Kouzelná zvířátka na dobrou noc

Kouzelná zvířátka na dobrou noc

Tisk

kouz 200Pro rodiče je vždycky dobrým pomocníkem kniha, která pomůže ve výchově dětí. V té emoční, citové, v rozvíjení emoční inteligence dětí. Navíc když je to pohádková kniha, u které se budou bavit, těšit i relaxovat i rodiče. Je to něco na způsob klasických bajek, ovšem… Bajky zůstanou navždy bajkami, ale dnešním dětem už mohou připadat příliš těžké a nesrozumitelné. Liška a sýr, zajíc a želva… Bylo od autorů opravdu dobrým nápadem vzkřísit opět tento zapomenutý literární, mytologický a historicky velmi cenný žánr.

Kouzelná zvířátka nabízí nejen poučný příběh vsazený do dnešní doby, ale také následné meditace a rozjímání nejen nad samotným příběhem.
O Kouzelná zvířátka se podělili tři autoři, Lou Kuenzler, Sandra Rigby a Andrew Weale, kteří se společnou tvorbou pohádek už zkušenosti mají. Každý z nich napsal některé a jako čtenáři nemáte šanci poznat nějaký výrazný rozdíl ve stylu. Tak jsou sehraní. Jako by vše napsal jeden jediný člověk.
Miluju knihy, kde je více autorů, a přitom to vůbec nepoznáte. Vždycky pak musím přemýšlet, jakým stylem to asi psali a hlavně… co se asi honilo hlavou všem spoluautorům, když si navzájem četli svá díla? No… to je úplně vedlejší myšlenka, vraťme se zpět ke Kouzelným zvířátkům. Zkraje knihy tu najdete několik cenných informací o mytologii zvířat, text, který ocení jak děti, tak především rodiče. Takový výlet do historie…
Co je však na této knize nejpozoruhodnější, je její přidaná hodnota. Nejen pohádky s poučením, ale část před samotnými příběhy a také část po nich. Věnuje se promluvě k rodičům, umožňuje jim opět hledat vlastní fantazii a naučit je, jak toto umění snění probudit ve svých dětech.
„Vydejte se společně se svými dětmi do světa, kde potkáte neobyčejná kouzelná zvířátka. Příběhy v této knize pomohou vašemu dítěti napojit se na moudrost a krásu světa zvířat. Vyprávějí nejen o jejich síle, ale také o odvaze a houževnatosti. Děti s jejich pomocí přijdou na to, jak věřit svým schopnostem, jak vytrvat, když se jim nedaří, a jak si vzájemně pomáhat v rodině i mezi přáteli…“
Jsou to pohádky, kterými dětem dáte víc, než se vám zdá…a pokud se společně začtete a zasníte v následných meditacích a otázkách, získají děti nejen schopnosti věřit sami sobě, ale také sami v sobě najít pomoc pro chvíle, kdy jim třeba bude ouvej. Navíc obrázky, které knihu doprovází, jsou jen zdánlivě jednoduché – ve skutečnosti probouzí fantazii a poskytují knize další rozměr. Třeba i touhu si o obrázcích povídat!

kouz 1


Důležité je, jak autoři upozorňují, být před čtením uvolnění a příjemně naladění. O to se postará samotný začátek příběhu. Posuďte sami…. Poslouchat něco takového před spaním musí být čirá slast:

„Uvolněte se, zavřete oči a představte si, že jste hluboko v dračí jeskyni. Všude kolem vás jsou třpytící se narovnané komínky zlaťáků, zářivé šperky a nablýskané zlaté a stříbrné poháry. Tohle je vyprávění o drakovi Dimitriji. Měl obrovská zelená křídla a skvrnami posetý ocas, dlouhý jako had. Dovedl chrlit oheň a měl veškeré bohatství, jaké si jen kdo mohl přát. Dimitrij však stále neměl to, co doopravdy chtěl. Poslechněte si, co se přihodilo.“
Rozjímavý a dojemný příběh je o přátelství a osamělosti. Kouzelná poselství na konci knihy pak dovedou dítě k samotnému přemýšlení nad situací, ve které byl drak a jeho přátelé, a třeba si můžete popovídat i o tom, kdy jste byli vy sami v podobné situaci. Kniha je doprovázena nádhernými obrázky, které jsou na první pohled velice jednoduché, ale o to lépe a snadněji díky nim vklouznete do světa fantazie, do samotného příběhu, který se začne naprosto sám a nenásilně odehrávat v naší mysli, bez toho, aniž by ilustrátor nějak tvrdě ovlivňoval mou představu o tom, jak vypadal drak Dimitrij nebo klokánek, který neuměl skákat. Vše najednou ožívá… samo.
Knížka děti velmi zaujala a naznačila mi, jakým způsobem v dětech pěstovat jejich vlastní fantazii tak, aby ji považovaly za celoživotní výhodu, nikoliv slabost, ze které je třeba dospět. Meditace a relaxace je toho důkazem.
My, dospělí, už ji neumíme… a proto trpíme… naše duše trpí, protože už si neumí ulevit. Nebo je ona úleva do světa fantazie společensky nepřijatelná, protože už jsme přece dospělí.
Kdepak, všechno je jinak – Kouzelná zvířátka vás naučí znovu snít!

Autoři: Lou Kuenzler, Sandra Rigby, Andrew Weale
Originál: Magical Animals at Bedtime
Přeložila: Lucie Moučková
Originál: 2013, Watkins Publishing Limited
České vydání: 2014, Synergie Publishing SE


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radek Šubrt: „Důležité je, že jíst se bude vždycky!“

radek subrtS šéfkuchařem luxusních restaurací Radkem Šubrtem se v těchto dnech můžete potkávat na televizních obrazovkách, kde vystupuje jako jeden z porotců kulinářské show Masterchef. Co si o ní myslí? Jaké je jeho oblíbe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Uvědomte si, jak se loví hlupáci

jak se lovi hlupaci perexManagement Press před pár dny vydalo knihu dvou nositelů Nobelovy ceny za ekonomii George A. Akerlofa a Roberta J. Shillera s výstižným názvem Jak se loví hlupáci: Ekonomie manipulace a klamu. Čtenářům by měla pomoci, ...


Literatura

Další poutavý thriller od Davida Younga - Dítě Stasi

dítě stasi perexVýchodní Berlín, rok 1975. Otázky jsou nebezpečné, odpovědi mohou zabíjet.

 

 

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Dánská road-movie „Spi, děťátko, spi“ jde až na dřeň

detatko 200Žánr road-movie máme asi obecně spojený s nějakou americkou bláznivinou, jejíž protagonisté jsou během své cesty zahaleni nejmíň v alkoholovém oparu a mají na svědomí naprosté šílenosti. Dánský příběh, poslední z řady Severské kultovní filmy, které...