Zakladatel a ředitel festivalu Lípa Musica Martin Prokeš vybral skutečné hudební skvosty

Zakladatel a ředitel festivalu Lípa Musica Martin Prokeš vybral skutečné hudební skvosty

Tisk

Již dvanáctým rokem se na severu Čech - v České Lípě, okolních obcích a dokonce i kousek za hranicemi, koná Mezinárodní hudební festival Lípa Musica. Letošní zahajovací koncert otevře pomyslné brány festivalu již 20.září vystoupením houslového virtuosa Václava Hudečka a komorního souboru Barocco sempre giovane.

 

Více prostoru dostala v tomto roce i představení pro ty nejmenší posluchače a diváky.
Divadlo Krapet přijede 25. září s Kocourem Modroočkem, divadelní adaptací slavné dětské knížky Josefa Koláře a bude vyprávět o kotěti Modroočkovi, které sbírá první zkušenosti, pozoruje svět zvířat i lidí a poznává, jak je zajímavý, trochu krutý, ale především krásný. 

Královéhradecký dětský sbor Jitro vystoupí s programy V dobrým sme se sešli a Proč bychom se netěšili. Jejich první koncert proběhne v Novém Oldřichově a druhý v obci Großschönau ležící v Horní Lužici na řece Mandavě, přímo na hranicích s Českou republikou, nedaleko českého města Varnsdorf. Sbor působící ve městě Hradec Králové (od r. 1973) řídí od roku 1977 sbormistr Jiří Skopal, který během dvou let uplatnil dlouhodobé sborové zkušenosti, studium pedagogiky a psychologie přivedl Jitro k opakovanému vítězství na národní soutěži v Olomouci (Zlatá palma - 1979, Zlatý vavřín - 1980).

lipa5

Diváci v České Lípě nemají běžně tolik příležitostí zhlédnout nějaký balet - místní divadlo nemá potenciál k nastudování některého z baletů a ani návštěvy baletních souborů nebývají příliš časté. I proto bude asi hojná účast divadelního záznamu 3D baletu Louskáček a Vystoupení Pražského komorního baletu se třemi krátkými představeními Nevyřčené ticho, Hádej kolik je hvězd a Mono No Aware.

lipa2

Dále festival hostí oblíbené interprety, z nichž někteří již do České Lípy zavítají poněkolikáté. Patří mezi ně Iva Bittová, Dagmar Pecková, Ondřej Havelka s Melody Makers, Schola Gregoriana Pragensis. Jsou však přichystány i nové hudební lahůdky, protože cílem pořadatelů je vytvořit dokonalou mozaiku a harmonický celek.
Kompletní program naleznete zde: http://lipamusica.cz/cs/program-vstupenky
Distribuce vstupenek MHF Lípa Musica je realizována prostřednictvím rezervačního systému Colosseum společnosti Perfect System.
Na koncerty v místech vzdálenějších od České Lípy jsou organizovány svozy festivalovým autobusem zdarma - při vstupu do autobusu je však třeba se prokázat platnou vstupenkou na daný koncert a rezervovat si své místo. Více informací zde: http://lipamusica.cz/doprava-festivalovym-autobusem

Od 20. září do 26. října se tedy bude v kulturních stáncích České Lípy, vybraných sakrálních stavbách s dobrou akustikou a geniem loci v okolních městech a obcích ladit, hrát, zpívat a tančit.
Uši i oči posluchačů si jistě přijdou na své a díky emocím, které s sebou hudba přináší, se povzneseme do hladin, kde důležitý je právě jen okamžitý prožitek a pocit radosti a štěstí.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jaroslav Kučera: „Fotky jsem vystavovat samozřejmě nemohl, jejich skrytý význam by prokouknul i blbý komunista.“

fotokucera 4Sice už není listopad, který jsme zde, na Kultuře21, označili měsícem fotografie, ale na zajímavé čtení není nikdy pozdě. Pojďte s námi tedy nyní nakouknout za objektiv panu inženýrovi Jaroslavu Kučerovi a přečíst si o jeho zkušenostech. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sbírka sci-fi povídek od ženy, kterou muži neviděli

Zena kterou muzi nevideli perexOsmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z nepříliš obsáhlé povídkové tvorby Alice Sheldonové, spisovatelky publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr. Dotýkají se lidského vnímání a poznání, met...

Divadlo

Zhudebněná biografie překrásného děcka

200divDo Hradce Králové soustředila své tvůrčí síly dvojice Baláš - Brousek, aby v originálním zpracování mohla na scéně Klicperova divadla znovu ožít smyslná blondýna s ještě smyslnějšími iniciály.

...

Film

Běžící muž nechce umřít

200 muzFilm Běžící muž (1987) je odrazem možné budoucnosti, která by nás jistojistě čekala, kdyby byli ti u moci jen o trošku sehranější a chytřejší. Arnold Schwarzenegger byl tenkrát mladík ve své nejlepší kondici. Skvěle se proto hodil na chlapa, který má utí...