Absolut Deafers – nenápadná hvězda českého metalového nebe

Absolut Deafers – nenápadná hvězda českého metalového nebe

Tisk

Absolut perexTaky máte někdy chuť poslechnout si něco neokoukaného, nějakého černého koně české scény? Pokud ano, při výběru ostravských Absolut Deafers rozhodně neuděláte chybu!



Tahle slezská banda se dala dohromady někdy v roce 2011, kdy také vydala své první CD + DVD Live! Through 10,000 Holes. Nutno podotknout, že kapela holduje jak mateřštině, tak i zpěvnější angličtině. A taky jde vidět, že do svojí muziky jdou do plných. Už jen počet koncertů, nebo i promo jejich debutového, plnohodnotného alba, které nese název Zrození, které vyšlo 18. října 2013. Zrození má vymakaný booklet i fotky – vůbec byste nepoznali, že jde o českou kapelu.

Kapela sestává z těchto jedinců: Jan Jašek – zpěv, Jiří Czyž – kytara, Radek Sněhota – kytara, Aleš Venglář – baskytara, Martin Zeman – bicí.

Když jsem byla požádána o sepsání této recenze, tak jsem nemohla být skeptičtější. Moc českých kapel neposlouchám – a když už, tak v drtivé většině nezpívají česky. Ale jsem ráda, že jsem nechala své pochyby a předsudky stranou a desku jsem zhltla a slyšela ji hned několikrát za sebou.

Chválím kvalitní zvuk, pěknou angličtinu i hřmotnou češtinu a taky promyšlenou kompozici skladeb. Na desce se nachází devět písní, z toho dvě jsou nazpívané česky. My War je lehce depresivní, leč energií nabíjející otvírák. Jediné, co mě irituje a kazí mi celkový dojem z písničky, je ženský vokál. O Silence bych řekla, že je to pěkný experiment, kde mě při šepotu až mrazí.

Z dalších písní vyniká Už jdou, svižný song, jež na mě působil podobně jako nějaký chorál horníků. V eponymní písni Zrození mě uhranulo příjemné tempo. Píseň Poslední se nese na vlně amerického pohodového hard rocku. Zkurvený den mě příliš nezaujal, ale líbilo by se mi, vidět klip k téhle skladbě. Fuck Off, to je výborný text, který se vysmívá a haní hudební recenzenty, respektivě zaprodaný hudební byznys. Album uzavírá skladba Q, která je mi hudebně snad nejbližší. Rychlá, nekompromisní, přesto melodická a okouzlující.

Hlavní devízou kapely je kvalitní zvuk, který je hutný, leč melodický a v našich končinách poměrně neokoukaný. Překvapilo mě, že i když je angličtina melodičtější a snadněji se v ní zpívá, tak mě více oslovily české písničky. Taky se mi líbí jejich zápal pro to, co dělají – z desky jde až hmatatelně cítit! Klukům fandím a do budoucnosti jim přeju další přinejmenším takto povedené album!

Název nosiče: Zrození

absolut

Interpret: Absolut Deafers
Žánr: rock-metal
Skladby: 01. My War, 02. Už jdou, 03. Zkurvený den, 04. Zrození, 05. Silence, 06. Poslední, 07. Posel smrti, 08. Fuck Off, 09. Q
Stopáž: 29:51
Vydavatelství: AFM Records
Hodnocení: 93%

Zdroj foto/obálka: www.absolut-deafers.cz

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kadečková: Draků není nikdy dost

116339490 210826513650369 423286207714227236 nO dracích a lidech je název debutového románu mladé české autorky Terezy Kadečkové. Proč si zvolila zrovna tuto tématiku a žánr? Byl rozdíl v psaní povídek a p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Cernucka Chut na hrich 200Mám ráda detektivky. Opravdu. Líbí se mi i české krimipříběhy, které někteří čtenáři odmítají. Proto jsem nahlédla do edice Původní česká detektivka nakladatelství Moba a vybrala si dva tituly Veroniky Černuck...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlí...