Markus Zusak: Roky pod psa

Markus Zusak: Roky pod psa

Tisk

Roky pod psa 200Na úplnou prvotinu Roky pod psa autora Marka Zusaka jsme byli všichni jistě velmi zvědaví. Jeho Zlodějka knih se u nás těší velké oblibě, ale dosáhnou i Roky pod psa stejného úspěchu nebo skončí, jak se říká, opravdu pod psa?

 

Cameron a Rubeus Wolfovi jsou totální lůzři. Alespoň si tak připadají. Nacházejí se právě v té “nejtěžší” etapě života: dospívání. Cameronovi je patnáct a jeho bratrovi o rok více. Náplní jejich dne je vymýšlení lotrovin a detailní plánování loupežných přepadení, která však většinou končí těsně před dveřmi banky. Nebo v čekárně u zubaře (v Austrálii se totiž za vyšetření u zubaře platí vysoké částky), kde se Cameron zakouká do zubní sestřičky, kvůli které vysype celé “prasátko” na vyšetření a nechá si pak o ní zdát. Cameron často sní a jeho sny jsou propojené s realitou. Jednou při práci potká Rebeccu a poprvé se zamiluje. Už chápe, po čem vždycky toužil, po skutečné holce a rozhodne se, že on Rebecce nikdy neublíží jako jiní. Cameron je totiž sice trošku lůzr, ale rozhodně ne žádný sígr, je to zkrátka jen obyčejný teenager, který občas vyvede nějakou lumpárnu, například v podobě boxerské bitky s bratrem Rubikem a který právě prožívá pomalou a náročnou proměnu z chlapce na muže.

Roky pod psa vyšly v originále již v roce 1999, avšak u nás až nyní. Je to škoda, protože každý má po Zlodějce knih vůči Zusakovi velká očekávání a ty Roky pod psa zkrátka nemohou splnit. Zusak se zde teprve hledá. Jeho vyprávění je velice úsporné, skoro až syrové. Pro vytvoření toho správného Cameronova rozpoložení často kouskuje věty po jednom slově. Někdy to dokonale přispěje k dynamice vyprávění a někdy až příliš tlačí na pilu tam, kde se to zrovna tolik nehodí.

Roky pod psa

Skvěle zde naopak kombinuje právě střídání reality a snů. Některé kapitoly jsou psány kurzívou a popisují právě Cameronovi sny, které snovým způsobem vyjadřují jeho myšlenky, touhy a strach. A co už zde Zusak ukázal ze svého spisovatelského umění, je schopnost vcítit se do postav a dokázat je popsat, ať už jde o děti či dospělé. O jejich dialogy, pocity i sny. Cameron je postava, která je schopná sebereflexe, rozvíjí se a nebojí se použít trochu ironie.

V porovnání s knihami mého dětství jako Deníky Adriana Molea či Mládí v hajzlu je Zusak sice jen takový o něco slabší odvar a leckdy se může zdát, že dějově v podstatě tak trošku o ničem. I přesto si myslím, že se v knize leckteří najdou, ať už mladiství, kteří tímto obdobím právě procházejí či starší, kteří si mohou připomenout své mladé Roky pod psa.
 

Název: Roky pod psa (The Underdog)
Autor: Zusak, Markus
Překlad: Somogyi, Viola
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014
Počet stran: 146
Hodnocení: 65%                

Zdroj foto: www.argo.cz  

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Potomci mlčení

potomci mlceni 200Už jen ten název a obal knihy s těhotnou ženou a Davidovými hvězdami na obalu mě jako  čtenáře příběhů zasazených do období druhé světové války nenechal klidnou. Téma vyrovnání se s událostmi roku 1945 - odsunem Němců -  je živé i po více než sedmdesáti ...


Literatura

Šílenství davů a obrana svobody slova

silenstvi davu perex"Naše doba propadla masovému šílenství... Něco se pokazilo a je nejvyšší čas, abychom se zamysleli nad hlubšími příčinami... Aktivisté politické korektnosti ná...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Divoké Včely jsou jako ze staré české vesnice

divoke vcely plakat 200Film Divoké Včely (2001) je nadčasový a oblíbený český snímek o životu lidí kdesi na vesnici. Protože se v něm dost přehání, je vždycky čemu se zasmát. I když hlavní příběh ani tak zaj...