvou výše zmíněných účinkujících se vystoupení Xindla X stalo velkým lákadlem. Již během vystoupení paní Špinarové se kotlík pod Jack Daniel´s stage slušně zaplnil. Ačkoliv bylo publikum zpočátku vlažnějšího rozpoložení, nakonec se nechalo akordy kytary pohltit. Zpěvákův entuziasmus se rychle přenesl i do davu, který se bez protestů vlnil dle jeho předcvičování. Xindlův roztomilý slamáček při songu Chemie skončil v publiku, za to se mu obratem na podiu objevila černá podprsenka (zřejmě) od vášnivé fanynky.

Zazněla i zcela nová rýmovačka s názvem Čecháček a totáček, s čistě politickým zaměřením. Za text rozhodně palec nahoru a to nejen za Xindlovy nebezpečně dobré slovní obraty, ale především za jejich obsah. Naprosto bez okolků naservírovaný názor na dobu minulou, která stále ještě pohlcuje dobu současnou, si rozhodně zaslouží pozornost. O tom, že tenhle 'kluk s kytarou' se chystá na příští desce zabývat společenskými tématy, už brzy čtěte v rozhovoru s ním!

benatska xindl x

Závěrečné slovo jednadvacátého ročníku Benátské noci pak na Gambrinus stage dostal Pražský výběr a na Jack Daniel´s Blue Effect. Desátá hodina večerní zavřela brány festivalu. Benátská noc s pořadovým číslem 21 je už za námi. Ještě než se začne chystat ročník další, zhodnotíme a shrneme. Recenze na festival již brzy k přečtení na našich stránkách!

Zdroj foto: fotograf Jan Pešek (www.facebook.com/filofoto)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kov: metal je víra i zákon

kov200Jako fanoušek metalové hudby jsem si jednoduše nemohla nechat ujít knihu Kov od Karla Veselého, která vyšla v říjnu pod hlavičkou nakladatelství Listen. Hádám, že naláká fandy tvrdší hudby a podporovatele české moderní scény. Ochutnáte Kov taky?

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

52. edice zlínského festivalu filmů pro děti a mládež klepe na dveře

altPřelom května a června bude ve Zlíně již tradičně patřit Mezinárodnímu festivalu filmů pro děti a mládež. Nejen kinosály, ale i zlínské ulice ožijí festivalovým ruchem, dětským smíchem a brebentěním, dobrou hudbou a specifickým klapot...