DVOJITÁ RECENZE: Noe – vše, co se plazí po zemi

DVOJITÁ RECENZE: Noe – vše, co se plazí po zemi

Tisk

Noe2 200Jana Vyskotová

Druhý díl komiksu Noe: vše co se plazí po zemi je netrpělivě očekávaným pokračováním čtyřdílné série, která vznikla podle první verze scénáře výpravného filmu. Strhující biblický příběh o potopě světa ve fantazijní verzi Darrena Aronofskyho, Ariho Handela a Nika Henrichona pokračuje stavbou archy Noemovy. Postupně sem přicházejí jednotlivé páry všech živočišných druhů žijících na zemi. Má tak být zajištěno jejich přežití a pozdější rozmnožení. Bylo určeno, že každý pár, který přežije bouři, se rozmnoží po celé zemi. Kdyby ale některé ze stvoření pod Noemovou ochranou zemřelo, živočišný druh vyhyne. Stane se to nešťastnou náhodou z ruky Jáfetovy ještěrům, což je zajímavý příspěvek do diskuse o důvodech jejich vyhynutí.


Sledujeme jak příběh Noa a jeho ženy, tak příběhy jeho tří synů. Šém miluje dívku Ilu, kterou jeho otec zachránil jako malou holčičku a která s nimi od té doby žila. Chám dospívá a taky by měl rád nějakou partnerku. Rozhodne se, že si ji vyhledá. Jáfet je ještě malý a nejvíce jej zajímají zachraňovaná zvířata, jak již bylo zmíněno. Velmi zajímavou roli má i Noemův praotec, se kterým Noe řešil své pochybnosti, zda vůbec má cenu zachraňovat lidstvo, zda si lidstvo nezaslouží vyhubení. Praotec zázračně znaví Ilu jejích bolestí, aby mohla žít s Šémem. Chám si nalezne mezi barbary dívku Na´eltamuk.


Situace se vyhrotí ve chvíli, kdy se snaží na archu dostat i horda barbarů v čele s Akkadem, aby si zachránili život. Noe s obry potřebuje k dokončení archy ještě tři dny. Uvědomuje si, že barbarů je hodně a že jsou velmi nebezpeční. Proto připraví léčku. Domluví s Akkadem, že až začne pršet, může se on a pětadvacet dalších jeho lidí nalodit. Zbytek bude zanechán svému osudu. Akkada tato domluva uspokojí a Noe dokončuje svoji archu. Ale začíná pršet a blíží se potopa světa. Zoufalí barbaři útočí na archu a její obyvatele. Obři pomáhají bránit archu. Za těchto vzrušených okolností druhý díl končí a nezbývá nám, než čekat na třetí díl.


Kreslený příběh je velmi působivý. Vidíme celkové obrazy i řadu detailů, jsme schopni rozlišovat emoce, ovládající jednotlivé osoby. Převládají hnědé tóny, které podtrhují pochmurnou atmosféru, zvolna se schylující ke katastrofě. Hodně věcí je zde pouze naznačeno pomocí působivých zkratek, takže fantazie každého čtenáře může pracovat naplno. To je na těchto komiksech velmi přitažlivé a zábavné. Fanoušky komiksu proto asi nemůže tato série zklamat.


Je pravděpodobné, že i zbývající dva díly (Čtyřicet dní a čtyřicet nocí; Kdo prolije krev) budou řešeny podobně a že nám připraví řadu překvapení. Na film se podívám raději až po vydání celé série.

Hodnocení: 95 %


Noe2 1


Jiří Borový

Když jsem v dubnu psal recenzi na první díl komiksové série Noe (http://www.kultura21.cz/literatura/9231-mlada-fronta-noe-komix-recenze), tak byla velká škoda, že jsem musel čekat několik měsíců na díl druhý. To ani nevím, kdy přesně vyjde díl třetí a díl čtvrtý.  Snad do konce roku. Druhý díl navazuje na díl první a doplňuje o tento díl o dostavbu Noemovi archy, lásky a samozřejmě velké problémy, které vznikají, když se člověk snaží zachránit před velkou potopou nejen sebe a svoji rodinu, ale veškerý život. Bere od každého druhu pád, samičku a samečka a ty čekají spolu s Noem velkou vodu.


Nesmíme zapomenout i na vedlejší linii jeho dcery, která je plná tužeb a lásky a prožívá své první sblížení. Samozřejmost je trocha i historie a flashbacků, aby komiksoví čtenáři pochopili veškeré souvislosti. Bohužel ale zas kniha končí v tom nejlepší a čtenář musí čekat, až vyjdou další díly, aby dokončil příběhy Noea.


Tentokrát, oproti dílu prvnímu se v komiksu nevyskytuje skoro vůbec žádné náboženství, vše se přesunulo do fantasy příběhu, který je náhodou o tom, jak jeden člověk sesbíral všechno živé a připravuje se na velkou vodu. Dokonce to míří i do indiánské mytologie, která žije svým životem a je mýtická.


V recenzi na druhý díl se budu opakovat, Niko Henrichon je už zavedený kreslíř. Jeho kresby přes celou stranu jsou nádherné. S minimem slov dokáže vyjádřit každou myšlenku. Platí to první díl i pro druhý. Mnoho stránek bez slov, občas jenom příroda, archa a bouře.  Nemůžu ale srovnávat, prozatím, s filmovým vyjádřením, a tak si nejsem jistý, jestli knižní příběh doplňuje filmové vyjádření nebo jenom vykresluje to, co se ve filmu odehrálo.  Snad to co nejdříve napravím, abych mohl psát druhou půlku tetralogie více zasvěceně a porovnávat knižní a filmové rozdíly.


Co nás asi čeká v dalších dílech, asi to, jak Noe konečně vypluje. Jeho pasažéry budou veškerá zvířata od ještěrek po slony, možná nějaké bitvy o záchranu lidstva, kdo ví. Určitě si počkejte na další díly, které mají vyjít do konce roku.  V hodnocení se trocha zkrotím, dám jenom 85 %, ale je to jenom tím, že je to díl druhý a čeká mně předposlední a poslední díl, který, doufám, bude tím největším vyvrcholením, které budu očekávat.

Hodnocení: 85%

Twitter Jiřího Borového: https://twitter.com/SimcaJB

Noe2 2


Název knihy: Noe 2: Vše, co se plazí po zemi/ NOÉ 2 – Tout ce qui rampe
Autoři: Darren Aronofsky, Ari Handel, Niko Henrichon
Přeložila: Lucie Šavlíková
Žánr: komiks   
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 72

Foto: nakladatelství Mladá fronta, autoři recenzí


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Česká Lípa

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Underground: Revoluce je tady

underground revoluce 200Před rokem nám František Kotleta u dvorního nakladatelství Epocha naservíroval futuristický příběh z Prahy Underground a letos v červenci na něj navázal druhým dílem Underground: Revoluce. Svět budoucnosti v nepříliš mal...


Literatura

Lékař vyvrací stoletími opředený mýtus - X vs. Y

lepsi polovicka 200Slabší pohlaví, slovní spojení, které po staletí popisuje ženu. Spojení, které mě udivuje, protože už jen to, co žena musí zvládnout během těhotenství a porodu, rozhodně není pro slabochy. Přesto se tato náročná úloha bere jako samoz...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

Dokumenty Michelangela Antonioniho se uhnízdily v Karlových Varech

altLetos někteří filmaři buď v plné síle oslavili sté narozeniny (jako japonský režisér Kaneto Šindo) nebo se před sto lety narodili (Tadaši Imai,  Alexander Mackendrick, Gene Kelly, Georges Franju,  Michelangelo Antonioni). P...