Kde se touláš Bernadetto - kniha z 21. století

Kde se touláš Bernadetto - kniha z 21. století

Tisk

kde-se toulas perexNetradiční a překvapivá forma běžného vyprávění typu „ich“ je umocněna velkým množstvím e-mailů, faxových zpráv, vzkazů či dopisů, které si mezi sebou navzájem vyměňují jednotliví aktéři příběhu. Ten se odvíjí jak v přítomném, tak i v minulém čase, kolem hlavní protagonistky Bernadetty, její rodiny, ale i v jejich okolí.

 

 

Pomocí těchto dnes již běžných prostředků se čtenář dozvídá, jak to v životě i ve městě Seattlu běžně chodilo. Nejrozsáhlejší je korespondence mezi Bernadettou a její virtuální sekretářkou z Indie, které bezmezně věří a která jí slouží  jako“vrba“. Nakonec, proč by si nemohla vydělat pár dolarů. Rodina však ani po letech do města nezapadla, manžel Bernadetty, Elgie, pracuje jako počítačový expert a více času tráví v práci, Bernadetta nemá zájem se do něčeho vůbec zapojit, štvou ji lidé, město i počasí. Její jedinou vášní je počítač, který má umístěn v malém Trianonu, jak svůj karavan nazývá. Jejich dcera patří mezi ty oblíbené ve škole, dobře se učí, doučuje slabší žáky a zapojuje se do různých akcí. O tom se nejvíce čtenář dozví s korespondence mezi Audreou a Su Lin, které řeší nejen své problémy, ale také tu Bernadettu. „Vygooglovala jsem Bernadettu Foxovou. Nevyjelo o ní vůbec nic. Jediná toho jména je nějaká architektka v Los Angles. Prostě pro internet ona neexistuje. Chápeš to?“ Rodina se odlišovala nejen tím, že si zakoupila původní dívčí internát, ale že o peníze nikdy u nich nebyla nouze. „Prachy. To jste celý vy, co?! Sedíte si tady v tom obrovským baráku, koukáte na nás svrchu, vypisujete šeky. Ale v životě se nás neuráčíte poctít svou přítomností“.

Děj se začíná odehrávat v době předvánoční, kdy rodiče chtějí splnit přání své dceři Bee, rodinnou dovolenou v Antarktidě. Bernadetta zapojuje svou sekretářku do příprav a netají se tím, že se tam bojí jet. Jen stále neví jak to nenápadně zařídit, aby nezklamala svou dceru. Škola připravuje velký „zátah na bohaté meďoury“ aby získala nové žáky a s nimi i potřebné finance právě do své školy. Audrea se nabízí uspořádat pro ně velkou slavnost a žádá na Bernardettě, aby odstranila ostružiní, které jí prolézá z jejich pozemku až na zahradu. Navíc po ní žádá zaplacení nákladů na léčení, když jí přejela u školy autem nohu. Ostružiní je na náklady Bernadetty a přesně podle Audrei odstraněno. Tím vzniká další problém, když déšť splachuje bláto do domu Audrei a zasahuje do oslav. Navíc s bahnem na dům padá i velká Bernadettina cedule „proti mouchám otravným“ a dům se stává neobyvatelným. O tom všem však Elgie vůbec neví, až když se svou novou asistentkou Su Lin, uvidí svou ženu spát na veřejnosti v lékárně, a dovídá se o své ženě další její prohřešky, začíná jednat. Je přesvědčen, že se jeho žena musí léčit na psychiatrické klinice. Navíc, když mu ještě ona tvrdí, že ji někdo sleduje. Z rozsáhlého dopisu, který posílá na kliniku, se čtenář teprve dozvídá o Bernadettině minulosti. Zájem o ni však má i FBI, protože ona prozradila osobní i finanční údaje celé rodiny své virtuální indické sekretářce, za jejíž adresou netušila, že se skrývá někdo jiný. Poslední email, ve kterém ji žádá o vystavení plné moci (kterou by jí ona bez problému dala), už k ní nedošel, byl zadržen policií. Zatím ale nechápe, proč je u nich najednou v domě tolik lidí, co vlastně na ni ta doktorka a policie chce, ani proč s mužem přišla jeho asistentka, ta moucha otravná. Odchází na WC a víc už ji nikdo neviděl. Pátrání po ní nevede k ničemu, nejhůře to nese její dcera. Později se ukáže jediná naděje, do banky přišel její příkaz k úhradě. Je na lodi, vracející se z Antarktidy a Elgie se svou asistentkou, letí do přístavu v Argentině. Čekání je zbytečné, pasažérka nevystoupila ani není na lodi k nalezení. Po čase se pátrání zastavuje, pravděpodobně opilá spadla v noci do moře, zní vyjádření. Ztráta matky je pro její dceru velmi bolestivá, úplně se změnila. Otec jí poslal do internátní školy, kam se původně těšila, ale brzy si jí musí vzít zpět, nespolupracuje, nemá o nic zájem, s otcem nemluví. Ten vyvíjí snahu o usmíření, na přece jen uskutečněné společné cestě do Antarktidy, ona však má úplně jiné pohnutky k této cestě. Vážné problémy se nevyhnuly ani dalším aktérům.

Autorka dovedně plete sítě mezi jednotlivými postavami, takže udržuje čtenáře v neustálém zájmu a rostoucím napětí. Dovedně míchá psychologií s běžným životem lidí a vzájemnými propletenci s nádechem detektivního žánru. Časový úsek rozdělený na dny od 15. listopadu do 7. ledna evokuje u čtenáře skutečnost a vtahuje ho přímo do děje. Přebal knihy ženy s velkými slunečními brýlemi zase vystihuje zvláštnost hlavní představitelky.

Název: Kde se touláš Bernadetto

kde-se toulas

Z anglického originálu Where´d You Bernadette přeložila Olga Bártová
Autor: Maria Sempleová
Žánr: společensko- detektivní
Nakladatelství: Albatros Media
Rok vydání: 2014
Počet stran: 317
Hodnocení: 100%
Zdroj fota: Albatros Media

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vlastní nakladatelství znamená pro autora svobodu,“ myslí si spisovatelka Markéta Harasimová. Co ji přivedlo ke psaní a jak si vybírá náměty svých románů?

Harasimova perexMarkétu Harasimovou asi není třeba představovat. Tato úspěšná autorka napsala již 32 knih, z nichž dvě nejnovější – Gaslighter a Kudlanka – vyšly v minulém roce. Nahlédněte do jejího spisovatelského světa a zjistěte, co se ukrývá za obálka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Karneval - bizarní vyprávění velkoměstského taxikáře

Karneval perexRomán Karneval je bizardním vyprávěním osudu velkoměstského taxikáře, který bloudí ulicemi Montrealu jako Moucha, tak si i sám hrdina říká, Moucha. Proč? Protože rozděluje taxikáře do dvou sk...


Literatura

Bildungsroman po česku jako novela V Tichu

v tichu200Nakladatelství Ikar nám v roce 2016 naservírovalo druhou knihu mladé a troufám si říci velmi nadějné české autorky Alžběty Bublanové V Tichu. Novela o dospívání mladé dívky se hodí jak pro mládež, tak je určena hlavně čtenářům, kteří prahnou po kvalitní neokoukané české próze,...

Divadlo

Sen noci svatojánské : Shakespeare by se nejspíš divil

sen noci svatojanskeV sobotu 13. října 2012 se ve zlínském Městském divadle uskutečnila premiéra komedie z pera mistra svého oboru Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Přicházející noc byla říjnová a ch...

Film

Nový film režiséra Romana Vávry Svět podle Muchy vstoupil do kin 1. října

svet podle muchy 200Symbolicky v roce 160. výročí narození jednoho z nejznámějších českých malířů Alfonse Muchy bude do kin uveden dokumentární film Svět podle Muchy. Režisér Roman Vávra divákům nabídne nový, v mnohém překvapivý pohled na život pro...