Když si chlap hraje, nezlobí

Když si chlap hraje, nezlobí

Tisk

chlap 200Historií, poučení, lidský um i vzpomínky, to vše naplňuje čtvrtá výstava v ústeckém muzeu, která je věnována plastikovému modelářství, jehož historie započala v USA v roce 1943.

 


První hračky vznikající lisováním plastů byly určeny dětem.  Ale již v roce 1931 existovala ve Velké Británii firma Frog vyrábějící hračky pro děti, která v době II. světové války vyráběla létající makety letadel jako cvičné terče pro výcvik rozpoznávání nepřátelských letadel (v 70 letech se její výrobky u nás prodávaly pouze v Tuzexu). V padesátých letech začíná americká firma vyrábět sérií stavebnic replik hasičské techniky z 19 století a britská firma sérií modelů automobilů.  Později se stavebnice doplňují figurkami a vznikají i stavebnice s replikami doby „dobývání Ameriky“. Pak už přichází stavebnice celých sérií letadel, lodí. Z USA (firma Aurora) se dostávají formy letadel do italské firmy Artiplast a následně do československé firmy SMĚR (na výstavě je to dokumentováno „červeným“ letadélkem všech tří firem). Dalším československým výrobcem jsou Kovozávody Prostějov, které přichází na trh s maketami československých letadel z vlastních forem.  Firma SMĚR rozšiřuje nabídku o historické plachetnice, automobily i děla z dob napoleonských válek. Objevují se i další menší výrobci, IGRA dodává makety historických československých automobilů nejen jako stavebnice, ale i hotové pro sběratele. OEZ Letohrad se stavebnicemi sovětských proudových letadel, které svým zpracováním a provedením se doslova staly miláčky modelářů. Později se objevují plastikové figurky vojáčků JZD Bělohrad pod značkou Artmi.  Po roce 1989 vznikají soukromé společnosti (na výstavě jsou zastoupené) a ty co v činnosti pokračují, dodávají své výrobky i do ciziny.

kolazka 1
Stovky modelů co jsou na výstavě představeny, jsou dílem modelářů z Ústí nad Labem a Děčína. Návštěvník uvidí nejen hotové modely, ale i jak vlastně vznikají.  Cestu od výrobce k modeláři, ale jak z pryskyřice a části folie vznikne konečný model. Ono to není jen o tom sestavení, ale také o věrné napodobení originálu. Přitom postup je docela jednoduchý, zakoupíte si stavebnici a pak půl roku si hrajete, jak mi prozradil jeden z přítomných vystavovatelů.  Návštěvník uvidí nejucelenější sbírku ruské a sovětské vojenské techniky, spousty letadel, tanků a aut nejrůznějších značek vše v miniaturním, ale precizním provedení. Však také si za ně přiváží modeláři ocenění ze soutěží.  Vedle miniatur, pak také velký funkční model podzemního krytu z 80 let pro vojenskou techniku.  K vidění jsou indiáni, ruský legionář stojící vedle italského, či útěk z Ruska a mnoho dalších zajímavostí. A jako bonus pak návštěvník uvidí velké létající modely letadel, helikoptéru ústeckých záchranářů, větroně či loď.  

kolazka 2
Výstava je určena nejen milovníkům modelářství, ale i těm, které zajímá vojenská technika a mnohým dříve narozeným při pohledu na letadélko Delfín, připomene, že kdysi dávno žadonili u rodičů, aby jim ten zázrak v sáčku za 12, - Kč koupili a pak už neměli trpělivost si ho dokončit. Možná, že když jeho vnuk či vnučka (dívky jsou velmi šikovné a trpělivé při skládání) projeví zájem a dají „modelařině“ přednost před ubíjejícími počítačovými hry, vrátí se sám nejen do doby svého mládí, ale pomůže jim objevit krásu v této činnosti, která učí trpělivosti i manuelní zručnosti.
Perfektně připravená výstava může být právě tím začátkem, zejména když  v ateliéru muzejní pedagogiky si v úterý 22.července od 10 nebo od 14 hodin mohou sami postavit  v měřítku 1:28 automobil Škoda Favorit.

Foto z výstavy: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Co napsala dívka na hedvábí?


Divka, ktera psala na hedvabi, perexBěžně píšeme na papír. Ale na hedvábí? Na to přece maximálně vyšíváme nebo malujeme. Ale psát na něj? Co vedlo Dívku, která psala na hedvábí, aby cosi zaznamenala na kus látky? Jak...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Česká televize přichází s podzimními novinkami


PodzimAčkoli momentální tropické teploty nenasvědčují, že by mělo léto jen tak skončit, pragmatický kalendář ví své. Polovina prázdnin je definitivně za námi a ta druhá jako naschvál uteče nepřiměřeně rychle. Nad touto kvapnou prázdninovou pomíjivostí se sn...