Pohádky pro neposlušné děti

Pohádky pro neposlušné děti

Tisk

pohad 200Mám ráda hezké věci. Proto se hezkými věcmi obklopuji. Mám ráda hodné lidi, proto se snažím být v jejich společnosti, je – li to trochu možné. Mám ráda hodné děti. Ale hodné děti děláme my – dospělí. Dobrým příkladem, důslednou výchovou, vzory, a pokud je to nutné, tak i spravedlivými tresty.


Neměla jsem nejmenší představu, co kniha s názvem Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče skrývá. A přesto, že obrázek na obálce na mě nepůsobí vůbec pozitivním dojmem, vzala jsem ji do ruky. Nu což, je – li to kniha pohádek pro faktická zlobidla, a má být návodem, jak si s nimi poradit, musí být i obrázky patřičně odstrašující. A tahle kniha je plná obrázků takového ražení. Autor knihy, Dušan Taragel, slavil s knihou velké úspěchy na Slovensku a poté byla přeložena i do češtiny, aby si i čeští rodiče věděli rady.

Úvodní Upozornění říká, že kniha obsahuje mnoho praktických a užitečných návodů, jak si poradit s neposlušnými dětmi a jak se chránit před jejich vyváděním. Autoři se však zříkají odpovědnosti při aplikaci předložených modelových situací na jakýchkoli dětech. Jako rodiče máme dodržovat čtyři jednoduchá pravidla, z nichž to poslední říká: nejlépe bude, když děti necháte, aby si knihu přečetly samy. A co tady vlastně mohou najít? Například takové skvosty jako Pohádka o líném Toníkovi, Pohádka o Věrce, která se dloubala v nose, Pohádka o Anče, která se nemyla a smrděla, Pohádka o Bětce, které bylo všechno k smíchu, Pohádka o Lidce, která stále žalovala, Pohádka o chlapečkovi, který při jídle mlaskal, Pohádka o žravém Petříkovi, Pohádka o Dušanovi, který stále brblal a odmlouval a dalších šest pohádek.

Přiblížím vám jednu z nich: Anča byla milé děvče, ale nechtěla se mýt a smrděla. I její hračky a postýlka byly špinavé a její starostliví rodiče si s ní nevěděli rady. Ani paní učitelky ze školky s tím nic nesvedly a rodiče se začali navzájem obviňovat, čí je to vina, že je jejich dcera taková šmudla. Anča se lekla, že vymýšlejí plán, jak ji přimět k tomu, aby se umyla a zalezla pod svoji špinavou a smradlavou postel. Druhý den přišel pan ředitel a oznámil rodičům, že Anča nesmí chodit do školy, protože špinavé a smradlavé děti do školy nesmí. Rodiče byli opravdu zoufalí a rozhodli se, že rázně zakročí. V noci Anču naložili a odvezli za město do starého chlívku, tam ji nechali a odjeli. Nechtěli neustále poslouchat výtky od lidí, že je jejich dcera smradlavá a špinavá. Každý týden ji navštěvovali, říkali jí novinky a nosili jí jídlo a pamlsky. A tak to zůstalo. A lidi, kteří ji znali, říkali, jak je to milé a slušné děvčátko, ale protože se nechce mýt a smrdí, musí zůstat zavřená v chlívku. A tím pohádka končí.  Překvapivé řešení, nemyslíte? A takových perel je tady celkem čtrnáct.

Pomocný slovník pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče nás seznámí s pojmy jako jídlo, návštěva, škola, mouchy a dozvíte se tu třeba kdo je Krum, Momo nebo Profesor Samojed a spoustu dalších osob a činností. Součástí knihy je i Test neposlušnosti s vyhodnocením a hned za ním kapitola Přesvědčovací argumentář, ve kterém najdete rady, co si počít, když dítě nechce jít spát, když si utírá nos do rukávu, když zapomene na ulici pozdravit nebo třeba nechce ráno vstávat. No, řekněte, strašili byste dítě, když zapomene pozdravit tím, že mu odmontujete brzdy z kola, nebo když nepůjde spát, že mu strčíte plyšového medvěda do trouby a upečete ho?

Mě tenhle legendární slovenský bestseller, který má tisíce nadšených fanoušků, ani trochu neoslovil. Ale každý ať koná podle svého gusta. Já však raději zůstanu u těch osvědčených metod, které na nás aplikovali naši rodiče. Ničím nás nezastrašovali, hračky nám nepekli, a protože nám věnovali dostatek času, neměli jsme jako děti potřebu zlobit nebo si prosazovat svoje na každou cenu. Pohádky nám četli od Boženy Němcové a pro naše občasné zlobeníčko měli pochopení.    

pohad 1

 


Název: Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče
Autor: Dušan Taragel
Žánr: Beletrie pro děti i dospělé
Ze slovenského originálu přeložili: Kristýna Zelinská, Miroslav Zelinský a Johana Zelinská
Redaktorka: Magdaléna Čechová
Obálka a typografická úprava: Braňo Matis
Sazba: Jaroslav Bulíček
Vydal: Host – vydavatelství s.r.o., Brno
Rok vydání: 2014, druhé, rozšířené vydání, 999. publikace, vázaná
Počet stran:  184
ISBN: 978-80-7491-068-5

Host Brno Pohádky pro neposlušné děti

Zdroj foto: Host Brno

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristýna Trpková: „Já se pořád víc než za spisovatele považuju za čtenářku, takže svoje knihy píšu hodně intuitivně.“

kristyna trpkova 200Kristýna Trpková žije v Holicích. Pracovala jako disponentka zákaznického servisu, nyní se věnuje péči o tři malé děti. Od sedmi let hraje na klavír, kromě toho ve volném čase ráda zpívá, jezdí na kolečkových bruslích nebo peče. P...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V Palokaski začíná být hodně nebezpečno

noora perexBěhem minulého roku jste mohli v knihkupectvích narazit na novou sérii severské krimi, kde hraje hlavní roli dění ve finském městečku Palokaski. Zatímco v prvním díle se řešilo podivné zmizení studentky Laury, ještě na konci minulého roku jste se m...


Literatura

Udělejte si doma nějakou vietnamskou specialitu

vic nez jen vietnamska kucharka200Vydavatelství CPress vydalo nedávno knihu s názvem Víc než jen vietnamská kuchařka. Jak vypadá a co vše v ní najdete? To vám prozradí tato recenze.

 

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Kozímu příběhu nepomohl ani sýr

kozi pribeh se syremPřed čtyřmi roky natočil Jan Tománek Kozí příběh - pověsti ze staré Prahy a kolem nerozlučných protagonistů, Kuby a jeho mluvící kozy (ale nikoli tak užvaněné jako osel ve Shrekovi), rozvinul napínavé ...