Růžový přebal neznamená „růžové čtení“

Růžový přebal neznamená „růžové čtení“

Tisk

zmr 200Sladce růžová obálka s něžnými ilustracemi a název Zmrzlinové sedmé nebe, román, co napsala Abby Clementsová, jasně evokují, že půjde o pohodovou knihu. Až jsem se bála ji otevřít, aby nebyla růžová příliš. Na druhou stranu nakladatel – Argo – sliboval, že příběh určitě bude stát za to, že nemůže být nicneříkající. Přesvědčila jsem se!

 

 

Děj románu není složitý a překombinovaný – dvě sestry, Anna a Imogen, zdědí po babičce Vivien staromilskou cukrárnu na pláži. Teď dívky stojí před nelehkou volbou: prodat ji nebo provozovat samy? Mají své životy, lásky, závazky. To všechno by muselo jít na čas, něco navždy, stranou, aby babiččina vyhlášená cukrárna se stala, jako kdysi za jejího života, centrem potkávání se. Mají přijmout onu výzvu? Anna konečně dosáhla postu obchodní ředitelky, Imogen pracuje v Thajsku na svém projektu – knize fotografií. Sestry výzvu přijmou a přes mnohé potíže Zmrzlinové sedmé nebe dostanou mezi vyhlášené podniky v Anglii. A právě díky potížím, které spadly na jejich hlavy, se pořádně rozhlédnou kolem sebe, přehodnotí vše, co bylo, najdou nové přátele, pevnější partnerské vztahy, s perspektivou dlouholetosti, hlavně se naučí plnit si vlastní sny.
Obrodou vztahů neprojdou jen Anna a Imogen. Stejně tak zamává babiččina poslední vůle s jejich rodiči a především s manželstvím jejich strýce, otcova bratra. I on zjistí, co drží jeho francouzskou ženu v jejich svazku. Nejtěžší zkouškou života projde otec sester, který najednou není pevným kamenem pro své holky a přestává být oporou své ženě. Po smrti matky se hroutí a jen těžko se vrací na své pozice, které si do té doby pevně držel. Ovšem i tato záležitost pomohla – dcerám a vlastně i manželce – aby skutečně dospěly.
Něžný příběh odehrávající se v milém prostředí ukazuje, jak je důležitá rodina, jak je potřebné, mít se o koho opřít, jak těžké je najít skutečného partnera do nepohody, jak se ubránit manipulaci jinými. Ten román je jako jeho obálka – příjemný, vkusně napsaný, citlivý. A i když se někomu může zdát přerůžovělý, tak takový opravdu není. Chutná jako dobrá zmrzlina – těší chuťové buňky, ale občas dokáže bolestivě zamrazit.

zmr 1


Výborný příběh, co po všech možných psychedelických románech a krutých thrillerech čtenáře pohladí. Je to oáza mezi knihami současnosti – oáza, v níž najdete hojně živé vody pro svou pohodu. Přeložila Magda Pěnčiková.

Zmrzlinové sedmé nebe; Clementsová, Abby: Argo, Praha 2014, první vydání, 272 strany, ISBN 978-80-257-1168-2.
Hodnocení: 90 %

 

Zmrzlinové sedmé nebe od Arga

Zdroj foto: www.kosmas.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V poezii jsem objevila tu nejvhodnější vrbu,“ tvrdí Věra Orzághová

obalka ROZT 200Drsná, provokativní, dráždivá, zhýralá. A také něžná, milující, pokorná a obětující se. Taková je poezie Věry Orzághové, v literárním světě známé pod uměleckým pseudonymem Vorona. Autorka v básních prož...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Znáte „psí řeč“?

tenpes 200Pejskařů všude kolem nás rapidně přibývá. A taky přibývá lidí, kteří psy rádi zrovna nemají. Bojí se jich i jejich majitelů, stěžují si na hlasitý štěkot i nevítané exkrementy na chodnících. Pro obě tyto znepřátelené skupiny vychází v českém překlad...


Literatura

Prezident Václav Klaus v roli zahraničního zpravodaje

zapisky-z-novych-cest vaclav-klaus 200Ve své funkci prezidenta ČR procestoval Václav Klaus mnoho zemí na pěti kontinentech. Jeho zahraniční návštěvy jsou plné zážitků a dojmů, které si zaznamenává nejen pro sebe, a...

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...