Mimetičtí hadi - recenze

Mimetičtí hadi - recenze

Tisk

Mimeticti hadi 200Povídkový soubor Evy Hölzelové s názvem „Mimetičtí hadi“ je klasický příklad knihy z kategorie „na dovolenou“. Chcete-li čtivý, nenáročný text plný zvláštních, ale vždy tak nějak povědomých postaviček, sáhněte po tomto titulu.

 


Kdo zná autorčin rukopis, nebude zklamán, „Mimetičtí hadi“ do její tvorby zapadají jako dílek skládačky. Proud textu vás unáší zápletkami, které jsou nejen zábavné, ale zároveň také ironizují skutečnost kolem nás. Někdy jsem při čtení měla dojem, že mě ten proud unáší trochu rychleji, než bych chtěla. Knihu jsem tak přečetla jedním dechem a byla jsem z textu příhodně „vyklopena“ – povídkou o sjíždění rozvodněné řeky. Povídky jsou však pro rychlé tempo stvořeny, snad krom „Pana Broučka“ a „Sochy svatého Šebestiána“, jež v sobě kumulují více melancholie až tísnivosti, než je pro sbírku charakteristické.

Mimeticti hadi
Kniha je vyvážená. Jsou v ní jak místa, jež vás rozesmějí, tak i taková, která vás až zarazí na místě svou náhlou konfrontací s realitou postav, které ji prožívají.

Zastavme se ještě krátce u postav jako takových. Takřka každá je nějakým způsobem výrazná, ať svým způsobem života (muž chovající mimetické, tedy stejně vypadající, avšak odlišné druhy hadů) nebo tím, co prožívají (pár starající se o podivnou neznámou rostlinu). Většinou však reagují na skutečnost zvláštně. Nechávají se velmi často svést na falešnou stopu nebo za správné považují něco jiného, než byste od běžných postav očekávali. Anebo, jako v případě vodácké povídky „Dráchov nebrat!“, se situace obrací. Takřka nezkušení vodáci vzdor strachu z prakticky nesjízdné řeky pokračují dál a dál po proudu, ač by se ve skutečném světě obrátili na podpatku a při pohledu na vodu vařící se v peřejích jeli domů.

Je takovéto chování promyšleným záměrem, který nám má sdělit cosi hlubšího o tom, jak se my sami stavíme k situacím, jež nás potkávají? Má název souboru „Mimetičtí hadi“ odkazovat na to, že dvě podobně vypadající situace nemusejí vždy být obě stejné a v jedné by možná bylo nasnadě se bát trochu více? Nebo jde jen o pouhou povídkovou nadsázku, aby došlo častěji k humornějším situacím? Rozhodnutí už nechám na čtenářích. Jisté však je, že se u této knihy určitě nudit nebudete.

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

zbor perexModerátor a organizátor kulturních vystoupení Jiří Zbořil jezdí po republice s Divadlem Evy Hruškové, s Janem Přeučilem nebo se zpěvačkou Marcelou Březinovou. „Je vidět, že lidé byli dlouho doma a strašně jim chybí sociální kontakt - pobavit se, dá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Monology vaginy: „lascivní“ název s hořkým obsahem

monology vaginy perex

„Člověk má strach to vyslovit. ‚Vagina.‘ Ze začátku máte pocit, jako byste se museli probourat neviditelnou stěnou. ‚Vagina.‘ Cítíte se provinile a bídně, jako by se vás za to c...


Literatura

Enneagram jako dokonalý návod na lidskou duši

EnneagramNení vůbec jednoduché vyznat se v lidské duši. V jednání, které je pro nás osobně nepochopitelné. A něco, co je pro nás tak přirozené, je pro druhého španělskou vesnicí. Devět osobnostních typů, devět tváří lidské duše, jednoduše enneagram v další s...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Metoda doktora Téra a profesora Péra, psychiatrie podle E.A.Poea

Poe perexV těchto dnech přichází do kin filmová adaptace povídky „Metoda doktora Téra a profesora Péra“ od slavného hororového klasika Edgara Allana Poea. Film dostal název Podivný experiment a vedle výborného obsazení nabízí napínavý příběh i hrůzostrašnou at...