Slavný trenér Alex Ferguson poodhalí taje svého řemesla ve vlastní biografii Můj život

Slavný trenér Alex Ferguson poodhalí taje svého řemesla ve vlastní biografii Můj život

Tisk

fergus 200Jméno trenéra Alexe Fergusona zná každý opravdový fotbalový fanoušek na světě. Legendární trenér, který strávil neuvěřitelných dvacet šest let v Manchesteru United, je uznávanou personou, byl poctěn titulem Sir a svým dlouholetým působením u jediného týmu se stal světovým unikátem. Ačkoli už o něm bylo sepsáno několik biografií (česky vyšla třeba ta od Franka Worralla s názvem Fergie a jeho říše divů, která je poměrně zdařilá), on sám svůj ucelený příběh nabídl teprve v roce 2013. Český čtenář se s ním může díky nakladatelství Mladá Fronta těšit od roku letošního.

Jelikož už Ferguson kdysi vydal knihu s názvem Managing My Life, v té aktuální s názvem Můj příběh se v drtivé většině věnuje působení právě u jednoho z nejslavnějších velkoklubů nejen na britských ostrovech, ale na celém světě. Při jeho čtení si je ovšem nutné uvědomit jednu zásadní věc – píše ho sám Sir Alex, což znamená, že na všechny věci máme k dispozici pouze jeho náhled, tudíž ve všem není objektivní a stoprocentně se drží své zásady, že své hráče je potřeba chránit. Pokud tedy patříte mezi jeho odpůrce, připravte se na to, že s ním mnohdy nebudete souhlasit.

Je pravda, že čtenáři chvíli trvá, než si zvykne na to, že kniha není psána chronologicky, ale hodně volně a autor si přeskakuje od tématu k tématu, jak ho to zrovna napadne. Postupem času už se s tím ale sžije a nemá problém se orientovat. Částečná chaotičnost je ovšem bohatě vykoupena tím, že zájemce se tu dočte, co vlastně obnáší trénovat takový kolos. Zjistí tu, že rozhodovat o tom, kterého hráče koupí, kterého prodá, kam ho postaví, není vůbec jednoduché, dále tu nechybí ani poznámky o tom, jak přistupovat k hráčům po vyhraném utkání, jak po prohraném a vůbec o tom, jak se k nim vlastně chovat.

fergus 2


Jelikož kapitoly jsou poměrně krátké a vše je napsáno dost čtivě, není si nač stěžovat. Některé jsou navíc pojmenovány podle nejvýraznějších hráčů United (např. Ronaldo, Beckham, Scholes, Giggs, Rooney, van Nistelrooy atd.), takže se na několika stránkách dostane i na tyto hvězdy. Nečekejte však žádná skandální nebo pikantní odhalení, protože se tu spíše mluví o jejich přístupu ke hře, psychice a chování. Je ovšem nesmírně zajímavé číst mezi řádky a skládat si dohromady tu mozaiku vztahů, kterou s těmito hráči Ferguson měl a vlastně dosud má.

Nejpřínosnější na knize je pro fotbalového fandu ale ten fakt, že si při jejím čtení uvědomí, jak moc jiný je fotbalový svět v Británii, jak moc jednotlivé kluby znamenají pro své příznivce, kteří si kvůli nim mnohdy odepřou spoustu jiných věcí a také to, že v Premier League je rivalita mezi některými týmy opravdu neskutečná a s našimi se vůbec nedá srovnat.      

Dobře je také to, že slavný kouč tu bez obalu konečně uvede na pravou míru, jaké má vztahy s ostatními kolegy a jak to vlastně je s jeho dlouholetou „válkou“ s lodivodem Arsenalu Arsénem Wengerem. Neopomene připomenout ani to, koho si nejvíce váží, koho naopak moc nemusí a který rozhodčí ho vytáčel po celou kariéru.  Přesně kvůli těmto informacím se taková kniha čte. Milovníci čísel navíc ocení fakt, že v posledním oddílu jsou uvedeny veškeré statistiky a výsledky klubů, u nichž Ferguson působil jako trenér. A chybět nesmí ani poměrně bohatá obrazová příloha.

Nenáročné, příjemné a zároveň přínosné čtení tak kazí jedině fakt, že se tu Ferguson v podstatě ani slovem nezmíní o legendárním finále Ligy Mistrů v roce 1999, které proslulo infarktovým obratem v závěrečných minutách. Zrovna tento zápas je na téma psychologie trenérství a změny taktiky během zápasu jako dělané.  Někomu pak možná může vadit i to, že ani o tom, jak přebíral od královny šlechtický titul, tu nepadne žádné slovo, tudíž se nezasvěnec bohužel nedozví, jak taková akce probíhá.

Můj příběh je pro každého fotbalového fanouška takřka povinností, protože podobných náhledů do zákulisí tak velkého a mocného klubu mnoho není. A je úplně jedno, jestli vám Ferguson přirostl k srdci, nebo ne, protože některé myšlenky jsou univerzální a měli by se jimi řídit prakticky všichni trenéři na světě. Kniha se dá doporučit i svátečním čtenářům, protože jazyk je jednoduchý, je psána svižně a čtivě a nemusí se u ní moc přemýšlet. Hledáte-li tedy nějaké čtení (nejen) na léto, které by vám zpříjemnilo volné chvíle někde na výletě nebo u vody a nechcete sáhnout po detektivce, je biografie Sira Alexe Fergusona takřka ideální volbou.

fergus 1

 

Název: Můj příběh (původní: Alex Ferguson: My autobiography)
Autor: Alex Ferguson
Žánr: Sportovní biografie
Překlad: Milan Lžička
Počet stran: 358
Vydalo nakladatelství Mladá Fronta v roce 2014
Hodnocení: 80%

Zdroje k fotkám: InSoccer, Goal, Atomicsoda

( 1 hlas )

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já už si tu jízdu chci jen užívat, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci 200Na scéně Severočeského divadla v Ústí nad Labem je Radek Krejčí řadu let. Vedle oper a operet se objevuje i v muzikálech jako jsou Cikáni jdou do nebe, Noc na Karlštejně nebo Limonádový Joe. Přitom se nebrání ani dalším pěveckým příle...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hrdlořez František Kotleta představuje svou novinku Perunova krev I.

Perunova krev obalkaHoldujete-li pikantnímu, peprnému a šťavnatému masu, tak se zakousněte do Kotlety. Františka Kotlety. Tento řeznický autor nám servíruje své nové dílo – Perunova krev I

 ...


Literatura

Jedna kniha, jedna velká změna aneb o cestě k lepšímu životu

sexyDieta perexMáte pocit, že se váš život točí ve stereotypech, upadáte do stavů únavy, vyčerpání a chybí vám energie? Pak vám může pomoci kniha, kterou napsala mladá autorka Kris Carr. Je o tom, jak změnit svůj život pom...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...