Open air: shrnutí

Open air: shrnutí

Tisk

open air 200Už je to více než týden, co skončil další z letních festivalů - Open air. O hudebních zážitcích jsme vás pravidelně informovali přímo z dění akce. Jaké ale byly dojmy mimo koncertní stage?



Open air festival v podstatě patří mezi nováčky na naší scéně. Před čtyřmi lety s mocným sponzorem v zádech ('ten modrý telefonní operátor') startovali poměrně zostra (Faithless či Royksopp) a tři ročníky po sobě organizátoři přivezli zvučná jména ať už z elektronické scény či z popové. Festival se od počátku nijak hudebně nevymezoval a zůstal u označení multižánrový. V čele programů se vyskytovali i nejlepší kapely a zpěváci z domácích vod. Ale letos bylo všechno trochu jinak..

Po odchodu hlavního sponzora si nakonec nelehký úkol vzala na svá bedra finanční instituce a dramaturgie se otočila o několik desítek stupňů dál od mainstreamu. Pro ty, kteří rádi zamlsají a jsou už přejedení českou 'špičkou', která má svou hodinku na většině festivalů, to byla fajn změna. Festival se stal atraktivní i pro vyznavače oldschool muziky v podání headliners. Při oznámení posledního jména, elektronické legendy UNDERWORLD, se festival tak nějak zachránil. A označení legenda je rozhodně na místě, protože komu se nevybavila nesmrtelná melodie Born Slippy z devadesátek? Kdo na festivalu byl, možná během pátku či sobotního dne zalitoval, že se vypravil. Ale kdo vydržel déšť a zimu a přečkal na tohle britské duo, litovat rozhodně nemůže, protože se jednalo a fascinující zážitek, který z paměti jen tak nezmizí.

open air 1

Co ale bohužel zmizelo, byli návštěvníci. Těch do Týnce přijelo o pár tisícovek méně než předchozí roky. Mainstream táhne davy stejně jako dobré počasí. A jak už bylo zmíněno, Open airu nebylo požehnáno ' z hůry'. Takřka deset hodin intenzivního deště v pátek a hrozba silné bouře v sobotu s vybranou daní v podobně zrušených O.Children, zamávali návštěvností značně. Těm, kteří se neradi mačkají či neholdují dlouhým frontám, tato poněkud komornější atmosféra zcela jistě vyhovovala. Pozitivem se skutečně stal dostatek všeho a pro všechny. Mobilní toalety byli čisté a takřka bez čekání. Areál, ačkoliv akce nebyla zapojena do žádného projektu čistých festivalů, byl pohádkově uklizený a stanové městečko nabízelo komfort v podobě prostoru a v podstatě nulových front na sprchy.

open air 2

Bohužel, menší množství návštěvníků nesvědčí atmosféře. Sám o sobě chybějící genius loci Panenského Týnce tentokrát neměl kdo vyrovnat. Zkrátka fanoušci festivalového 'pocitu' se neměli čeho nabažit. Přitom je to ohromná škoda. Dramaturgové šli na trh s 'něčím jiným' (a bez diskuzí kvalitním), organizátoři se ve skrze skutečně snažili, komunikace na sociálních sítích fungovala oproti některým jiným festivalům bez problémů a při rekapitulaci akce nelze ukázat na bod, kde by pořadatelé udělali chybu a označit tak festival za nepovedený.

Na poli lidských možností se skutečně povedl. A tak nezbývá, než jen pevně věřit, že příští rok dostane festival novou šanci. Jak od návštěvníků tak i od 'oblohy'.

open air 3

Open air / 8. – 10. srpna 2013/ Letiště Panenský Týnec
Čistota festivalu: 95%
Sociální zařízení: 95%
Volnočasové aktivity: 70%
Informovanost a ochota security: 80%
Sociální sítě, informovanost: 90%
Nabídka jídla, nápojů: 70%
Celkové hodnocení festivalu: 83%

Zdroj foto: www.facebook.com/openairfestival


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Abychom žili plnohodnotný život, nemusíme zvířata týrat “ říká Alena Buksová

zvirata perexAlena Buksová zasvětila svůj život práci v organizaci na ochranu zvířat. Jak se staví k současné situaci práv zvířat ve světě a jaká jsou podle jejích slov největší úskalí při práci v neziskové organizaci?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ohnivý anděl: Strhující příběh ze země, kde si všichni tykají

ohnivy andel perexNa Ohnivého anděla jsem narazila tak trochu náhodou, a jsem ráda, že jsem na něj narazila. Díky islandské autorce Yrse Sigurđardóttir jsem se poprvé setkala v literatuře s Islandem. Vlastně nejen v lit...

Divadlo

Anna Karenina ve společnosti drsných motorkářů

karenina 200Jedno z neméně slavných a nadčasových děl Lva Nikolajeviče Tolstého se rozhodli tvůrci nejnovější rock opery přenést do moderního prostředí motorkářského klubu.

...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...