O schůzce, která se vlastně neuskutečnila

O schůzce, která se vlastně neuskutečnila

Tisk

Rendez vous 200Přestože se román Deborah McKinlayové jmenuje Rendez-vous v Paříži, nejde vůbec o milostné randění v městě nad Seinou. Ti dva, o nichž je řeč, se do francouzské metropole spolu vůbec nedostanou. Na rendez-vous dorazí jen jeden. Román je totiž o něčem jiném – o hledání sebe sama a nalezení životní rovnováhy.


Pojďme pěkně od začátku. Milovnice románů, Angličanka Eva Petworthová, bezděčně napíše americkému spisovateli Jacksonu Cooperovi e-mail, v němž mu pochválí jedinou scénu z jeho posledního románu, která ji oslovila nejvíc – hlavní hrdina si v ní pochutnává na šťavnaté broskvi.  Američan jí kupodivu odpoví a začnou si dopisovat, věřte či nevěřte, o své vášni k vaření. Přes vaření a jídlo jako takové se poznávají víc a víc a díky této chuťové buňky dráždící korespondenci si sami ujasňují, co je a není důležité v jejich životech.


Oba v okamžiku sbližování řeší velmi složité situace. Jacksonovi zkrachovalo druhé manželství. Ač je oblíbený spisovatel a má řadu obdivovatelek, není se svým životem spokojen.  A krach posledního vztahu mu přinesl nečekané trauma – nepíše, nejde mu to, nechce se mu, hledá tu pravou, ukájí se ve vaření, je zablokovaný… Na druhé straně oceánu Eva bojuje sama se sebou – měla komplikovaný vztah s matkou, který přinesl řadu psychických problémů. Bojí se života vně domácích stěn. Autoritativní matka, která nedávno skonala, je i příčinou složitého vztahu Evy s vlastní dcerou, s kterou si vůbec nerozumí, nechápou se. Nad Evou jako kdyby stále visel stín její matky.

Rendez vous


Oba hlavní aktéři jsou osamoceni, i když je kolem nich přelidněno. Oba si hledají pevný bod, od kterého by měli začít opravdově žít, naplňovat vlastní touhy, zachránit se! A recepty, které si posílají přes oceán, jim v tom významně pomáhají, aniž si to ti dva zpočátku uvědomují. Potřebují se a slibují si rendez-vous v Paříži. Nakonec dorazí jen jeden – Jackson. Je mrzutý, že Eva nedorazila, ale výlet do Evropy mu přinesl zásadní rozhodnutí, co dál…


Něžný román o dobrém jídle, dalo by se napsat. Je pravdou, že velmi aktivuje čtenářovy chutě. Ale není jen o jídle. Jedinečně řeší problém kdekoho z nás – jak se vymanit z vlivu autoritativního člena rodiny, jak se osvobodit od předsudků a rodinných zvyklostí, jak se postavit na vlastní nohy a včas přestřihnout pupeční šňůru. S tím má dnes problém kde kdo. A dá se to řešit přímo elegantně. Třeba přes dopisování si s člověkem, který dokáže vnímat a cítit obdobně a nesnaží se vnutit druhému vlastní chutě. Mistrně napsaný román přeložil Petr Mikeš.


McKinlayová, Deborah: Rendez-vous v Paříži

Vydalo: Fortuna Libri, Praha 2014

Počet stran: 224

ISBN 978-80-7321-811-9

Hodnocení: 85 %


Zdroj foto: nakladatelství


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dětem může pomoci i čtení o smutku

ivana janisovaRozhovor se spisovatelkou a dětskou psycholožkou Ivanou Janišovou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Stojí pokračování Ready Player One za to?

ready player two 200V loňském roce spatřilo světlo světa pokračování pro mnohé kultovní knihy Ready Player One: Hra začíná s názvem Ready Player Two: Nová hra začíná, jejímž autorem je Ernest Cline.

 

...

Literatura

Nahlédněte do bradavické knihovny

FvPV200Nakladatelství Albatros ku příležitosti dvacátého výročí od vydání prvního dílu Harryho Pottera znovu vydává všechny doposud zveřejněné knihy. Jedněmi z nich jsou i učebnice z bradavické knihovny – Famfrpál v průběhu věků a Fantastická zvířata a kde je na...

Divadlo

Zelenavý ptáček přebírá v Divadle VILA Štvanice Gozziho bláznivě pohádkovou zábavu

Zelenavy ptacek200Láska ke třem pomerančům předá v sobotu 24. února vládu Zelenavému ptáčkovi. Akcí nazvanou Gozziho vývar se Geisslers Hofcomoedianten loučí s nejstarší inscenací na svém repertoáru, Láskou ke třem pomerančům. Její volné pokračování, ...

Film

Kdo bude první vrahem pokřivených vztahů? Hodný syn?

altZanedlouho vstoupí do českých kin dramatický snímek z chladného severu s pohledem na pokřivený vztah matky a syna. Kritiky i veřejností ceněné dílo nabízí sondu do křehké pavučiny citů, rodinných vazeb a emocí. Je skutečně prvotina režisérky Zaidy Berg...