Kapela KOFE-IN otevírá brány Dobrého nebe

Kapela KOFE-IN otevírá brány Dobrého nebe

Tisk

Dobre nebe perexOpavsko-pražská skupina KOFE-IN před měsícem a půl vydala svou novou desku s názvem Dobré nebe, které předcházela alba Libertin (2011) a Osobní vesmír (2009). Poslední deska vznikla za produkce Armina Effenbergera a natáčela se v pražském Chicsound Studiu. 

 

 

 

Obecně platí v hudební branži nepsané pravidlo, že právě třetí deska ukáže směr i budoucnost kapely, protože se hodně skupinám stává, že přecení svůj talent a začnou se opakovat, a proto více jak tři desky zkrátka nevydrží. Pojďme se společně podívat na to, jak dopadla třetí deska KOFE-INů.

Otvírák Až přijde čas nastiňuje, jak celá deska bude vypadat. Píseň se nese v pohodovém tempu s přicházející explozí refrénu. Hlavním tématem songu je touha. Touha, po něčem, po čem prahneme, ale ono to stále nepřichází. Nepřestáváme se však snažit tuto potřebu uspokojit.

Album pokračuje ústředním singlem Moje dobré nebe, k němuž jste měli možnost vidět i videoklip s hlavním členem kapely, zpěvákem, textařem, Janem Kunzem a krásnou Karolínou Urbanovou. Jak už samotný klip ukazuje, tak i text potvrzuje, že bychom si měli někdy dávat dobrý pozor na výběr partnera/ky. Protože by se taky mohlo docela snadno stát, že nám budou dělat ze života peklo. Co by to byl ale za vztah bez trochy toho škádlení že? 

Na trojce I kdyby hostuje v česko-slovenském duetu Katarína Landlová, která nechyběla ani v pražské Lucerně na křtu novinky. Skladba pojednává o nikdy nehynoucí lásce dvou lidí. Je to asi nejchytlavější věc na albu a už od prvního poslechu vás dostane do rytmu. Za zmínku stojí i jednotlivé party funky basy, jež skladbu výrazně oživují. 

Blížíme se pomalu do poloviny desky, protože čítá, u KOFE-INů tradičně, celkově deset songů, ale ještě předtím se podíváme na čtvrtou věc, Čtenářský deník. Čtenářský deník by byla další píseň ideální k natočení videoklipu, protože při poslechu vidím malého sedícího chlapce s brýlemi někde u vody obklopeného skalami a propastmi za slunného dne se spoustou knih, kdy je fascinován ženskými postavami a přeje si nějakou takovou potkat. 

Pokračujeme a Projíždíme krajinou. Jedná se až o baladickou a asi nejsmutnější skladbu na desce. Projíždíme krajinou je prošpikovaná smutkem i nostalgií, v některých částech asociuje problémy dnešního života. 

A přilétají, ale znovu i odlétají, Havrani. Na tuhle věc se dá dívat několika různými pohledy. Podle mě je ale tím hlavním motivem smrt. Člověk se sebou samým smířený, jenž chce být převeden daleko na druhou stranu. 

Noc bude dlouhá vypráví o ženské šelmě. O takovém tom typu, kdy vstoupí do restaurace, kina, takřka kdekoli a muži na ni zírají tím pohledem, že ji prostě chtějí. 

Následuje filozofická Věčnost je nic. Velice příjemná oddechovka pojednává o otázce času. Chtěli jste někdy někam jít nebo jet? Někoho potkat a říct mu/jí co cítíte? Neotálejte. Nebo můžete. Vždyť Věčnost je přece nic. 

Dostáváme se k mojí nejoblíbenější písni na celém albu, Volnomyšlenkář. Tahle věc jakoby mi byla napsána na míru. Je o prožívání okamžiku, o tom, že bychom si v životě měli jít za svým. Nebojte se ani svých snů. Ano, cesta je to trnitá, ale nic není nemožné. 

Nakonec všechno uzavírá opět baladická Dívčí. Celkem těžké je popsat, o čem píseň vlastně vypovídá. Všechny ale nemusí mít jasné jádro. Tuhle píseň vnímám spíš jako koláž obrazů, které jsou naskládány přes sebe. Toto už není jen hudba. Toto je opravdové umění. 

Takže závěrem, po několikanásobném poslechu, KOFE-IN na třetí nejrockovější, protože oproti předchozím dvěma plackám opustili docela výrazně velkou část své elektronické tváře, desce dokazují pro sebe i všechny okolo, že opravdu umí a upevňují si svou pozici na hudebním poli českého elektronického rocku a alternativy. 

Kofe in kunze

Foto: internet (Jan Kunze -osobní archiv zpěváka)

Dle mého názoru, protože znám celou tvorbu KOFE-IN, nahráli jejich nejlepší desku. Co mě trochu mrzí, je provedení obalu pošetkou, a navíc bez bookletu. To mi ale nakonec zase tak moc nevadí, protože se hodnotí to, co je na samotném CD. Můžete mít vymazlený obal s veškerou parádou a na nosiči nekvalitní hudbu jako nebudu radši jmenovat nebo poctivou muziku v průměrném balíku. Výběr záleží čistě jen a jen na vás. 

Album: Dobré nebe

Interpret: KOFE-IN
Vyšlo: 18. 11. 2013 
Produkce: Armin Effenberger 
Studio: Chicsound Studio 
Skladby: 1. Až přijde čas, 2. Moje dobré nebe, 3. I kdyby, 4. Čtenářský deník, 5. Projíždíme krajinou, 6. Havrani, 7. Noc bude dlouhá, 8. Věčnost je nic, 9. Volnomyšlenkář, 10. Dívčí 

Hodnocení: 8/10


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Uličník přibližuje festival Praha žije hudbou evropským metropolím

Praha zije Hudbou3 perexPřinášíme vám rozhovor s Janem Gregarem, ředitelem hudebního festivalu Praha Žije Hudbou 2018. Multižánrový festival Praha Žije Hudbou představí od čtvrtka 7. do soboty 9. června 2018 ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Poslední na seznamu

posledni na seznamu200V říjnu 2020 vyšla pod hlavičkou nakladatelství Grada drsná krimi od autorské dvojice Petera Nyströma a Petera Mohlina Poslední na seznamu. Jedná se o první díl série Agent John Adderley a rozhodně má něco do sebe!

...

Divadlo

Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

kata dcera kata 200Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie se letos konal již poosmnácté. V dobách svých začátků byl zaměřen především na tvorbu zemí Visegrádu, postupem času vykrystalizoval do přehlídky české a slovenské diva...

Film

Rozprava o westernové metodě

western perexJe hezké, když dva ctihodní vysokoškolští profesoři Peter Michalovič a Vlastimil Zuska (oba přednášejí na filosofických fakultách, první v Bratislavě, druhý v Praze) se oddají k...