Vtipné dvojjazyčné povídky čtenáře nezklamou

Vtipné dvojjazyčné povídky čtenáře nezklamou

Tisk

Dvojjazycne povidky 200Dvojjazyčně psané příběhy se na našem knižním trhu již trvale zabydlely a představují žádaný produkt nejen pro studenty cizích jazyků (v tomto případě angličtiny). Důležitou roli zde hraje výběr vhodného autora. Čtenář se může těšit na známého (mnohdy navíc svého oblíbeného) spisovatele, je motivován ke čtení originálu a kdykoliv si může zkontrolovat, zda opravdu textu porozuměl. Jerome Klapka Jerome je v takovém případě výborná volba. Je vtipný, zábavný, dá se číst jak v češtině, tak v originále a dá se k němu kdykoliv vracet. Každá z jeho knih stojí za pozornost. Svérázný suchý humor, ironie a nadhled z něj dělají celosvětově přitažlivého autora již déle než sto let. V lecčem připomíná jiného humoristu – Jaroslava Haška.

 


Výběr z povídek představuje celkem sedm přitažlivých příběhů a úvah. Už jejich názvy jsou slibné: Muž, který nevěřil ve štěstí (The Man Who Did not Believe in Luck); Mají být ženy krásné? (Should Women Be Beautiful?); O přípravě a používání nápojů lásky (On the Preparation and Employment of Love Philtres); Roztržitý člověk (The Absent-Minded Man); Okouzlující žena (A Charming Woman); Máme říkat, co si myslíme, nebo si myslet, co říkáme? (Should We Say What We Think, or Think What We Say?); O tom, že není radno uposlechnout rady (On the Inadvisability of Following Advice). Jakmile se začtete, už nepřestanete. Každý z těchto pečlivě sestavených krátkých příběhů je jinak zajímavý, nutí Vás přemýšlet a zamýšlet se nad sebou i nad společností. Objevíte řadu postřehů, paradoxů, nezvyklých úhlů pohledů. Svým způsobem je Jerome velmi moderní autor. A ještě k tomu Klapka! Nepleťme se: v tomto případě se nejedná o český příspěvek ani o vtip. Své druhé jméno získal po rodinném příteli, maďarském generálovi. Ale i tak to lahodí českým uším.

Dvojjazycne povidky


Narodil se 2. května 1859. Za svůj život napsal řadu drobných esejí, humoristických příběhů a cestopisů. Proslavil se zejména knihou Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) a jejím pokračování Tři muži na toulkách. Za svůj život vystřídal řadu povolání. Pocházel z chudých poměrů a životem se musel poměrně těžce probíjet. Vystřídal řadu povolání a vytěžil z nich mnoho zkušeností. A skutečná člověčina se odráží v jeho textech.


Knihu Výběr z povídek by si měli milovníci suchého humoru rozhodně přečíst. Pokud ji navíc využijí jako výukový materiál, jak zamýšlelo nakladatelství Fragment, udělají velmi dobře. Kniha je uspořádána přehledně. Na levé straně naleznou původní text, na pravé straně český překlad Veroniky Volhejnové. Méně obvyklá slovíčka, obraty a slovní spojení jsou zvýrazněny, takže jsou v textu nepřehlédnutelné a snadno je lze nalézt. Obálka knihy působí graficky čistě a nevtíravě. Sečteno, podtrženo: je to knížka pro radost.

Název: Výběr z povídek (z anglického originálu Selected Stories)
Autor: Jerome Klapka Jerome
Přeložila: Veronika Volhejnová    
Žánr: krásná literatura, dvojjazyčné čtení   
Nakladatelství: FRAGMENT, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 112
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: FRAGMENT, s.r.o.
www.fragment.cz

( 6 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autoři Varování – Ilona Fryčová a Tomáš Kříkava – se vyzpovídali navzájem

Varovani 200Koncem srpna vyjde druhá knížka nevidomé spisovatelce Iloně Fryčové. Její Varování – sedm povídek, v nich dětem pomáhá sedm dobrých duchů – ilustroval spolužák z Literární akademie Josefa Škvoreckého, spisovatel...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vášeň a přítomnost, skutečná erotická intimita

Vášeň a přítomnostJe to návod na vztah, aby z něj nezmizela intimita a důvěra. Autorka Maci Daye je sexuální terapeutka a v knize vychází ze svých zkušeností, které načerpala při svých populárních workshopech Vášeň a přítomnost.

...

Literatura

Koho reprezentují Jazyky reprezentace?

altŽijeme ve světě, kde v každém okamžiku každým svým gestem, mimickým záchvěvem, tónem promluvy i jejím obsahem dáváme najevo nejen svůj postoj, ale zároveň nabízíme ostatním, aby naše vyjádření dekódovali, ať již naše záměry chápou či nikoli. Přitom tentýž znak mů...

Divadlo

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Film

Filmový sirotek 2015 se zlatem v hrdle

boychoir perexJaké dialogy se scénáristovi jménem Francois Girard honí hlavou? Jak bude vypadat režie Bena Ripleyeho? Přinese oscarový Dustin Hoffman filmu připravujícímu premiéru v roce 2015 štěstí? Kdo...