Post-grungoví Seether v Praze

Post-grungoví Seether v Praze

Tisk

200huddV pražském Roxy se 10. listopadu díky Fource Entertainment objevili afričtí Seether, v čele se Shaunem Morganem, se svojí emotivní muzikou. Nástupci slavných předchůdců žánru, jakými byla například Nirvana nebo stále existující Alice In Chains, nastoupili s několikaminutovým zpožděním. Tuším, že když jsem naposledy kontroloval hodinky, tak už měli hrát bezmála 30 minut. To ale ovšem nijak extrémně nevadilo, protože sice kapela měla hrát od 21 hodin, areál klubu Roxy byl však otevřen už od 20 hodin a bylo tedy aspoň co pít, popřípadě si povídat s dalšími příznivci této bandy.

 

Potom, co si fanoušci asi potřetí spletli zvukaře s hudebníky, se konečně dostavili Seether na scénu s drinkem v ruce a přiznáním, že jsou sami trochu pod parou – zkrátka správní muzikanti. Vzali do ruky nástroje a navodili příjemnou atmosféru. Melancholie, pesimismus, bolest, ale i naděje, touha, víra, síla. To vše lze nalézt v jejich hudbě. Jelikož hráli bez elektrické kytary, tak akustika skvěle doplňovala texty pronikající do hlavy. Při jedné písni, Broken, jsem se do jednoho textu dokonce tak zaposlouchal a vžil, že jsem se sám sebe musel ptát: „Kolik musel prožít bolesti, aby něco takového napsal?“ Bylo to kouzelné. Připadal jsem si jako Alenka, která prošla norou do jiného světa, čas se zastavil a já se nechal unášet na vlnách Tichého oceánu daleko do dálky spolu s dalšími posluchači.

hudd1

Nabídka setlistu byla velice pestrá a široká napříč alby. Já jsem doufal v to, že zazní hlavně mé oblíbené, což se mi i splnilo. Fake It, Country Song a hlavně Remedy pro mě byly úžasným zážitkem. Zazněly i další klasiky jako The Gift a jiné. Abych byl upřímný, cítil jsem se na jejich vystoupení, jako bych byl součástí alba One Cold Night z roku 2006, které je celé v akustickém provedení.

Takto vypadá zkušená kapela s talentovanými hudebníky. Je jim jedno, co si kdo myslí. Jedou si svoje a všechno ostatní je druhořadé. Takových kapel by potřeboval hudební průmysl víc. Protože pak vznikají nové styly a kapely, které se za žádnou cenu nezaprodají mainstreamu, jako tomu bylo i v případě mých velkých oblíbenců, crossoverových Ugly Kid Joe. Je veliký rozdíl, jestli kapela získá slávu prodejem svých idejí a názorů, které jsou stejně potom přetransformovány k libosti manažera, studia et cetera, pouze za cenu peněz nebo když si získá slávu právě díky svým idejím a názorům s výslednou odměnou v podobě peněz, které přijdou od věrných fanoušků se schopností rozeznat originalitu od všudypřítomného plevele.

hudd

Navíc už za roky a roky a roky ježdění po koncertech, ať už do hal, open airů, nebo klubů musím vyzdvihnout fakt, který nemusí být úplně všem znám. Klub vždy upřednostněte před koncertní halou. Zvuk je kvalitnější, vidíte líp na kapelu a máte daleko větší šanci chytit si trsátko nebo paličku od hudebníků.

Foto: seether.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bez vášně je život šedý a nudný

Martina Adamcová - Tina Adams - foto Dorota BylicaPřiznává, že patří k těm šťastlivcům, kteří vždy věděli, co chtějí v životě dělat a nakonec se jí to podařilo a dokázala se prosadit i v dalek...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Potřebujete zjistit něco ze světa Marvelu? Pak sáhněte po této knize

marvel 200Nakladatelství CPress opět potěšilo všechny fanoušky komiksů a především Marvelu. Po knize Marvel Studios: Encyklopedii postav přichází titul MARVEL: Absolutně všechno, co potřebujete vědět.

 

...

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Eastwoodův portrét zakladatele FBI konečně vychází na DVD

altLegendární režisér Clint Eastwood má v polovině světa (ne vlastní vinou) vypěstovanou zvláštní auru tvůrce, kterému se podaří vše, na co sáhne. Je to dáno tím, že jeho slabší počiny se kinosálům mimo vlastní domovinu většinou vyhnou a ví o nich ...