Bernard – pivo dobré, majitel sympaťák

Bernard – pivo dobré, majitel sympaťák

Tisk

muz 200Vydání knihy Tvrdohlavý muž doprovázela celorepubliková billboardová kampaň s provokativními citáty „Pivo dobré, majitel magor.“ Do jaké míry byl tento tahák úspěšný, je diskutabilní, ale kniha stojí opravdu za to a potěší nejen milovníky výše zmíněného piva.

 

Jedná se o autobiografickou knihu, která je jak  životním příběhem, tak jistou obhajobou názorů a událostí ze života Stanislava Bernarda. Velmi mě zaujalo, že si v ní nehoní ego ani neukazuje, že právě on je tím nejlepším člověkem na zeměkouli, ale člověkem, který si šel za svým a nebál se.

Kniha je dělena na 6 posezení u výčepu (O vydražení humpoleckého pivovaru, O devadesátých letech, privatizaci a zákonu, O reklamě, politice a zaměstnancích, O rodině, studích a prvních profesích, O politice, korupci a evropské unii a závěrečná O tradici, pivní kultuře a budoucnosti českého piva, ty jsou děleny na jednotlivé podkapitoly (piva). Každou kapitolu pak zakončují Malá podotknutí nad šnytem, která jsou jakýmsi dodatkem daného tématu.

Co se týče dělení knihy, je toto provedení velmi šťastné – kapitolu uvozuje nejvýstižnější citát na samostatné straně a člověk se pak začte s tím, že přibližně ví, co má čekat. Jako neobvyklé mrhání papírem mi však přijde typografická sazba s přibližně dvoucentimetrovým okrajem na vnitřní straně. Součástí knihy jsou i kvalitní černobílé fotografie ze soukromého archivu pana Stanislava Bernarda nebo z historie pivovaru. Jsou zařazeny nenásilně a jsou zpestřením čtiva.

Díky této knize se dozvíte spoustu zajímavostí jak o pivu, tak o podnikání obecně. Nejedná se o čtení plné odborností nebo zdlouhavých popisů, právě naopak. Vše je velmi čtivé a už od prvních řádků se do světa Stanislava Bernarda rychle dostanete. V závěru pak máte dojem, že jde o vašeho dobrého známého a na toto pivo se už budete dívat úplně jinak.

„Můj obličej ba billboardu samozřejmě lidi polarizuje, protože nejsem člověk, který by mlčel, když má nějaký názor. Snažím se nicméně v tomhle směru nebýt samoúčelný – říkám ho jen tehdy, když mám pocit, že se opravdu děje něco absurdního, nebo se dělá něco špatně, nebo by to šlo udělat líp, nebo když chci upozornit na nějakou hloupost nebo lumpárnu. Můj vnitřní pocit ale opravdu je, že to většinou funguje, že nám z větší části lidi fandí – že oceňují to osobní ručení a to, že si ze sebe občas udělám i legraci.“ (str. 71)

muz 1

 

Stanislav Bernard ( ⃰1955) se narodil v Opavě a vyrůstal v nedalekém Háji ve Slezsku. Po opavském gymnáziu pokračoval ve studiích na Fakultě strojní a elektrotechnické Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině. Pracoval v různých podnicích jako elektrokonstruktér, investor či vedoucí technického provozu, po listopadu 1989 byl kooptován do funkce místopředsedy Okresního národního výboru v Opavě. Podílel se na vydávání tamního časopisu Region. V roce 1991 společně s Josefem Vávrou a Rudolfem Šmejkalem získali v dražbě humpolecký pivovar – vznikl tak Rodinný pivovar Bernard. O dva roky později spoluzaložili také rádio Vysočina v Jihlavě. V roce 1993 stál Stanislav Bernard rovněž u zrodu Českého svazu malých nezávislých pivovarů. Jako jeho prezident dosáhl v roce 1995 prosazení diferencované spotřební daně – díky tomuto úspěchu dnes v České republice stále existují desítky malých průmyslových pivovarů a vzniklo již více než dvě stě hospodských minipivovarů. V roce 2000 získal ocenění Pivovarská osobnost století a Brand manager České republiky, před třemi byl pak jmenován Marketérem roku. V roce 2011 též spoluzaložil Nadační fond proti korupci. V anketě Czech Top 100 se stal letos Rodinný pivovar Bernard druhou nejobdivovanější potravinářskou firmou ČR.
Stanislav Bernard je ženatý, s manželkou Helenou mají dceru Hanu a syna Filipa. K jeho zálibám patří sport a jóga.

Název: Tvrdohlavý muž
Autor: Stanislav Bernard
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: 65. pole
Rok vydání: 2014
Počet stran: 216

Hodnocení: 90 %

Tvrdohlavý muž od 65.pole

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

9 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Postavte si koláž své osobnosti podle Potravy pro duši

potrava pro dusi 200Jednou z opravdu praktických knih pro chvíle, kdy potřebujeme nalézt sebe samého, svou energii a vydat se vstříc novým zítřkům, je ta od psycholožky Kare Horneffer-Ginterové. Praktickým, jasným a velice funkčním způsobem ukazuje,...


Literatura

Nejkrásnější výlety na tajemná místa

vylety perexV květnu vydalo nakladatelství Universum další ze své edice Rodinné toulky - Nejkrásnější výlety, tentokráte se zaměřili na tajemná místa. Jelikož se blíží prázdniny a počasí láká na výlety a objevování neokoukaných míst v naší malebné zemičc...

Divadlo

„Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“

masaryk stefanik 200Městské divadlo Zlín chtělo oslavit letošní významné výročí 100 let vzniku Československa originálně a velkolepě a také tak, aby se nejednalo o jednorázovou akci. Pustili se tedy do spolupráce s Divadlem Aréna Bratislava a za...

Film

O drogové závislosti až na dřeň

magnea200Přiznávám se, že v dnešní rychlé době jsem si přečetla anotaci k filmu Nech mě padnout velmi zběžně. V paměti mi utkvělo, že jde o výpovědi lidí, kteří se potýkali se závislostí nebo se závislými. Očekávala jsem tedy hraný dokument, který se bude ...