Famózní jazzu tóny Bártovy Maratoniky

Famózní jazzu tóny Bártovy Maratoniky

Tisk

maratonikaToužebné očekávání fanoušků Dana Bárty konečně dospělo k závěru a v listopadu roku 2013 spatřilo světlo světa nové CD s názvem Maratonika. Pojmenování evokující cokoliv od Marathonu, toniku, Matonky, tónů a dalších jinotajů – stejně, jako tomu bývá v textech Bártových písní.


Nad těmi není radno příliš bádat, je nutno se do nich pohroužit. Nechat slova a slůvka, slabiky, tóny a zvuky téci kolem sebe a dovolit jim, aby zaplavily celé tělo i mysl, rozvinuly všechny smysly a odnesly s sebou nepokoj, co jitří duši. A nebo naopak – příliš strnulou mysl trochu vyburcovaly.

Denně aspoň jedno jediné, no, řekni že, ne! Jedno jednoznačné „ne“!
Sex v moři nejistot je skála, kde troskotá si má loď.
Můžeš nám blahopřát k strádání. To se jistě týká i vás!
( DENNĚ)

Někdy napojení chvíli trvá, nepodaří se to napoprvé a až teprve při opakovaném poslechu se terapie stává účinnou. Posluchač se ocitá ve světě fantazie, v němž se setkávají reálné postavy s fiktivními bytostmi, tóny harmonické se snoubí s disharmonií, dur střídá moll a slovní hříčky vesele poletují kolem jako kouzelné vážky s třpytivými křídly. Špetka ironie, sarkasmu a humoru celý koktejl jen příjemně okoření a když posluchač zjistí, že zkonzumoval již všech devět songů a ani vlastně neví jak, nezřídka se stává obětí závislosti a pouští si písně znovu a znovu.

Refrén ze skladby nazvané ROMANTIK LYRIK je nesmírně poetický, ale totéž se týká, více či méně, i textů ostatních.

Ruce/ Noty samolibé podepřou jej, sám sebe drží, hrdý, snadné-li je hrát
Loudí/ Zborcené harfy tón, strhané struny zvuk, bledě-jasný pěkné-li je hrát
Co je vykonané, to je hotové, chápete, syčí, reptá, pracné-li je hrát
Bloudí, v tváři lehký smích, hluboký v srdci žal. Jasně bledý vzdá
( ROMANTIK LYRIK) 

maratonika Barta

Máte-li pocit, že zde slyšíte i něco z Máchy, nemýlíte se. Jinak jsou všechny české texty dílem Dana Bárty a dvěma anglickými obohatila toto CD Alžběta Plívová ( LANGUAGES a MARATONIKA).

Song PRUHY III zaujme sílou myšlenky a možná i hudebním doprovodem, kde tóny klavíru střídající se v pravidelně se opakujících motivech, jako by samy tvořily pruhované pozadí k baladě o bráně milosti podpírané věčností. Bráně, která jen zdánlivě připomíná zlatou bránu, na kterou jsme si hráli jako děti.

To že má být milost jako brána (brána věčně otevíraná) brána k dětskému hradu
v truhle půdy nade náma, kde mlčí Táta, divná Máma, v Pánu syn i nelida Duch
Těm se jeví jasné, že jediné, na čem záleží je pomíjení
Jim se jeví jediným. Na něm záleží svaté.
(refrén PRUHY III)

A Bárta si hraje dál, ve skladbě B´ARTAGNAN zve na pomoc postavy hrdinů z románů a filmů a důvtipně, se spravedlivým ciferníkem vás provede v čase světem fantazie. Při poslechu této písně tedy rozhodně nebudete sami – a Šedý Dorian vás bude bavit! Zdařilá pohodovka včetně lehce staccatové, rytmické a svižné hudby, která by si určitě zasloužila prostor i v rádiích, kde by provzdušnila stojaté vody ustálených setlistů.

Závěrečná OPÝŠEMÉ INAŠÍ je filosoficko – psychologickou tečkou tohoto alba, obsahujícího hudbu složitou a příběhy spletité, jazyky cizí a přesto srozumitelné, myšlenky druhých, které mohou být i našimi.

Zapomenout v míru s tím, že přijímám, že doma si sám
můžeš hrát a každý před sebou jen se předvádět by měl?
Na viděnou, vážně díky, že nasloucháš – a odměnou tvou
nechť jsou píseň složitá a příběh spletitý.
(OPÝŠEMÉ INAŠÍ)

Hlas Dana Bárty hladí, jemně jako motýlí křídlo v nížších polohách a drsně, asi jako  jazyk kočky, v polohách vyšších. Ale pořád je to příjemné a vy víte, že to s vámi myslí dobře. Profesionální hudební doprovod tvoří základ specifickým, neustáleným slovním spojením a veršům a dá se říci, že výsledkem je stavba nejen estetická, ale i docela dobře obyvatelná. Však ji také střeží další Anděl! 

dan barta 01

Na obalu Maratoniky jsou díky asociacím fotografa Jakuba Klima hudebníci zahrabaní po prsa v písku s pouštními brýlemi na očích. Civilizace, poušť, prach - to je to, co bylo prvotním motivem a vedlo k finální podobě fotografie. I další fotky uvnitř bookletu zobrazují fantaskní krajinu s prvky skutečna. Booklet obsahuje texty všech písní a v závěru také poděkování všem zúčastněným a zainteresovaným. 

Maratonika pisek

Informace o albuwww.supraphonline.cz/album/47813-maratonika )
S pozměněnou sestavou skupiny Illustratosphere natočil zpěvák a textař Dan Bárta novou desku Maratonika. Bártu doprovází v sestavě Filip Jelínek (klávesy, trombón, perkuse), Robert Balzar (kontrabas, basa), Míra Chyška (kytara) a Jiří Slavíček (bicí). Vzhledem ke změnám v nástrojovém obsazení Illustratosphere se podle Bárty těžiště hudby na Maratonice trochu více posune ke kytarovému vyjadřování. "Na náš standard jsme udělali poměrně dost vokálů. Album je pestré a v zásadě tvrdší a sdělnější a stručnější." Dan Bárta se o autorství písní podělil především s Filipem Jelínkem.

Maratonika
Dan Bárta, Illustratosphere

maratonika obal

Vokály: Dan Bárta
Klávesy, trombón, perkuse, vokály: Filip Jelínek
Kytara: Miroslav Chyška
Kontrabas, basa: Robert Balzar
Bicí: Jiří Slavíček
Celková stopáž: 39:41
Počet skladeb: 9
1./ Dokud se někdo dívá 04:54, 2./ Languages 03:21, 3./ Romantik Lyrik 03:53 4./ Maratonika 04:33 5./ Denně 04:54 6./ Pruhy III 03:56 7./ Oblaka dobra 05:20 8./ B'Artagnan 04:36 9./  Opýšemé inaší 04:14 
Datum vydání: 28. 10. 2013
Hodnocení: 95%

Autorem fotografií je Jakub Klimo
zdroj: www.danbarta.cz
www.facebook.com/illustratosphere?fref=ts
www.kontraproduction.cz  

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Veronica Monet: Vědomá prostitutka

prosti200Je to jako kdybyste nahlédli pod střechu luxusního nevěstince. Jakobyste nahlédli někam, kde se beze zbytku uspokojují mužské touhy. Kde i pro nejdivočejší představy najdete tu pravou společnici. Je to kniha, která pro podobné hrátky dodá odvahu i vá...

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

Lon Chaney – muž tisíce tváří

lon chaneyPrvního dubna uplyne 129 let od narození filmového herce Lona Chaneyho – muže, jenž byl průkopníkem v oblasti hororu a hrůzy. Byl to právě on, kdo uvedl horor do americké kinematografie. Svět ho znal pod vyst...