Jak vychovávat děti – zásady úspěšné vladařky

Jak vychovávat děti – zásady úspěšné vladařky

Tisk

MACHIAVELLI 200Každý, kdo někdy vychovával děti, ví, co je to za dřinu a kolik emočně náročných situací a případně žaludečních vředů může taková adrenalinová aktivita otevřít. Suzanne Evansová, matka čtyř dětí, o tom ví své. Získala doktorát z historie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, pracovala jako rozvodová právnička a novinářka pro New York Times, Los Angeles Business Journal a další periodika. Píše příspěvky na internetové stránky The History Channel a je autorkou blogu o vaření pro rodiče a děti The History Chef. Záliba v historii jí pomohla řešit výchovu vlastních dětí. Při čtení nejznámější knížky italského filozofa Niccola Machiavelliho – Vladař a dalších knížek radících, jak uplatnit Machiavelliho rady v dnešním světě (např. zábavná knížka Stanleyho Binga What Would Machiavelli Do?: The Ends Justify the Meanness), ji napadlo aplikovat je ve výchově svých dětí, které …„právě teď skáčou po postelích, bouchají dveřmi, házejí na podlahu plné hrsti ovesných vloček, hašteří se, vřískají, perou se…“ Díky Machiavelliho radám najednou viděla svůj vztah s dětmi v novém a dynamickém světle. Přestala prosit své děti, aby byly zdvořilé, uctivé, slušné a vlídné, aby začaly poslouchat a začala to od nich důsledně vyžadovat. Z usmýkané a poražené soudobé matky se stala mírumilovnější, klidnější a osvícenější máma. Nestalo se to přes noc a neobešlo se to bez karambolů, které s humorem popisuje, ale kýžený výsledek se posléze dostavil. Myšlenky středověkého učence došly nového uznání. A lze s nimi plně souhlasit:

 


- Přílišná velkorysost je nebezpečná: dobrý vládce vymezí hranice.
- Dva nejdůležitější základy každého státu jsou rozumná pravidla a pevná kázeň.
- Vládnout v nově získaném knížectví je obtížnější než v dědičném (aneb jak na nevlastní děti).
- Je nesmírně důležité, aby dítě ve vnímavých letech slyšelo chválu nebo odmítnutí každého svého činu (význam pozitivního posílení).
- Vladař by měl studovat činy význačných mužů (učení příkladem).
- Liknavost nás často připraví o příležitost (jak se naučit rozvrhnout síly a neodkládat úkoly).
- Porušit pravidlo je někdy nejlepší způsob, jak ho prosadit.
- Vybírejte si bitvy, do nichž se pustíte (zvažujte, zda nevýhody vašeho jednání nepřevýší výhody).
- Nejlepší pevnost, jakou může vladař mít, je láska jeho poddaných.
- Vladař musí být nečestný, pokud mu to přinese prospěch.
- Vnitřní odpor je nebezpečnější než útoky zvenčí.
- Rozeznejte schopné a postarejte se o jejich věrnost (aneb jak najít a udržet spojence).
- Přijímat skutečnost takovou, jaká je.
- Na životní trápení je třeba odpovídat humorem. Atd. Autorka vychází z Machiavelliho poučky, že ve všech městech a u všech národů existují a vždy existovaly stejné touhy a vášně. Tato poučka platí jak pro renesančního knížete, tak pro soudobé rodiče snažící se vychovávat spokojené a ukázněné děti. Domnívám se, že Machiavelli by měl být zařazen mezi povinnou četbu nejen pro rodiče, ale i pro novodobé politiky. Při pochopení a důsledné aplikaci jeho rad by se nám mohlo docela ulevit a spokojeněji žít. Autorka každou myšlenku rozvíjí a na příhodách se svými dětmi ukazuje její postupné pochopení a aplikaci do praxe.


Na závěr knížky jsou zařazeny tři dodatky. V prvním dodatku je zařazen test „Jste machiavelistická matka?“ Podle počtu získaných bodů se můžete zařadit do jedné ze tří kategorií a třeba v sobě objevit vnitřního vladaře. Druhý dodatek je určen dětem, aby pochopily, co se to s mámou po přečtení této knížky stalo a jak toho mohou v machiavelistickém duchu využít. A ve třetím dodatku je jako bonus uveden recept na Machiavelliho makarony se sýrem.

Knížka je psána svižným stylem, je humorná, s potřebným nadhledem. Je určena všem zájemcům, kteří právě vychovávají své či cizí děti. Češi jsou známí přísnějším přístupem k výchově svých dětí, takže se nám občas mohou zdát problémy americké matky trochu přehnané, ale nemusí trvat dlouho a i my se můžeme stát stejně bezradnými rodiči s kultem dítěte (jak již dávno varoval Zdeněk Matějček) a bez vymezených hranic.  Laskavá přísnost je naší nadějí. (A taky humor, jak připomíná jiná, slavná americká autorka Betty MacDonaldová ve svých knížkách o paní Láryfáry).

MACHIAVELLI

Název: Machiavelli pro mámy (z anglického originálu Machiavelli for Moms)
Autorka: Suzanne Evansová
Přeložila: Hana Antonínová
Žánr: próza – beletrie   
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2014
Počet stran: 224

Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Dobrovský, s. r. o.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Krejčí: Projekt Kruanova dobrodružství je nyní v rukou fanoušků

Krejci perexV souvislosti s propagací projektu chystané adaptace legendárního českého komiksu z časopisu ABC Kruanova dobrodružství jsem měla možnost hovořit také s jedním z jeho autorů, nadšencem a režisérem Tomášem Krejčím. Právě on je jedním z hlavních in...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fe...


Literatura

Průvodce kulturním děním přináší početná překvapení
ImageNakladatelství Academia připravilo mohutnou dvojsvazkovou encyklopedii Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967, kde čtenář nalezne kdejaký údaj o tom, v jakých podmínkách ...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Letošní FEBIOFEST skončil

febiofest logo perex
FEBIOFEST, rozsáhlá mezinárodní přehlídka filmů, doplněná posléze i soutěžní sekcí, se nejprve konal v Praze (již v roce 1993); později se rozšířil do dalších měst. Zve nejen na stovky filmů, uváděných v řadě tematických ...